no wiadomo... ale do czasu az ktos z forumowiczow majacych juz 20d/30d nie kupi 40-ki tylko takie mniej lub bardziej pewne testy nam zostaja...![]()
no wiadomo... ale do czasu az ktos z forumowiczow majacych juz 20d/30d nie kupi 40-ki tylko takie mniej lub bardziej pewne testy nam zostaja...![]()
...nie wiem moze i szumy sa wieksze ale szczegółów na zdjeciu z 40d jest więcej a przeciez to tylko 2 miliony pikseli wiecej - niezle
Po zeskalowaniu do 8mln pikseli będzie jeszcze lepiej - brawo canon!![]()
mnie sie podoba bardziej ostre usunac tylko chronma nois i bedzie bardzo dobrze
R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max
Jutro mam nadzieję, że sobie te aparaty dobrze porównam...
FOTOINKWIZYTOR
No ale się okazało, na czym polegają te "uszczelnienia" klapek w 40D. Normalnie śmiech na sali...![]()
No podziel sie koniecznie wrazeniami.
Jezeli bedziesz mial czas zrob taki test:
przykladowe parametry:
20d - iso 800,f8,1/60
40d - iso jakie bedzie potrzebne zeby uzyskac to samo naswietlanie co przy 20d dla tych samych parametrow czyli f8,1/60 ciekawe jak wtedy wyjdzie porownanie szumow.
A co do klapek, ekhem... napcham sobie gabki do 20d i bede sprzedawal jako uszczelniony, juz nie mowiac o tym ze jeszcze nie mialem koniecznosci do gory nogami zdjec robic, nie widzialem tez antygrawitacyjnego deszczu padajacego z dolu do gory. Parodia... wielce sie nasz szanowny canon napracowal i naprawde jest sie czym chwalic... W 50d pewnie wloza troche gabki pod lampe...![]()
No i ogolnie widac ze juz nie wyrabiaja z tymi cmosami, logicznym bylo postawic na 12 Mpix zeby chociaz byc na rowno z nikonem i innymi sonoltami ale wtedy pewnie iso 3200 mialo by w rzeczywistosci czulosc 1600. Mieli przeciez kilka lat przewagi i mogli cos wypracowac przez ten czas, ale nie spoczeli na laurach i liczyli ze nikon zawsze bedzie na szumiacym ccd jechal, no i tu sie chyba mocno przeliczyli...
Ostatnio edytowane przez konradl ; 05-09-2007 o 23:42 Powód: Automerged Doublepost
Od początku się zastanawiałem, o co chodzi z tymi „uszczelnieniami” klapek. Przecież bez pozostałych uszczelnień to jest totalna bzdura. No i wyszło szydło z worka. To nie miało być żadne uszczelnienie od wody/wilgoci, tylko co najwyżej trochę od kurzu, a najprawdopodobniej nie chodziło w ogóle o jakiekolwiek uszczelnienia tylko o eliminację trzeszczenia (vide trzeszcząca klapka w 5D).
W gripie do 5D też jest podobne „uszczelnienie” (z tego samego materiału).
Hehe no wlasnie zanim doczytalem Twoj post do konca chcialem odpisac ze to moze nowy sposob na poskromienie tej slynnej trzeszczacej klapki, ale widze ze tez doszedles do tego wnioskuChyba spokojnie mozemy zalozyc ze to bedzie jedna z rewolucyjnych nowosci w 5d MKII
PS. a klapka nie tylko w 5d trzeszczy, to samo bylo w 300d i teraz w 20d![]()