Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 36

Wątek: 40d - fajne porównanie do 20d z samplami

Domyślnie

no wiadomo... ale do czasu az ktos z forumowiczow majacych juz 20d/30d nie kupi 40-ki tylko takie mniej lub bardziej pewne testy nam zostaja...

Początki nałogu
    Miasto
    Wars i Sawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trampek Zobacz posta

cudownie
    Dodajcie do tego 350D i 5D, to otworzę szampana

Coś już napisał
    Miasto
    Włodawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek Białek Zobacz posta
    niechcem twierdzic ale cos czuje ze tu smierdzi spojrz na ok wydaje mi sie ze z 20d byly przepuszcozne przez odszumiarke chcociaz lekko tak mi cos chodzi po glowce
    Może piksele w matrycy 20D są większe i faktycznie ma mniejsze szumy? Nadal wielkość jest najważniejszym wskaźnikiem jakościowym i nie ma już wielkiego postępu.

Domyślnie

...nie wiem moze i szumy sa wieksze ale szczegółów na zdjeciu z 40d jest więcej a przeciez to tylko 2 miliony pikseli wiecej - niezle
    Po zeskalowaniu do 8mln pikseli będzie jeszcze lepiej - brawo canon!

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

mnie sie podoba bardziej ostre usunac tylko chronma nois i bedzie bardzo dobrze
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Jutro mam nadzieję, że sobie te aparaty dobrze porównam...
    FOTOINKWIZYTOR

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

No ale się okazało, na czym polegają te "uszczelnienia" klapek w 40D. Normalnie śmiech na sali...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MARANTZ Zobacz posta
    Jutro mam nadzieję, że sobie te aparaty dobrze porównam...
    No podziel sie koniecznie wrazeniami.
    Jezeli bedziesz mial czas zrob taki test:
    przykladowe parametry:
    20d - iso 800,f8,1/60
    40d - iso jakie bedzie potrzebne zeby uzyskac to samo naswietlanie co przy 20d dla tych samych parametrow czyli f8,1/60 ciekawe jak wtedy wyjdzie porownanie szumow.

A co do klapek, ekhem... napcham sobie gabki do 20d i bede sprzedawal jako uszczelniony, juz nie mowiac o tym ze jeszcze nie mialem koniecznosci do gory nogami zdjec robic, nie widzialem tez antygrawitacyjnego deszczu padajacego z dolu do gory. Parodia... wielce sie nasz szanowny canon napracowal i naprawde jest sie czym chwalic... W 50d pewnie wloza troche gabki pod lampe...

No i ogolnie widac ze juz nie wyrabiaja z tymi cmosami, logicznym bylo postawic na 12 Mpix zeby chociaz byc na rowno z nikonem i innymi sonoltami ale wtedy pewnie iso 3200 mialo by w rzeczywistosci czulosc 1600. Mieli przeciez kilka lat przewagi i mogli cos wypracowac przez ten czas, ale nie spoczeli na laurach i liczyli ze nikon zawsze bedzie na szumiacym ccd jechal, no i tu sie chyba mocno przeliczyli...
    Ostatnio edytowane przez konradl ; 05-09-2007 o 23:42 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez konradl Zobacz posta
    A co do klapek, ekhem... napcham sobie gabki do 20d i bede sprzedawal jako uszczelniony, juz nie mowiac o tym ze jeszcze nie mialem koniecznosci do gory nogami zdjec robic, nie widzialem tez antygrawitacyjnego deszczu padajacego z dolu do gory. Parodia... wielce sie nasz szanowny canon napracowal i naprawde jest sie czym chwalic... W 50d pewnie wloza troche gabki pod lampe...
    Od początku się zastanawiałem, o co chodzi z tymi „uszczelnieniami” klapek. Przecież bez pozostałych uszczelnień to jest totalna bzdura. No i wyszło szydło z worka. To nie miało być żadne uszczelnienie od wody/wilgoci, tylko co najwyżej trochę od kurzu, a najprawdopodobniej nie chodziło w ogóle o jakiekolwiek uszczelnienia tylko o eliminację trzeszczenia (vide trzeszcząca klapka w 5D).
    W gripie do 5D też jest podobne „uszczelnienie” (z tego samego materiału).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cyborg Zobacz posta
    Od początku się zastanawiałem, o co chodzi z tymi „uszczelnieniami” klapek. Przecież bez pozostałych uszczelnień to jest totalna bzdura. No i wyszło szydło z worka. To nie miało być żadne uszczelnienie od wody/wilgoci, tylko co najwyżej trochę od kurzu, a najprawdopodobniej nie chodziło w ogóle o jakiekolwiek uszczelnienia tylko o eliminację trzeszczenia (vide trzeszcząca klapka w 5D).
    W gripie do 5D też jest podobne „uszczelnienie” (z tego samego materiału).
    Hehe no wlasnie zanim doczytalem Twoj post do konca chcialem odpisac ze to moze nowy sposob na poskromienie tej slynnej trzeszczacej klapki, ale widze ze tez doszedles do tego wniosku Chyba spokojnie mozemy zalozyc ze to bedzie jedna z rewolucyjnych nowosci w 5d MKII

PS. a klapka nie tylko w 5d trzeszczy, to samo bylo w 300d i teraz w 20d

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów