Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Soczewka origami - ciekawostka

Domyślnie Soczewka origami - ciekawostka

Jeśli było to przepraszam, wyczytałem w Młodym Techniku (tylko się nie śmiać - mam sentyment do tego czasopisma), a znalazłem w necie taki artykuł.
    Kto korzystał w szkole ze starego rzutnika, z pewnością kojarzy, że dało się w nim dostrzec duże płaskie tafle funkcjonujące w roli soczewek (tzw. soczewki Fresnela). Jednak stosowanie ich w aparatach raczej nie miało sensu ze względu na jakość obrazu. Aż do dziś. Niewykluczone bowiem, że dzięki "Origami" obiektywy naszych "cyfrówek" już niedługo staną się - niczym soczewki Fresnela - niemal zupełnie płaskie.

Naukowcy z UC San Diego stworzyli kompletny układ optyczny o grubości 5 milimetrów, który jest w stanie konkurować z obiektywami 38 milimetrów. System zaskakuje nie tylko grubością - jest również lżejszy od swego klasycznego odpowiednika.

Układ znajdzie zastosowanie w urządzeniach, które muszą mieć niewielkie rozmiary, a jednocześnie powinny robić jasne zdjęcia w wysokiej rozdzielczości. Czyli m.in. w kompaktowych "cyfrówkach" oraz telefonach komórkowych.

"Soczewka" Origami (po prawej), obok niej jej klasyczny odpowiednik - obiektyw 35 mm (po lewej, w głębi) (źródło: US San Diego, Physorg.com)

"Soczewka" wykorzystuje technikę, którą po raz pierwszy zastosował Cassegrain w swym teleskopie (1672). W jej wnętrzu znajduje się kilkadziesiąt luster odbijających światło w tę i z powrotem - przy grubości układu równej pięciu milimetrom promienie wpadające do jego wnętrza pokonują przynajmniej 35 milimetrów, podlegając przy okazji skupieniu i załamaniu, co pozwala m.in. na skorygowanie aberracji.

Bieg promieni światła w "soczewce" Origami (źródło: UC San Diego, Physorg.com)

Co ciekawe, lustra są w rzeczywistości nacięciami na przezroczystym dysku wykonanym z fluorku wapnia o grubości 1 mm. Po drugiej stronie układu znajduje się płaska powierzchnia odbijająca. Między tymi dwoma elementami umieszczono dodatkowy kryształ fluorku wapnia o grubości 5 mm.

Zdaniem autorów raportu, obraz generowany przez "soczewkę" nie różni się od obrazu produkowanego przez obiektyw 38 mm.
    źródło: http://www.idg.pl/news/105945.html

Kto wie, może kiedyś będziemy nosili obiektyw o odpowiedniku ogniskowej 1200mm w tylnej kieszeni spodni

Domyślnie

heheh dobre dobre 1200mm w kieszeni )) no ale kto wie, skoro udalo sie zrobic z kilkumilimetrow odpowiednik sloika 35 mm wszystko sie t6eraz moze zdazyc... ale jakos ciezko mi wyobrazic sobie 1200mm w kieszeni :PP no ale kiedys w dobie Timexow, spectrum ciezko bylo sobie wyobrazic ze kiedys bedzie mozna zrobic sobie od tak sobie animacje jakas smiesznego flasha )

Albo cyfrowe lustro boszeee moj pierwszy cyfrowy aparat mial ksztalt splaszczonego jajka dlugosc nie wieksza niz 8 cm miescil 16 zdjec "wysokiej" rozdzielczosci w pamieci nie mial LCD ale mial LED z cyferka ile jeszcze zdjec moge zrobic, mial funkcje zdjec seryjnych i zdjecia czarnobiale... a to bylo 7 lat temu a dzisiaj ja sie zastanawiam czy moj EOS dobrze ostrzy czy nie jak keidys malo sie nie zsikalem z radosci zrzucajac te piekne zasniezone zdjecia z mojego sprzetu :P

Zobaczymy co czas przyniesie wyglada obiecujaco wiec nie pozostaje nam nic innego tylko czekac kto wie moze, moze....

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Podobna koncepcja jak obiektywy lustrzane - coś jakby połączenie obu technologii. Niestety - chyba będzie posiadać główną wadę luster - brak przesłony...
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Domyślnie

Dokładnie technikę zaczerpnęli z obiektywów lustrzanych i teleskopów, z przesłoną faktycznie może być problem, zastanawia mnie jedynie czy dałoby się takie soczewki zmontować w jakieś grupy. Może by i z tego jakiegoś zooma zrobili.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski Zobacz posta
    Podobna koncepcja jak obiektywy lustrzane - coś jakby połączenie obu technologii. Niestety - chyba będzie posiadać główną wadę luster - brak przesłony...
    Oraz średnio przyjemny bokeh.

Pełne uzależnienie Awatar canis_lupus
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Jasność tego rozwiązania chyba nie bedzie największa. Poptrzcie, że światło wpada tylko na krawędziach soczewki.
    "I love You Cię" Różyczko...
    Galeria ,
    Druga galeria,

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Dlaczego "origami"? Poza tym wspomnienie Fresnela jest conajmniej mylące... (Pytania chyba retoryczne lub do autora artykułu).
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

I zwróćcie uwagę na średnicę tego wynalazku w porównaniu do średnicy tworzonego obrazu. Przy FF musiało by to mieć rozmiar dobrej pizzy... :grin:

Ale pomysł ciekawy.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez ewg Zobacz posta
    Poza tym wspomnienie Fresnela jest conajmniej mylące... (Pytania chyba retoryczne lub do autora artykułu).
    Jest poprawne. Autor odnosi sie tylko do faktu, że ten wynalazek jest podobnie płaski jak soczewka fresnela i tyle.
    Ostatnio edytowane przez Cyborg ; 11-09-2007 o 18:26 Powód: Automerged Doublepost

Uprawnienia umieszczania postów