Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Filtr UV wypiera z kolorów????

Bywalec Awatar duperel
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Filtr UV wypiera z kolorów????

Witam,

przed chwilą rozmawiałem z kolegą, który robi zdjęcia Nikonem D50 i zauważył, że po nakręceniu filtra UV (oryginalny nikon za sporą sumkę) zdjęcia straciły wcześniejsze barwy. Czy jest to możliwe?

Dodam jeszcze, że robi zdjęcia kitem i raczej zawsze w trybie AUTO

Bywalec Awatar Dragunov
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Wszystko jest możliwe, to że filtr jest tej samej firmy co obiektyw nie gwarantuje utrzymania dobrej jakości obrazu. Z drugiej jednak strony inne firmy tez produkują buble. Przed zakupem filtra warto sprawdzić i poczytać, które warte są wydania naszych pieniędzy. Sam ostatnio wyrzuciłem w błoto kasę na UV-kę Tiffena, która produkuje zielone duszki przy sztucznym punktowym oświetleniu... gdzie w podobnej cenie hoya super hmc spisywała sie nieźle.
    7D l EOS 30 Date l sure shot WP-1 l 40/2.8 l SPEEDLITE 580EXll l MAMIYA RB67 + SEKOR 90/3.8
    http://piotrplyszewski.pl/

Bywalec Awatar duperel
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A może to tylko automatyka jakoś inaczej działa i dałoby się to obejść w "mądrzejszych" trybach?

Początki nałogu Awatar pmagdalena
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

D 50 i tryb Auto ?
    Po co mu lustrzanka
    Moim zdaniem nie ma co porownywac kolrów z tyrbu auto

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Nie, automatyka nie ma tu nic do rzeczy bo dobiera tylko czas i przesłonę. Kontrast i barwy genrowanych obrazów to najważniejsze cechy (moim zdaniem dalece bardziej istotne od mitycznej ostrości) obiektywu względnie układu obiektyw - filtr. Być może nikonowska UV-ka ma powłoki słabsze niż obiektyw i właśnie odbijające się światło jest przyczyną pogorszenia obrazu, wtedy wystarczyć powinna osłona przeciwsłoneczna, a być może to kwestia ogólnie nienajlepszej jakości filtra (to że był drogi wcale nie znaczy że musi być super, zwłaszcza że w jego cenę wliczone jest logo Nikon), wtedy należy go wymienić na inny.
    Można też podbić kontrast i nasycenie w ustawieniach zapisu w aparacie, ale to działanie nieco bezsensowne i raczej nie zrekompensuje utraty jakości obrazu, padającego na matrycę.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Początki nałogu Awatar pmagdalena
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Ale nikon ma słabsze kolorki i wiem to bo mam w rodzinie własnie d 50 ale używany bez filtrów

Uzależniony
    Miasto
    Krosno

Domyślnie

ja tam nie widze roznicy wielkiej w kolorach z uv i bez
    kwestia zeby miec dobry uv a nie jakis shit
    6D 30D 35 85 70-200 430EX

Pozdrawiam

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pmagdalena Zobacz posta
    Ale nikon ma słabsze kolorki i wiem to bo mam w rodzinie własnie d 50 ale używany bez filtrów
    Wiesz to trochę zależy jak ustawić tego D50. W Nef-ach jest na prawdę nieźle w końcu to CCD.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Wiesz to trochę zależy jak ustawić tego D50.....
    Jak również od szkła. Podstawowy 18-55 do orłów nie należy, 17-70 zły już nie jest.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Uprawnienia umieszczania postów