Cytat Zamieszczone przez easyrider
Mam wrażenie że nikt z tutaj obecnych nie zna zasady działania błysku z krótkimi czasami synchronizacji...

W tym trybie działania lampa generuje długi błysk - niestety kosztem jego siły.
Jako że czasu trwania błysku nie da się wydłużyć (bo to sprzeczne z samą ideą błysku) zrealizowane to zostało na zasadzie stroboskopu,
czyli serii bardzo szybko powtarzanych ale niestety bardzo słabych błysków...

Jak widać tryb ten nie nadaje się do zdjęć sportowych, Canon w instrukcji napisał prawdę

Bogdan.
Witam!

Widac ze przynajmniej ktos zna sie na rzeczy...

A do Viteza jeszcze jedna uwaga do tego co napisal w odpowiedzi na:
"A przy okazji jeszcze mam jedną wątpliwość, która mnie nurtuje. Speedlite 550EX pokazuje zakres ogniskowych 24-105 mm. A co się dzieje, jeżeli zakres ogniskowej obiektywu wykracza poza 105 mm.?

Wtedy lampa pokazuje 105mm ale sile dopasowuje i tak do faktycznej ogniskowej i odleglosci od obiektu (tez powinno byc w instrukcji lampy chyba ...)."

Robiac zdjecie z obiektywem o ogniskowej 200 mm lampa pokazuje 105mm i zostaje przy takim polozeniu bo mechanizm zoom lampy raczej nie zmieni sie na 200mm... (bo to fizycznie niemozliwe,a pole krycia blysku 105mm pokrywa 200mm). wiec nie dopasowuje sie do faktycznej ogniskowej 200mm, a ze lampa ma tez swoja LP przy tej ogniskowej (i blyska z taka sama sila zarowno przy 105 jak i 200mm) to czasem nawet najwieksza sila blysku moze byc za mala zeby odpowiednio oswietlic przedmiot zbyt daleko ustawiony bo blysk oswietla pole krycia 105mm a nie 200mm...