Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 50

Wątek: Sredni format

Domyślnie Sredni format

Czy to prawda ,ze canon juz pracuje nad srednim formatem?czy to tylko bajka?
    CANON

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paulx Zobacz posta
    Patrząc na nomenklaturę Canona, to zdaje się on nie przyjmować do wiadomości istnienia średniego formatu. Swoją małoobrazkową matrycę nazwał "full frame" - he he he - dobre sobie! To jak by nazwał matrycę średnioformatową - überfullframe?

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Patrząc na nomenklaturę Canona, to zdaje się on nie przyjmować do wiadomości istnienia średniego formatu. Swoją małoobrazkową matrycę nazwał "full frame" - he he he - dobre sobie! To jak by nazwał matrycę średnioformatową - überfullframe?
    "Pełna klatka" brzmi trochę lepiej niż "mały obrazek", to jedyny powód takiego właśnie nazewnictwa.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Prawdopodobnie tak. Prawdopodobnie opracowali ostatnio steppery do naświetlania większych matryc niż FF. Prawdopodobnie po to kupili swego czasu know-how Contaxa. I prawdopodobnie póki co nic z tego nie będzie, bo to dla takiej firmy jak Canon tak niszowy rynek, że księgowi by się powiesili gdyby zobaczyli relację kosztów do zysków.

Czornyj matrycę mogą na przykład nazwać OberFulfrejm .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Pewnie jeszcze za wczesnie,a mogliby namieszac na rynku prawdziwie PROFESJONALNYM
    CANON

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jak by jej nie nazwać, to canon ma aparaty z FF w środku.
    Jarek

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Pewnie jeszcze za wczesnie,a mogliby namieszac na rynku prawdziwie PROFESJONALNYM
    Z tymi definicjami profesjonalizmu to bywa różnie także nie uogólniałbym. Natomiast gdyby Canon wszedł na rynek średniego formatu - w co bardzo wątpię - to myślę, że większość firm które tam działają mogłoby spokojnie zwinąć interes.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Patrząc na nomenklaturę Canona, to zdaje się on nie przyjmować do wiadomości istnienia średniego formatu. Swoją małoobrazkową matrycę nazwał "full frame" - he he he
    Full Frame czyli pelna klatka malego obrazka a nie jakas cropowa popierdulka.
    Przeciez to jest logiczna
    Lepsze to niz wmawianie przez N ludziom, ze DX jest lepszy od FF

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Z tymi definicjami profesjonalizmu to bywa różnie także nie uogólniałbym. Natomiast gdyby Canon wszedł na rynek średniego formatu - w co bardzo wątpię - to myślę, że większość firm które tam działają mogłoby spokojnie zwinąć interes.
    Jakiś rok temu poważnie zastanawiałem się nad zakupem bliżej jeszcze nie określonego średniego formatu i dwóch szkiełek (80-180mm). Wtedy na tapecie był 645 pentaxa oraz rumorsy o wykupieniu contaxa przez canona.
    Zrezygnowałem z kilku powodów. Pierwszym była szybkość i wygoda pracy. Drugim fakt, że nie znajdę zbyt wielu klientów, którzy to docenią. Trzecim drobiazg, że Ds-y szybko zbliżają się ilością szczegółów do tańszych ścianek (a na droższą i tak by mnie nie było stać). Pozostaje jeszcze kwestia przejść tonalnych, ale 9 na 10 oglądających i tak nie zauważy różnicy.. Więc po co przepłacać?
    Jarek

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    (...)
    Zrezygnowałem z kilku powodów. Pierwszym była szybkość i wygoda pracy. Drugim fakt, że nie znajdę zbyt wielu klientów, którzy to docenią. Trzecim drobiazg, że Ds-y szybko zbliżają się ilością szczegółów do tańszych ścianek (a na droższą i tak by mnie nie było stać). Pozostaje jeszcze kwestia przejść tonalnych, ale 9 na 10 oglądających i tak nie zauważy różnicy.. Więc po co przepłacać?
    Właśnie w tym tkwi obecnie problem średniego formatu. Przy czym nowy Ds jest już na prawdę niebezpieczny dla tego rynku. Tutaj Canon robi im niezłą krecią robotę. Jeśli prawdą jest to, że dali w nim dużo słabszy filtr AA i ostrość zdjęć jest zauważalnie lepsza niż z ds mkII (lepsza niż wynikałoby to tylko ze zwiększenia rozdzielczości) to nadal rynek MF będzie się kurczył i mogą pojawić się kolejni gracze trzaskający drzwiami.
    Kapitan Wagner

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów