Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 37 z 37

Wątek: Czemu Canon nie robi w dSLR eye-control?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pirx Zobacz posta
    A-TTL działa w oparciu o pomiar światła odbitego od powierzchni filmu.
    W dSLR nie ma filmu - nie ma A-TTL. Żaden spisek, tylko właśnie problem konstrukcyjny.
    to mnie zawsze zastanawiało. Filmy miały różną emulsję (inny kolor, różny "połysk") więc powinno to działac niestabilnie.
    W dslr - przecież zamiast filmu jest matryca, a od niej (od filtra) coś sie tez musi odbijać.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jaca Zobacz posta
    to mnie zawsze zastanawiało. Filmy miały różną emulsję (inny kolor, różny "połysk") więc powinno to działac niestabilnie.
    W dslr - przecież zamiast filmu jest matryca, a od niej (od filtra) coś sie tez musi odbijać.
    Filmy mają jednak bardzo matową powierzchnię, a matryca nie i tu leży problem. Światło błyskowe może bardzo łatwo powodować nieprzewidziane bliki, a to mogłoby kompletnie mylić pomiar. Sama koncepcja ATTL była rzeczywiście bardzo sprytna .
    Ja czekam u Canona pewnie tak samo jak Oskarkowy na puszkę, która będzie odpowiednikiem EOS3 w cyfrze. Dla mnie ten ostatni był najbardziej na miarę mych oczekiwań i potrzeb.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec Awatar dominix
    Miasto
    Okpo Geoje South Korea

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jedrucha Zobacz posta
    jak w temacie...
    ktoś się orientuje?
    Ja się zastanawiam czemu zrobił w analogach. Raz włączyłem, spróbowałem skalibrować i wyłączyłem i zapomniałem gdzie jest włącznik. Nie działa z pewnymi delikatnymi wadami wzroku

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    A dokladniej z helikopterow Apache 8) (steruja dzielkiem pokladowym za pomoca wzroku, na helmie wyswietlany celownik i HUD).
    I był nawet taki film, gdzie było to dobrze pokazane. Nicholas Cage jeździł z majtkami na głowie bo miał problem z dominacją jednego oka i kłopoty z owym celownikiem.

Pozdrawiam
    Dominik
    EOS 3, EOS 40D, EOS 7D, 17-40 f/4L, 28-135 f/3.5-5.6 IS USM, 75-300 f/4-5.6, 50 f/1.4,
    100 f/2.8 Macro USM, 580ex, kilka hoya hmc pro1, Lowepro SR 100 AW, CT AW Fotki tutaj

Pełne uzależnienie Awatar gonzo44
    Miasto
    był Kraków, był Gdańsk, jest Kraków :-)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    A dokladniej z helikopterow Apache 8) (steruja dzielkiem pokladowym za pomoca wzroku, na helmie wyswietlany celownik i HUD).
    Działkiem sterują, ale z tego co pamiętam całym hełmem (
    http://www.freepatentsonline.com/4287809.html ), a na monookularze wyświetlane są tylko informacje i celownik.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gonzo44 Zobacz posta
    Działkiem sterują, ale z tego co pamiętam całym hełmem (
    http://www.freepatentsonline.com/4287809.html), a na monookularze wyświetlane są tylko informacje i celownik.
    Tak to prawda, zielony ekran spełnia taką sama role co wyświetlacz przezierny w samolotach. Natomiast jest on zintegrowany z celownikiem nahełmowym (IHADSS) i to nim pilot-strzelec (CP/G) wyszukuje cele i kieruje ogniem. Na podobnej zasadzie działa rosyjski NWU-2M (acz pewnie zastosowano inne rozwiązanie techniczne).
    Jeśli sie powtórzyłem to przepraszam strona którą Gonzo przytoczył nie wyświetla mi się.
    Ostatnio edytowane przez Soviet ; 08-09-2007 o 08:53

Pełne uzależnienie Awatar gonzo44
    Miasto
    był Kraków, był Gdańsk, jest Kraków :-)

Domyślnie

Usuń nawias na końcu linku.
    Widze, że lepiej się w tym orientujesz. Czyli steruje się ruchami całej głowy nie źrenicy jak w canonie?

Domyślnie

Tak, jak by strzelec musiał obrócić działko np. o 90 stopni w prawo to okiem by tego nie zrobił. Musi głową ruszyć .
    Ja też żaluje, że Canon zaprzestał stosować EC w apratach. Mam EOSa 30 i bardzo sobie chwale ten system mimo że nie ma dużo punktów AF. Ciężko było mi sie przestawić bo jak ktoś wczesniej napisał to uzależnia
    Ostatnio edytowane przez Soviet ; 08-09-2007 o 10:17

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów