Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 43

Wątek: trudny wybór - pomozecie?

SM31
    Guest

Domyślnie początek

Widzę, ze preferujecie 400d. Coż nie napisałem, ze nie jest to mój pierwszy aparat. Zaczynałem od zenita, minolta 404si, dynax 4 (aktualnie) no i hybrydowa porażka - minolta z6. Czy interesuje mnie używka? Jeśli chodzi o body - nie, w przypadku obiektywu dopuszczam taką możliwość. Nie mam zaufania do używanego body - ktoś powie ze zrobił 5 tys foto a naprawde zrobił 250 tys skutkiem czego na wstepie trza bedzie oddać sprzęt do regulacji (jeśli nie wymiany matrycy). Chciałem kontunuować Minolty ale nie dano mi takiej szansy, zas sony alfa 100 totalnie pogrzebał plany. Mam kilka skzieł manualnych na M42 wiec do 400 mógłbym je ząłożyć. Szzcerze przyznam, że oglądałem szkła typu sigma 28-105 2,8-4 oraz 28-70 z tymże samym światłem i wydają się być OK aczkolwiek nie wiem jak układa się współpraca miedzy w/w urządzeniami. W sumie z tym S5 to pzresadziłem. Natomiast G9 kusi ceną, można go mieć za 1700, ma 12 mln matrycę, i w sumie wada jest jedynie mały wizjerek. Oczywiście nie wiem jak wygląda w nim obiektyw - chciałbym docelowo zrobić zdjęcie a nie rozmazany obraz czegoś. Nie wiem. Nie mam koncepcji

Uzależniony

Domyślnie

Ten 70-210 dość ciężko dopaść...
    ...ale te kilka słów warto jeszcze raz wyraźnie podkreślić:

"lustro", "Canon" ;-), "z USM" (i najlepiej "ring-type", a nie "micro").

Nieprzemyślane odstępstwa od tej reguły będą się brutalnie mściły w polu.

30D to wybór optymalny (niezawodny AF i lepsze "serie"), ale 350D czy 400D z oryginalnym USM'em też sprawdzą się w większości sytuacji. Ograniczenie budżetowe w tym wypadku niestety trochę mimo wszystko zaboli, bo szeroko pojęta "szybkość" w fotografii zawsze kosztowała.
    O szkłach z konwencjonalnymi motorkami zapomnij, równie dobrze możesz ćwiczyć manualne ostrzenie, jak za dawnych lat. O kompaktach też nawet nie myśl (nawet Canon'a i z USM są narazie daleko za lustrami).
    Ostatnio edytowane przez APP ; 04-09-2007 o 20:25

Początki nałogu Awatar pmagdalena
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Ja posiadam 400 d i podłaczyłam do niego do niego jupitera i działa swietnie
    wole osobiscie zainwestowac w szkła niz w samo body

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SM31 Zobacz posta
    Natomiast G9 kusi ceną, można go mieć za 1700, ma 12 mln matrycę, i w sumie wada jest jedynie mały wizjerek. Oczywiście nie wiem jak wygląda w nim obiektyw - chciałbym docelowo zrobić zdjęcie a nie rozmazany obraz czegoś. Nie wiem. Nie mam koncepcji
    kompakty i hybrydy to dzisiaj półśrodki. body 400D, które aktualnie jest najszybszym body w segmencie lustrzanek amatorskich (przynajmniej u Canona) możesz mieć rzeczywiście już za 2300, do tego karta ok. 100zł i używany 70-210 tak jak radzą przedpiścy. i tyle wystarczy na dobry start.

ale jeśli kusi Cię G9, to przejdź się do sklepu, potrzymaj w ręku, popatrz przez ten wizjer i co tam jeszcze chcesz, i przekonaj się sam co Ci wystarczy... dla mnie zabawa z kompaktem to zabawa na krótki dystans

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

w sumie nie pomyślałam, że ergonomia 400D + lufa 70-210 może dla kogoś stanowić problem. dla mnie ten problem nie istnieje, bo mam małe dłonie. 20D z podpiętym 17-40 kuzyna był dla mnie za duży i za ciężki. ale z czasem można dokupić grip, też używany i po sprawie

Bywalec Awatar krzy
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SM31 Zobacz posta
    ...Natomiast G9 kusi ceną, można go mieć za 1700, ma 12 mln matrycę, i w sumie wada jest jedynie mały wizjerek. Oczywiście nie wiem jak wygląda w nim obiektyw - chciałbym docelowo zrobić zdjęcie a nie rozmazany obraz czegoś. Nie wiem. Nie mam koncepcji
    Jeśli tak jak napisałeś na początku mają to być szybko poruszające się obiekty (dlaczego jesteś taki tajemniczy? :smile: ) to zapomnij o kompaktach !!!, nawet tych zwanych zaawansowanymi - nie ustawisz ostrości, a jak przypadkiem trafisz, to opóźnienie rejestracji załątwi resztę
    Myślę, że odpowiedni dla Ciebie będzie obiektyw 70-200 L (niestety ze względu na cenę f4) i coś klasy 350 lub 400 - na ile wystarczy funduszy.

Domyślnie

mysle ze jak wprawny operator to czy 350 czy 400 z jakims 70-210 powinien sobie poradzić bezproblemu ale jeśli te zdjecia mają byc czasemi robione i tylko na uzytek wlasny w niewielkich powiększeniach to moze nie warto pakowac się w lustro tylo właśnie kompakt (kwestia dobrych ustawień i wprawy w obsłudze moze zaowocować dobrymi zdjęciami - samochodów bo chyba o to chodzi)
    Musisz wiedziec czy dasz rade zdążyć kompaktem (jaka prędkość tych obiektów i odległośc do nich) bo uważam ze jesli moze przeszkadzac wielkośc aparatu to lepiej kompakt bo i nim coś trafisz...
    Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 f/4 SPRZEDAM | Canon: 24-70 f/2,8 L | | 28 f/1.8 | 50 f/1.4 | 85 f/1.8 | 75-300 f/4-5.6 | 420EX |
    zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 f/1,8 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

SM31
    Guest

Domyślnie

Cóż, G9 nie widziałem, miałem w łapach G7 i ogólnie znośnie jednak wizjer - padaka. Zdjęcia robię pociągom, nie samochodom. Tak więc może się zdarzyć, że na pewnym odcinku pojazd porusza się z V=160 km/h. Do tego dochodzi siatka słupów elektrycznych co 100m więc potrzebny refleks i dobry podgląd. Robię je na własny użytek, ale publikuję też czasem jeśli uda się trafić coś znośnego. Chyba jednak poważnie zainteresuję się 400d. Może wezme je na raty a szkiełka poszukam na allegro. Czy ktoś napisze recenzje tej sigmy o którą pytałem? (28-105 2,8-4 oraz 28-70 2,8-4). Pozdro!

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

jeśli "zdjęcia w ruchu" to:
    1. lustrzanka nie kompakt
    2. szybkie jasne szkło canona z USM a nie Sigma / Tamron itp
    3. lepiej 5kl/s (30d) niż 3kl/s (400d)

Reasumując: Potrzebujesz jasne szkło z szybkim i precyzyjnym AF i nowe body no ale za 3tys to tylko w Erze
    Optymalnie byłoby 30d +24-70/2.8 tylko ta cena...

poszukaj to może gdzieś dostaniesz starego Canon EF 28-70mm f/2.8 USM L
    Ostatnio edytowane przez nor ; 05-09-2007 o 08:48

Domyślnie

jeśli ma sie zmieścić w budżecie 3000pln to może być cienko

nie bede sie wyróżniał od poprzedników (no może tylko od tego który mu doradzał 17-40 jak facet napisał ze ponizej 45 nie potrzebuje LOL)

lustro + tele
    moze jeszcze gdzies uda ci sie kupić nowe 20d? nie wiem czy taka mozliwośc jest...
    generalnie ja bym sie puszką nie przejmował; moim zdaniem wazniejsze jest szkło i na tym nie mozesz zaoszczedzic; szkło bedziesz przepinał do kolejnych body przez nastepne 15 lat... czyli kupic raz a dobrze

jesli kupisz jakis badziew sigmy 70-300 to bedziesz zawiedziony szybkoscią - czy fotografujesz konie lub rowery/skate?
    jesli cos w tym stylu to tylko USM ring

pewną protezą byłoby 28-135 jak radzili koledzy - na cropie masz złudzenie że masz dłuższego ;-)

70-200 f4 mozna uzywany dostac za ~1900pln (opcja sciagnac z azji )
    jesli body kupisz za jakies 2000pln tu juz jestes sporo ponad budzet

nie wiem jakie masz mozliwosci finansowe - po moich doswiadczeniach z zakupem tamrona 28-75 i canona 100-300 juz sie nauczyłem ze lepiej sie wykosztowac a kupic od razu dobre...

czy z korzystasz z doswiadczen (gorzkich bo chodzi o niemałe dla mnie pieniądze) innych czy nie - twój wybór

powodzenia
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!
    sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana
    dwa lata z lustrem, a update'u brak...

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów