Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 54

Wątek: Jak ustawić ostrość przy autoportrecie

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez a21031979 Zobacz posta
    Jak ja robię komuś fotki jest pięknie to fakt, widzę i łapię ostrość tam gdzie trzeba w mig ale niestety zmuszona jestem sporo pracować sama i dlatego szukam sprawdzonych sposobów.

w dalszym ciągu czekam
    A musi byc autoportret? Nie moze ktos tobie portretow zrobic?

Uzależniony

Domyślnie

Nie wiem jakiej precyzji ustawienia ostrości wymagasz a21031979. Nadzwyczajną skutecznością to żadna z metod popisać się nie może... 25% powiadasz... Nie wiedziałem, że klisza do 350D taka droga.. i że wywołanie żeby sprawdzić efekty tyle czasu zajmuje. ;-)
    Aparat na statyw, ustawienia na manual, obiekt "wstępny", regulacje, pilot w dłoń, podmiana, "cyk", pochylić nieco to i owo.. czy co tam... "cyk", podsunąć się troszeczkę, "cyk"... jeszcze troszeczkę, "cyk", ... ot i filozofia.

A tak zupełnie już nawiasem, to bardzo mi się podoba pomysł z live view i lusterkiem, zwłaszcza jak się ustawia aparat nieco dalej... zaraz ktoś napisze, że zawsze można do tego dorzucić jakiś powiększalnik, kamerkę+rzutnik itp i sobie na ścianę wyświetlać
    No i czy taki wyświetlacz, nawet trzymany w rękach, jest w stanie dać dostateczną precyzję ustawienia ostrości, bo sądząc po fakcie, że taki wątek w ogóle się narodził, to ta precyzja chyba ma być dość spora (?).
    A tu jeszcze podobnej maści wątek dla pracowitych: można sobie "skalibrować" miejsce pracy - przynajmniej do pewnych zastosowań da to powtarzalne efekty ;-)
    Ostatnio edytowane przez APP ; 04-09-2007 o 19:20

Bywalec Awatar jedrucha
    Miasto
    Warszawka

Domyślnie

A może zainwestuj w jakiegoś plastycznego manekina?
    Mógłby rozwiązać też problem kompozycji.

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez APP Zobacz posta
    No i czy taki wyświetlacz, nawet trzymany w rękach, jest w stanie dać dostateczną precyzję ustawienia ostrości, bo sądząc po fakcie, że taki wątek w ogóle się narodził, to ta precyzja chyba ma być dość spora (?).
    Ale chyba nikt nie mowi o recznym ustawieniu ostrosci, tylko mozliwosci zobaczenia w ktora czesc ciala trafia aktywny punkt AF.

Uzależniony

Domyślnie

Spytaj misia, czy dokładnie tam stał. A serio: skoro nastawiłaś ostrość na cokolwiek i jesteś w tym samym miejscu to zdjęcie musi być ostre. Podkreślam: dokładnie. Parę centymetrów róznicy może dawać własnie nieostrość. Wszystko zależy. Od ogniskowej, przysłony i dokładnie takiej samej odległości od płaszczyzny (matrycy?) na której w aparacie powstaje obraz. Ciekawe, ale ludzie, którzy w zamierzchłej przeszłości robili doskonałe autopotrety dysponując nieporównywalnie bardziej prymitywnymi aparatami nie mieli takich problemów. Albo nie ogłaszali tego w necie, bo nie było. I eksperymentowali do skutku. Fotografia, w swej istocie, jest wciąż tym samym.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Sosnowiec

Domyślnie

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi,

Wniosek jeden - wymaga to więcej wysiłku ale warto.

P.S. Jasne że ktoś może mi robić portret ale to mają być moje prace.

P.S. 2. Nie chodzi o nadzwyczajną ostrość tylko o trafienie w punkt AF co wbrew pozorom nie jest takie proste (centymetry sprawiają że na pierwszy plan wychodzi nos a nie oczy, nadgarstek a nie palce itp.) a duże wartości przesłony i rozmycie w photoshopie nie rozwiązuja sprawy. Nie po to mam aparat

Dziękuję i zabieram się do pracy, pozdrawiam

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pazurek Zobacz posta
    Ale chyba nikt nie mowi o recznym ustawieniu ostrosci, tylko mozliwosci zobaczenia w ktora czesc ciala trafia aktywny punkt AF.
    Ja tam myślę, że nikt nie mówi o tym "jak sprawdzić w którą część ciała trafia", tylko "gdzie jest ostrość" ;-) (bo skoro już to rozdzielamy, to nie jest to to samo). Wybacz pazurek, ale pomysł z kartką i AF (pomijając już live view ;-)), choć ciekawy, jest chyba najbardziej karkołomny z wszystkich możliwych patentów - trudny i wymagający w wykonaniu, nieporęczny w zastosowaniu i tak na dobrą sprawę niewiele da kiedy mowa o cm, czy mm.

Podsumowując - poleganie na AF w autoportrecie (zwłaszcza jakimś takim bardziej wymyślnym) to chyba największy błąd jaki można zrobić. W takich sytuacjach tylko statyw+M+MF+pilot (+opcjonalnie obiekt zastępczy), cała reszta to bardziej zabawa (oczywiście nie mam nic przeciwko, jeśli tylko komuś sprawia to frajdę, ale odniosłem wrażenie, że szukamy prostego i wydajnego sposobu).

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez APP Zobacz posta
    Wybacz pazurek, ale pomysł z kartką i AF (pomijając już live view ;-)), choć ciekawy, jest chyba najbardziej karkołomny z wszystkich możliwych patentów
    Tylko ze to byl ŻART (patrz ikonka - )

Uzależniony

Domyślnie

No fakt, ikonka jest. Jakoś mi umknęła.

Bywalec Awatar CamelXP
    Miasto
    Norymberga

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez a21031979 Zobacz posta
    P.S. Jasne że ktoś może mi robić portret ale to mają być moje prace.
    Więc fotografuj kogoś, dlaczego akurat siebie, szczególnie jeżeli to nie twarz a dłonie (czy inne części, nie wnikajmy) . BTW myślę, że po tak burzliwej dyskusji powinnaś pochwalić się tymi auto-moto-portretami

P.S. no chyba, że masz jakieś niesamowitej urody dłonie (tym bardziej nalegam na próbki w postaci zdjęć oczywiście )
    Ostatnio edytowane przez CamelXP ; 05-09-2007 o 12:43
    Czy gdybym powiedział Adamowi Mickiewiczowi: "Nie podoba mi się 'Pan Tadeusz' ", odżekłby: "Dawaj cwaniaku, pokaż swoją galerię epopei narodowych" ?

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów