-
Uzależniony
RAW - RAW`owi, nie równy?
Witam,
Robiąc testy zachowania mojego szkiełka przy dwóch różnych puszkach i przy puźniejszym obrabianiu RAW`ów zauważyłem dziwną rzecz i zrobiłem porównanie tych plików z obu aparatów.
Statyw na działce, dwa jednakowo ustawione parametrami aparaty, naświetlenie na "zieleń", aby specjalnie lekko przepalić niebo i ...:
W RAWShooter`rze zjechanie Exposure na "-3" powoduje:
w 350D - ładnie wydobywa szczegółów z przepalonych partii kadru,
w 30D - w miejscach przepalonych wychodzi fioletowa plama :/
Wniosek: 30D ma mniejszą rozpiętość/ inną - gorszą pod tym względem matrycę, czy..., no właśnie, o co chodzi??? :-|
Pozdrawiam
-
-
Uzależniony
Nie wiem, jak w RSE, ale w C1 widać dokładnie odwrotną zależność. W 30D jest mniejszy kontrast, mniej nasycone kolory. Można wszystko ładnie podokręcać. W 350 było za kontrastowo i za kolorowo i nic się z tym nie dawało zrobić - zdjęcie kontrastu dawało mgiełkę.
-
a powiem ci ze to samo mam tyle ze z 5d jak jade z ekspo w dol to zamiast bialego mam odcien bardziej w czerwien wchodzacy...w innych programach wszystko Ok dziala
PS. 20D tez to samo mialem
-
-
Uzależniony
tak, ekspozycja dokładnie ta sama, poprostu w 30D po zjechaniu ekspozycją dość mocno, pojawia się "magneta" :/ - a w 350`tce są szaro/ białe obszary - i powiem szczerze ze tamto rozwiązanie mi bardziej odpowiadało z wiadomych przyczyn
Ostatnio edytowane przez PoulN ; 04-09-2007 o 11:59
-
Pełne uzależnienie
A na tych samych ustawieniach balansu bieli w rawshooterze to sprawdzasz?
-
A czy to nie zależy od softu? Chyba na p.r.f.c kiedyś ktoś porównywał jak działają różne programy - efekt wywoływania 'trudnych' partii fotek.
I.
-
Uzależniony
Balans taki sam, ...co do programu - to FAKT w CameraRAW, zjawisko nie występuje - ale samo działanie programu MZ pozostawia dużo do życzenia, jeżeli chodzi o "wołanie" w kilku ekspozycjach raw`a 
Chętnie bym poczytał ten art. z porównaniem softów ;P
-
Nie znalazłem tego wątku o którym myślałem, ale tutaj też jest coś na ten
temat:
http://tinyurl.com/33bn6x
I.
-
Uzależniony
thx wielkie
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ten RAWTherapee - barwi na fioletowo zdjącia nawet na "0" expozycji 
Co się dzieje :/, nawet manewrowanie balansem bieli nie pomaga...
Coś z aparatem?
Ostatnio edytowane przez PoulN ; 05-09-2007 o 10:17
Powód: Automerged Doublepost
Uprawnienia umieszczania postów