Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Wątek: [pseudotest] EF 28/1.8 USM

Mieszany widok

Bywalec

Domyślnie [pseudotest] EF 28/1.8 USM

Canon EF 28/1.8
    moje wrażenia.

To szkło bardzo trudno jest dostać. Najczęściej można je zdobyć po zamówieniu. Szkło powinno kosztować od 1600zł u TIPa do 1750 w tradycyjnym sklepie.
    Co skłoniło mnie do kupna tego szkła?
    W rękach miałem: EOSa 3000N, A95, Sigmę 170-500APO DG, 50/1.8, 70-200/4L, 18-55, 28-80, 350D.
    Sigmę i 50/1.8 sprzedałem. Sigma była zbyt mydlana, autofokus szwankował- w jej miejsce kupiłem 70-200/4L i jestem zadowolony. 50/1.8 sprzedałem, bo na cropie było za wąsko. A ja portretów nie lubię. Szukałem szerokiego i jasnego szkła, który z powodzeniem zastąpiłby KITa na szerokiej ogniskowej. Stąd pomysł o kupnie 28/1.8. 20/2.8, 28/2.8 i inne były krytykowane na forum i za ciemne były dla mnie. A 35/1.4L i 24/1.4L są za drogie jak na moje kieszenie. A nadchodzi zima- będzie ciemniej- chciałem "jasnego KITa". Stąd wybór 28/1.8 USM.
    Jak się prezentuje?
    Zacznę od opisu szkła. Można odnieść wrażenie, że tylna soczewka jest większa od przedniej. Obiektyw jest solidny, wykonany z metalu. W oryginalnym zestawie jest obiektyw i dekielki. Nie ma pokrowców ani osłon. Osłonę można zdobyć za około 80 złotych i myślę o kupnie takowej. Myślałem, że szkło będzie tak lekkie jak plastikowe 50/1.8, ale niestety jest cięższe. Na przednim dekielku jest fajny napis "Ultrasonic". Patrząc od przodu- widać wyrażnie po bokach i w pionie 'niby' przysłonę. Prawdopodobnie przez to bokeh nie ma okrągłych plamek, ale jest raczej liniowy. Z przodu przednia soczewka za bardzo wystaje do przodu- trzeba uważać przy zakładaniu dekielka. Myślę o kupieniu filtra UV.
    Działanie:
    Obiektyw ma skalę odległości ostrzenia, której mi brakowało w 50-ce, chociaż jest to zbędny bajer. Ma tylko jeden przełącznik- AF/MF. Pierścien ostrzenia jest dosyć wąski, pomimo, że mam cienkie palce. Obiektyw umożliwia doostrzenie ręczne po wyostrzeniu w One-Shot. Jest to pełny USM, taki jaki jest w 70-200/4L. Nie kręci mordkami. 'Wszystko' 'odbywa się' wewnątrz.
    Zdjęcia:
    Wszystkie są pełnymi kadrami.
    Dekielek, z ręki, iso 400, 1/30s, f/1.8, wiem, że kompresja zjadła zdjęcie, lecz bardziej mi chodziło o pokazanie 'bokeha'
    70-200/4L, statyw, 0,4s, iso 100, f/1.8, prawie-róg kadru, crop, nie tu ostrzyłem. Dla mnie wystarczająca ostrość, porównywalna z zoomem L.
    Bar, 1/30s, ISO 1600, -1/3EV, ręka, f/1.8
    Gumka, 1/50s, f/1.8, ISO 400.

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tom634 Zobacz posta
    Obiektyw ma skalę odległości ostrzenia, której mi brakowało w 50-ce, chociaż jest to zbędny bajer.
    Wzorcowa sprzeczność :-)

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Jest lekkie mydełko na 1.8 ale dla mnie akceptowalne. W przyszłym tygodniu zamawiam ten obiektyw Bokeh bardzo fajny.

Bywalec Awatar Dragunov
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

No i co z tego pseudotestu wynika?? Jak dla mnie sample takie sobie, a opis wyglądu samego szkła można znaleźć w wielu testach.
    Jeśli możesz i masz czas wrzuć jakieś sample gdzie widać dokładnie zalety i bokeh.

pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Dragunov ; 04-09-2007 o 10:40
    7D l EOS 30 Date l sure shot WP-1 l 40/2.8 l SPEEDLITE 580EXll l MAMIYA RB67 + SEKOR 90/3.8
    http://piotrplyszewski.pl/

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Jakies foty przy swietle slonecznym poprosze

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

To są cropy, czy resize całych kadrów? Bo jeśli to drugie, to raczej cienko...
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie

Wg mnie ten obiektyw potrafi troche wiecej...

Domyślnie

nawet jesli to cropy to jest cienko
    mam to szklo i jest ostre od 1,8 a zyleta na 2,8
    cos nie tak z tym testem (jesli zdjecia przy 1/30 i iso 1600 mozna nazwac testem szkla)
    Sebastian Małachowski

Bywalec

Domyślnie

Witam,
    to są resize, chyba, że zaznaczyłem, że crop. Resizowałem Bicubic-em, bez ostrzenia. Z Bicubic sharper i ostrzeniem po zmniejszeniu oczywiście można wyciągnąć więcej.
    A daję foty z słabych warunków, bo do tych warunków chcę używać szkła (ciemne kościoły itp.)
    Na życzenie foty z trochę lepszych warunków:
    Szkoła:
    Rośliny:
    Pozdrawiam. W przyszłości zapewne dam więcej fot.

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Jak na 28mm to glebia fajna, ale mydlo straaaaaszne

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów