Canon EF 28/1.8
moje wrażenia.
To szkło bardzo trudno jest dostać. Najczęściej można je zdobyć po zamówieniu. Szkło powinno kosztować od 1600zł u TIPa do 1750 w tradycyjnym sklepie.
Co skłoniło mnie do kupna tego szkła?
W rękach miałem: EOSa 3000N, A95, Sigmę 170-500APO DG, 50/1.8, 70-200/4L, 18-55, 28-80, 350D.
Sigmę i 50/1.8 sprzedałem. Sigma była zbyt mydlana, autofokus szwankował- w jej miejsce kupiłem 70-200/4L i jestem zadowolony. 50/1.8 sprzedałem, bo na cropie było za wąsko. A ja portretów nie lubię. Szukałem szerokiego i jasnego szkła, który z powodzeniem zastąpiłby KITa na szerokiej ogniskowej. Stąd pomysł o kupnie 28/1.8. 20/2.8, 28/2.8 i inne były krytykowane na forum i za ciemne były dla mnie. A 35/1.4L i 24/1.4L są za drogie jak na moje kieszenie. A nadchodzi zima- będzie ciemniej- chciałem "jasnego KITa". Stąd wybór 28/1.8 USM.
Jak się prezentuje?
Zacznę od opisu szkła. Można odnieść wrażenie, że tylna soczewka jest większa od przedniej. Obiektyw jest solidny, wykonany z metalu. W oryginalnym zestawie jest obiektyw i dekielki. Nie ma pokrowców ani osłon. Osłonę można zdobyć za około 80 złotych i myślę o kupnie takowej. Myślałem, że szkło będzie tak lekkie jak plastikowe 50/1.8, ale niestety jest cięższe. Na przednim dekielku jest fajny napis "Ultrasonic". Patrząc od przodu- widać wyrażnie po bokach i w pionie 'niby' przysłonę. Prawdopodobnie przez to bokeh nie ma okrągłych plamek, ale jest raczej liniowy. Z przodu przednia soczewka za bardzo wystaje do przodu- trzeba uważać przy zakładaniu dekielka. Myślę o kupieniu filtra UV.
Działanie:
Obiektyw ma skalę odległości ostrzenia, której mi brakowało w 50-ce, chociaż jest to zbędny bajer. Ma tylko jeden przełącznik- AF/MF. Pierścien ostrzenia jest dosyć wąski, pomimo, że mam cienkie palce. Obiektyw umożliwia doostrzenie ręczne po wyostrzeniu w One-Shot. Jest to pełny USM, taki jaki jest w 70-200/4L. Nie kręci mordkami. 'Wszystko' 'odbywa się' wewnątrz.
Zdjęcia:
Wszystkie są pełnymi kadrami.
Dekielek, z ręki, iso 400, 1/30s, f/1.8, wiem, że kompresja zjadła zdjęcie, lecz bardziej mi chodziło o pokazanie 'bokeha'
70-200/4L, statyw, 0,4s, iso 100, f/1.8, prawie-róg kadru, crop, nie tu ostrzyłem. Dla mnie wystarczająca ostrość, porównywalna z zoomem L.
Bar, 1/30s, ISO 1600, -1/3EV, ręka, f/1.8
Gumka, 1/50s, f/1.8, ISO 400.