Witam, szukam dobrego obiektywu pod koncerty i imprezy w małych klubach. Co sądzicie o tym moedelu 35 f/2.0. Ewentualnie który polecacie do tego typu fotografii. Mogą przeznaczyć max 800 pln. Z góry dzięki za sugestie i opinie.
Witam, szukam dobrego obiektywu pod koncerty i imprezy w małych klubach. Co sądzicie o tym moedelu 35 f/2.0. Ewentualnie który polecacie do tego typu fotografii. Mogą przeznaczyć max 800 pln. Z góry dzięki za sugestie i opinie.
1) jaki aparat?
2) jakie koncerty? (35/2 ma dość głośny AF)
Aparat 30 D, jeżeli chodzi o koncerty to raczej te z tych głośnych. Gośnośc AF nie będzie miała tutaj znaczenia. Generalnie szukam dobrej stałki to pomieszczeń z kiepskim światłem. Dobrej w tej cenie w której napisałem wyżej. Zastanawiam się też nad 50 f 1.8 lub 28 f/2.8.
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
ok, ale te obiektywy 50/1.4 USM lub 28/1.8 USM są troche droższe niż 800 pln, ten 50 to w sumie dałoby rade przełknąć, (około 1300) ale ten dugi (około 1700) to już duzo więcej niz narazie mogę przeznaczyć. A czy istnieja jakies dobre obiektywy tego typu innych firm, które podchodzą pod Canona ?
W czasach gdy biegałem na koncerty z cropem, to głownie używałem 2 szkieł:
1. sigma 20/1.8
2. canon 85/1.8
Polecam Sigmę (imo bardzo niedoceniane szkło)- na cropie da Ci reporterskie 32mm a z czasem dokupisz za 360 PLN 50/1.8 i bedziesz miał świetny zestaw do low-light. Można upolować Sigmę za 900 - 1000 PLN używaną w świetnym stanie, ale nie kupuj w ciemno, tylko przymierz - czasem trafiały sie takie sobie optycznie egzemplarze.
Pentax K-5 II, Leica M9
Ja zazwyczaj robię na 85/1.8 i świetnie się spisuje, ale zazwyczaj głównie do zbliżeń. Nie mam jeszcze dobrego pomysłu na coś szerszego, chwilowo robię tamronem 17-50/2.8 i nie jest źle.
35/2.0 jest bardzo starą konstrukcją, chciałem nawet kiedyś to kupić, ale jakoś się nie zdecydowałem.