Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1624

Wątek: Nowości Sony.

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    tak i nie. ostrzenie szklami manualnymi to nie jest hipotetyczna sytuacja.
    Chcesz powiedzieć, że na LCD jesteś w stanie ustawić ręcznie ostrość? Moim zdaniem nie (doświadczenia z kompaktów, gdzie GO jest wieeelka), natomiast przez odpowiednio jasny i duży wizjer (najlepiej z matówką z klinem lub rastrem) bez problemu.

A geneza LV w lustrzankach jest prosta: Olympus próbuje wygrzebać sobie kompakto-podobną niszę rynku lustrzanek. Zanim za rok czy dwa nikt nie bedzie już pamiętać o E-Systemie.
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 08-09-2007 o 12:55

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Chcesz powiedzieć, że na LCD jesteś w stanie ustawić ręcznie ostrość? Moim zdaniem nie (doświadczenia z kompaktów), natomiast przez odpowiednii jasny i duży wizjer (najlepiej z matówką z klinem lub rastrem) bez problemu.
    jestem w stanie spokojnie wyostrzyc w punkt czyms niekrotszym niz 50mm i o wzglednie dobrej jasnosci na matowce 30D o ile pierscien ostrosci nie ma jakiegos smiesznie malego kata. przy krotszych ogniskowych lub ciemniejszych lensach jest problem.

tak, twierdze ze ostrzenie na LCD w trybie LV, gdzie jest powiekszenie do 10x (instrukcja str. 110) mocno ulatwia ostrzenie szklami manualnymi.
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

jestem w stanie spokojnie wyostrzyc w punkt czyms niekrotszym niz 50mm i o wzglednie dobrej jasnosci na matowce 30D o ile pierscien ostrosci nie ma jakiegos smiesznie malego kata. przy krotszych ogniskowych lub ciemniejszych lensach jest problem.
    No właśnie, pełna zgoda

tak, twierdze ze ostrzenie na LCD w trybie LV, gdzie jest powiekszenie do 10x (instrukcja str. 110) mocno ulatwia ostrzenie szklami manualnymi.
    Proponuję Ci potrenowanie tego w praktyce. Ocena ostrości na LCD nie jest wcale łatwa, pomijając już fakt, że w realnych warunkach najczęściej mało co w ogóle widać na LCD. Z wizjerem nie ma tych kłopotów.

Domyślnie

Proponuję Ci potrenowanie tego w praktyce. Ocena ostrości na LCD nie jest wcale łatwa, pomijając już fakt, że w realnych warunkach najczęściej mało co w ogóle widać na LCD. Z wizjerem nie ma tych kłopotów.

Daje sobie wszystko uciąć, że nigdy nie miałeś w ręku aparatu z LV i 10-krotnym powiększeniem.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CzłowiekZ Zobacz posta
    Macie trochę blade pojęcie o LV. Po pierwsze na nowych LCD o dużym kącie widzenia bardzo dobrze się sprawdza, po drugie ruchomy LCD jest dużo lepszym rozwiązaniem niż np. WiFi. Dużo osób twierdzi, że ruchomy LCD jest bardzo narażony na uszkodzenia mechaniczne i w ekstremalnych warunkach lepszym rozwiązaniem jest WiFi. Proszę podajcie przykład takiego wykorzystania LV gdzie obracany LCD jest narażony na mechaniczne uszkodzenie, a WiFi i podgląd na laptopie jest wygodniejszy, mniej narażony na mechaniczne uszkodzenia, bardziej ergonomiczny czy mobilny. No i np. zdjęcia w tłumie z laptopem i WiFi czy makro na bagnach Musicie mieć super laptopy jak wojsko LV z WiFi można sensownie wykorzystać w spokojnych warunkach np. studio, ale i tu obracany LCD nie jest na nic narażony, a jednocześnie pozwala na szybsze sterowanie aparatem bez potrzeby odwracania się czy podchodzenia do laptopa.
    Używając Twojego języka - Masz trochę blade pojęcie o tym jak się robi zdjęcia w akcji. Mam na myśli reporterkę np. uliczną ale nie tylko. Taki ekranik odchylany to pierwsza rzecz, którą można zwyczajnie urwać. I mówię to nie na podstawie moich przemyśleń w tym temacie tylko mojego doświadczenia. Wiem też jak to wygląda w kamerach i jak nie wiele potrzeba żeby to zrobić np. stało się to mojemu koledze w 170-tce. Trach i koniec. Nie twierdzę że to jest nieprzydatne ale taki odchylany ekramnik jest słabym punktem niestety i nie sądzę żeby szybko został zastosowany w korpusach semi-pro i pro. Przeciwstawienie do WiFi nie ma tu nic do rzeczy, bo to do czego innego.

Wszystko to g...o warte. Fotografuję lustrzankami już 20lat i zachodzę w głowę po co komu LV. Oczywiście, że to jest przydatne 3% użytkowników w 1% sytuacjach, wydumanych i mocno hipotetycznych. To jest taki sam bajer jak wycieraczki w aucie sterowane czujnikiem deszczu. Nic poza tym. A sytuacje z WIFI i laptopem są niczym z Monty Pythona. Co z tego, że można zdalnie podglądać? Próbowałem kiedyś zostawić aparat na statywie pod dziuplą. Po 5 godzinach, gdy przyleciał wreszcie dzięcioł zielony, skończyło się zasilanie, a skurczybyk siadał na pniu w taki sposób, żeby ogon nie mieścił się nigdy w kadrze
    Powiem mocno i ortodoksyjnie: potrzebujesz LV, kup sobie kompakta
    Życzę wszystkim "lustrzankowcom", żeby zrobili choć 10 zdjęć kadrując przez LV na LCD i choć jedno przez laptopa. Wtedy LV bedzie mieć uzasadnienie
    Ja fotografuję lustrzankami jeszcze dłużej i dla mnie LV w postaci w jakiej jest np. w 40D w trybie Silent wydaje się mega przydatną funkcją dla moich potrzeb więc bardzo proszę nie wyjeżdżać tu z tekstami o "wydumanych", "hipotetycznych sytuacjach" i kompaktach .

(....)
    Proponuję poczytać to forum i opinie użytkowników 40-tki zamiast teoretyzować. Tak - w trybie LV na wyświetlaczu bardzo łatwo się ostrzy na manualach. Napisał to ktoś bodajrze w wątku o porównaniu 20D z 40D.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 08-09-2007 o 14:17
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta

Ja fotografuję klustrzankami jeszcze dłużej i dla mnie LV w postaci w jakiej jest np. w 40D w trybie Silent wydaje się mega przydatną funkcją dla moich potrzeb więc bardzo proszę nie wyjeżdżać tu z tekstami o "wydumanych", "hipotetycznych sytuacjach" i komaktach .
    Możesz podać przykład?

Proponuję poczytać to forum i opinie użytkowników 40-tki zamiast teoretyzować. Tak w trybie LV na wyświetlaczu bardzo łatwo się ostrzy na manualach. Napisał to ktoś bodajrze w wątku o porównaniu 20D z 40D.
    "Użytkowników"? Żartujesz, chyba?? Bo mają 40D od 5 dni?
    Zaraz spojrzę do odpowiedniego wątku

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Możesz podać przykład?

(....)
    Kościoły, kameralne koncerty - bez przerwy mam problem z tym, że jestem zbyt głośny. Dla mnie ta funkcja oznacza, że nie bedę musiał brać dodatkowo kompaktu.

Mam wrażenie że na siłę próbujesz udowodnić tezę, że LV jest do niczego (albo prawie) w związku z tym po co go mieć. Otóż ja uważam że skoro są tacy co im jest potrzebny to czemu go nie mieć. To tak samo jak dwadzieścia lat temu były dyskusje po co w lustrzankach autofocus albo, że jak to być może że "lustro" działa tylko z bateriami albo nie ma korbki. Wszystko to już przerabialiśmy. IMO szkoda czasu akurat na takie dyskusje.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Używając Twojego języka - Masz trochę blade pojęcie o tym jak się robi zdjęcia w akcji. Mam na myśli reporterkę np. uliczną ale nie tylko. Taki ekranik odchylany to pierwsza rzecz, którą można zwyczajnie urwać. I mówię to nie na podstawie moich przemyśleń w tym temacie tylko mojego doświadczenia. Wiem też jak to wygląda w kamerach i jak nie wiele potrzeba żeby to zrobić np. stało się to mojemu koledze w 170-tce. Trach i koniec. Nie twierdzę że to jest nieprzydatne ale taki odchylany ekramnik jest słabym punktem niestety i nie sądzę żeby szybko został zastosowany w korpusach semi-pro i pro. Przeciwstawienie do WiFi nie ma tu nic do rzeczy, bo to do czego innego.
    Ja napisałem przecież o tym samy, ale ruchomy LCD ma jakby dwie pozycje i w jednej zn ich ciężko go urwać, to nie jest kamera, że trzeba cały czas mieć odchylony LCD.

W takiej pozycji ciężko urwać LCD

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CzłowiekZ Zobacz posta
    no ale w takiej samej pozycji jest LSD w 40D

ale ogolnie to zgadzam sie, ze odchylanie daje wiecej mozliwosci. kluczowe pytanie tutaj jest takie, jak wazna jest taka mozliwosc dla potencjalnych uzytkownikow. a z tego co daje sie slyszec, rozwiazanie w 40D wielu wystarcza
    www albo tez flickr

Domyślnie

Ja też kiedyś podchodziłem sceptycznie do LV do czasu, aż spróbowałem tego przy pracy na statywie na niskiej wysokości.

Najważniejsze, że LV wciąż ewoluuje, w 4/3 wprowadzono właśnie ruchomy LCD, możliwość wyboru powiększenia na LCD x2, x4, x7, x10 przy możliwości wyboru ostrzenia na dowolny punkt przy 100% kadrze. Do tego nowy Panasonic L10 ma już lepiej rozwiązany AF.

Cytat Zamieszczone przez fotopolis o L10
    Jednak sam podgląd na żywo by nie wystarczył, gdyby nie możliwość wyboru autofokusa opartego na detekcji kontrastu, kiedy ostrość ustawia cała matryca rejestrująca obraz. W wypadku opisywanego aparatu system ten sprawuje się znakomicie - działa szybko i pewnie, nawet w tak przedprodukcyjnym egzemplarzu jak ten, który mieliśmy do dyspozycji. Brawo.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów