Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1624

Wątek: Nowości Sony.

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez M. Reichmann
    If one wants to shoot video at a smaller aperture this is possible, but AF is disabled.
    I asked Sony's engineers whether there might be a way to incorporate contrast detection as well, at the user's selection... this is possible, but is being reserved for the higher end translucent mirror models that are inevitably coming.
    1. Jak najszybciej zrobić roadmap; czy mają coś do stracenia by odkryć taki plan?
    2. Albo stałki 35/1.8 (już jest) i 20/2.8 dostępne za $200 albo 16-55/2.8 jak najszybciej.

Dziękuję. Amatorska półka zdobyta (przez Sony).
    Teraz pytanie czy to się sprzeda ni co na to Canon (7D 2) i Nikon (D400)
    the silence is deafening

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta

Dziękuję. Amatorska półka zdobyta (przez Sony).
    Teraz pytanie czy to się sprzeda ni co na to Canon (7D 2) i Nikon (D400)
    Mnie się te ruchy Sony podobają bo coraz bliżej jesteśmy momentu kiedy to Canon i Nikon aby znów odebrać Sony rynek amatorski będą musiały wypuscić amatorską pełną klatkę, w przypadku Canona nieco tylko okrojone z Mpix 5D3 z AF z serii xxD w cenie 7D.
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    1. Jak najszybciej zrobić roadmap; czy mają coś do stracenia by odkryć taki plan?)
    Tak m.in., coraz więcej starych użytkowników KKMu (klub konica-minolta/sony jeżeli ktoś byłby mniej zorientowany) foci canonami, mniejsza część nikonami i podobnie pewnie dzieje się na świecie. Po prostu sony musi zdobyć "bazę" bardziej zaawansowanych użytkowników, utrzymać dotychczasowych, wiele osób foci sobie tym co ma, bo to ciekawy i dość dobry system, który jeszcze się nie rozkręcił ale też i niestety nadal ma ograniczenia. Jak zechce się coś nowszego, szybszego w adekwatnej do konkurencji cenie itp itd, to zaczynają się schody. Wiele osób które przeszło na inny sprzęt (w tym ja) narzekało na brak jasnych informacji co dalej a co premiera to dolna/średnia półka a co z optyki serii G lub sony-zeiss, to drogie jak za zboże z rózną jakością mechaniczną (zeiss, bo G-rzechoty trzymają z reguły lepszy poziom). Ceny to wynik m.in. nadal małej popularności. Strategia bardzo słuszna, bo system buduje się właśnie od dołu bazując na jego popularności ale średnia półka szkieł praktycznie nie istnieje a najwyższa zasadniczo jest ale wiadomo - kasaaa, do tego korpusy FF nie są stworzone do ciemniejszych miejsc ani do focenia ogólnie pojętego ruchu. Konica-minolta wycofywała co i raz jakieś szkła z rynku, nie wprowadzała nowych, no poza kitem 18-70 (to jedyne nowe szkło koniki-minolty) a canon i nikon przez ten czas mocno odjechały. Sony przejęło kilka fajnych konstrukcji minolty, nawiązało współpracę z zeissem ale nie wzbogaciło przejętych szkieł na śrubokręt np o napęd SSM (odpowiednik USM canona), tylko zmieniło obudowę, dało swój napis, może czasem ulepszyło powłoki i wrzuciło swoją cenę.

Tak więc taki road map powinien być wypuszczony już dawno i podejrzewam, że w tym systemie będzie się w najbliższym roku, dwóch sporo działo.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tommygun Zobacz posta
    Tak m.in., coraz więcej starych użytkowników KKMu (klub konica-minolta/sony jeżeli ktoś byłby mniej zorientowany) foci canonami, mniejsza część nikonami i podobnie pewnie dzieje się na świecie.
    Prawdopodobnie większość zmieniających systemy (obojętnie z jakiego na jaki) myśli, że po kupieniu innego - lepszego aparatu lub lepszego obiektywu będzie robić lepsze zdjęcia. Tak niestety nie jest.
    Myślę, że znakomita wiekszość tych zmieniających systemy nie jest w stanie udowodnić swoimi fotografiami trafności decyzji o zmianie systemu.
    Może ty spróbowałbyś pokazać na ile twoje zdjęcia są lepsze po przejęciu na inny system.
    Aparat jest niestety tylko małą czastką recepty na sukces w fotografii i nie ma to znaczenia czy sukces jest poparty dobrymi miejscami na wystawach czy zadowoleniem ze zdjęć robionych do "szuflady".

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez andystar Zobacz posta
    Prawdopodobnie większość zmieniających systemy (obojętnie z jakiego na jaki) myśli, że po kupieniu innego - lepszego aparatu lub lepszego obiektywu będzie robić lepsze zdjęcia. Tak niestety nie jest.
    Myślę, że znakomita wiekszość tych zmieniających systemy nie jest w stanie udowodnić swoimi fotografiami trafności decyzji o zmianie systemu.
    Może ty spróbowałbyś pokazać na ile twoje zdjęcia są lepsze po przejęciu na inny system.
    Aparat jest niestety tylko małą czastką recepty na sukces w fotografii i nie ma to znaczenia czy sukces jest poparty dobrymi miejscami na wystawach czy zadowoleniem ze zdjęć robionych do "szuflady".
    Sądzisz, że nie wiem takich rzeczy?
    Zapewniam, że wielu "starych" użytkowników KKMu, do których się odnosiłem wiedziało czego potrzebowało i na co zmieniało oraz kosztem czego. Czasem wystarczy, że w C czy N jest jakieś szkło, które by się wykorzystywało a którego w sony albo nie było albo nie odpowiadała np. cena lub fakt, że istniało tylko w wiekowym wydaniu minolty w cenie nówki lub prawie nówki canona. Przykład z ostatnich dni, tj. wiekowe 35/2 minolty za 1800-2400 zł o możliwościach podobnych do canona 35/2 (nówka ok 1000 zł), podobnie ze stałkami 300/400, 85/1.8 (tu brak odpowiednika) itp
    Bo np. ja canona używałem i tak od paru lat - rodzina/znajomi, wyjazdu itp i to przez cały przekrój systemu oprócz jedynek i wiedziałem na co i po co zmieniam. Póki co mam raptem puszkę, której odpowiednika w sony nie ma oraz dwa szkiełkia, których w sony również nie ma odpowiednika a które mi najbardziej dla moich obecnych potrzeb odpowiadają i jest na razie git.
    Co do dowodów - potrzebowałem wielokrzyżowego AF w trybie AF-C (servo) i dalej ciągnąć temat? Czasem zmiana sprzętu to poszerzenie możliwości i tylko o to mi chodziło, tylko to osiągnąłem a fotki w sensie ogólnym są podobne a fociłem też nikonami lecz gdy łapię np. biegnące dziecko na skraju pól AF, to uwierz, tu się zmieniło - fotki są a żadna z lustrzanek sony do takich fotek najzwyczajniej się nie nadaje, wątpie czy a55 i a33 na bocznych pojedynczych czujnikach nadąży.
    tyle z "dowodzenia"

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów