Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
jakby wypuscil nowego Pena? owszem.
Kiedys pewnie wypuści to zweryfikujemy.

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
ale ja sie z tym zgadzam. nie zgadzam sie tylko z ekstrapolowaniem wynikow tygodniowej sprzedazy rynkowych nowosci na wnioski o udziale rynkowym. z krotkiego rachunku: jesli przez ostatnie 10 tygodni Sony sprzedaje 50% wszystkich bezlusterkowcow, a wczesniej przez 50 tygodni to Olympus robil robil minimum 50%, to procentowy udzial Sony w rynku nadal nie stanowi jakiegos wielkiego procentu, bo to wciaz moze 10% sprzedanych w ciagu roku aparatow. nawet uwzgledniajac jakas korekte na wzrost rynku, to to nadal jest kilkanascie procent.

parafrazujac: gdyby to bylo tak proste, ze kilka tygodni dobrej sprzedazy daje trwaly i silny udzial w rynku... to ludzie nie uzywaliby sprzetu Nikona czy Canona, ktorzy zainwestowali lata ciezkiej pracy i dedykacji w swoje systemy (D)SLR tylko Sony czy jakiegos Olympusa 4/3.
Nie można porównywać w liczbach bezwzględnych sprzedaży firmy, która jest na rynku od 50 tygodni z taką co sprzedaje od 4 miesięcy. Niemniej jednak porównania procentowe sprzedaży dziś są sensowne i dla firm najważniejsze (plus prognozy). Tym bardziej szokujące, że nowa firma w kilkanaście tygodni zdominowała rynek w stopniu wielkim. To nie jest tylko efekt nowości. Świadczy równiez o słabości tych, co są od dawna na rynku. Żadna nowa lustrzanka sony tak nie zdominowała konkurencji własnie dlatego, że są mocni konkurenci jak canon czy nikon. Tam gdzie konkurencja jest słaba mozna w kilka miesięcy praktycznie ją zmarginalizować. Zobaczymy zatem czy za kilka miesięcy trend się utrzyma czy nie. jeżeli tak to ja mam więcej racji. Jeżeli nie - słuszniejsze jest to co Ty piszesz.
Jeżeli ktoś może zagrozić pozycji sony jeżeli mówimy o skali sprzedaży to na pewno nie nowy PEN, ale samsung (na dziś), canon czy nikon (w przyszłości).
Nawet olympus juz zapowiada jakieś profesjonalne PENy - czyli zaczyna nawiewać w niszę profi bezlusterkowego. Co z tego wyjdzie to sam jestem ciekawy.