Dlaczego te wszystkie rozmowy zawsze sprowadzają sie do ostrosci? Przecież to akurat ten wspolczynnik ktory mozna najlepiej samemu sobie skorygowac, czy to w aparacie czy w kompie. A takie coś jak rozpietosc tonalna, głębia ostrości, wysokie używalne iso, praktyczny odchylany ekranik do candidów/dzieciaków/filmów? To są naprawdę mocne strony NEX - nikt inny na razie w tej wielkości (Gx i GHx to konwencjonalne rozmiary) nie oferuje aparatu z odchylanym lcd który dla mnie jest niezbedny do kręcenia jakichkolwiek filmów - z poziomu wzroku to sobie mozna zdjęcia strzelać ale filmy wychodzą dziwnie.
Narzekacie na naleśnik, a to w tej chwili jedyne szerokokatne malutkie szkiełko do bezlusterkowców - co z tego że nie jest najostrzejsze, dla mnie wcale być nie musi żyletą, najbardziej dla mnie uzyteczne jest w nim wlasnie szerokie spojrzenie, a po domknieciu do przesłony krajobrazowej jest z tego co widziałem na samplach w zupełności zaspokaja moje potrzeby. Jeszcze zeby ten nex miał taką normalną wyskakujacą lampke jak e-pl1, albo chociaż zwykłe minoltowskie sanki to bym wogóle nie miał wątów... a tak to pewnie skończe z olkiem w torbie...chociaż do ostatniej chwili bedę toczył wewnętrzną walkę e-pl1 vs nex...