Strona 138 z 163 PierwszyPierwszy ... 3888128136137138139140148 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 371 do 1 380 z 1624

Wątek: Nowości Sony.

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tommygun Zobacz posta
    ...BTW jak chiałbyć "kontrolować czas w video"?
    Chodzi o czas rejestrowania pojedynczej klatki. Standardowo jest to chyba 1/30 lub 1/60 sekundy, co powoduje, że pojedyncze klatki są najczęściej rozmyte. W 5d II można regulować czas naświetlania pojedynczej klatki do 1/4000s chyba.

A tak poza tym, to Sony daje sporo możliwości w a33 i a55 za niewielka cenę. Podoba mi się Auto HDR. Taka opcja powinna być standardem w każdym aparacie, bo nie każdy ma czas i chęć na zabawę softem. W tych nowych aparatach brakuje jednak opcji wykrywania twarzy (podobno działa, ale tylko gdy twarz znajdzie się w polu czujnika af).

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

To podobno prawda z tym 50s ale jak wali sie dłuższą serię w rawach, chyba powyzej 2s czy 3s trwania serii.
    LOL, 51 sekund to trwa blokada Olympusa E-10 po zrobieniu 4 MPx tiff'a na Ridacie CF 512 MB, 48 sekund na Extreme III/30

utrata 1/3 światła przez lustro, no tak ale na fotach tego nie zauważysz, matryce dają sobie spokojnie radę, to nie matryce panasonika...
    disaster faktycznie ale w siedzibie olympusa chyba :wink:
    Ciekawe co się okaże z efektem duszków, bo na razie tylko na dpreview coś takiego uzyskali Gdyby nawet, to i tak główny adresat takiej puszki nie zauważy problemu.
    Bardzo fajnie wytłumaczyłeś co przyświecało inżynierom kiedy decydowali się na takie a nie inne NR, 3D panorama, 10 kl/s, itd.
    Wrzucić wszystko co się da. Nie działa? Nie szkodzi i tak Ula (która dostanie Alfę na komunię; lat 8 ) nie zauważy problemu.

Puszka jest super, ciekawe ile wersji firmware'rów/lat im zajmie zanim wszystko zacznie działać. Do tej pory mi najbardziej imponuje ultra cicha (YT) w stosunku do konkurencji migawka .
    the silence is deafening

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacula Zobacz posta
    Chodzi o czas rejestrowania pojedynczej klatki. Standardowo jest to chyba 1/30 lub 1/60 sekundy, co powoduje, że pojedyncze klatki są najczęściej rozmyte. W 5d II można regulować czas naświetlania pojedynczej klatki do 1/4000s chyba.
    o to chodzi, nie filmowałem, nie wiem, w 7d nie mam chyba takiej opcji a może czegoś nie wiem. Też pytanie - kto z grupy docelowej to zauważy. W 5dII jest? Musze przejrzeć jeszcze raz instrukcję, może w siódemce nie poskąpili.

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Bardzo fajnie wytłumaczyłeś co przyświecało inżynierom kiedy decydowali się na takie a nie inne NR, 3D panorama, 10 kl/s, itd.
    Wrzucić wszystko co się da. Nie działa? Nie szkodzi i tak Ula (która dostanie Alfę na komunię; lat 8 ) nie zauważy problemu.
    :wink:
    Wiesz, ja bym takiej puszki nie kupił ale nie czarujmy, to nie puszka adresowana wyżej i fakt faktem - tego w praktyce nikt z cioć/wujków nie zauważy. Sądzę, że inżynierowie nie mieli pojęcia o takich efektach, wyszło dopiero na dpreview. Czekać czy gdzie indziej też to wyjdzie, pewnie wszysscy teraz to testują.

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Osoba, która ma dostęp do A55 twierdzi, że
    Cytat Zamieszczone przez krzysztof
    Mały eksperyment z A55 i stoperem.
    W trybie 10 kl/s z AF-C, aparat wykonał 29 klatek w czasie 2,88 s. Gotowość do zdjęć zgłosił w 10 sekund po zdjęciu palca ze spustu migawki (po 29 klatce).
    Karta MS Pro Duo HX.

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    Osoba, która ma dostęp do A55 twierdzi, że
    A co oznacza gotowość do zdjęć ? Pusty bufor czy miejsce w buforze na jedno zdjęcie ?
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

ale nie czarujmy, to nie puszka adresowana wyżej i fakt faktem - tego w praktyce nikt z cioć/wujków nie zauważy.
    Otóż to. I to raczej kończy dyskusję co w tej puszce i jak działa. Zresztą jak znam życie to 90% docelowych użytkowników (podejrzewam, że nie przesadzam zbyt wiele) większości z tych funkcji i tak nie ogarnia co kończy się używaniem takiego aparatu na całkowitej automatyce.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    A co oznacza gotowość do zdjęć ? Pusty bufor czy miejsce w buforze na jedno zdjęcie ?
    Pusty bufor.

Domyślnie

o to chodzi, nie filmowałem, nie wiem, w 7d nie mam chyba takiej opcji a może czegoś nie wiem. Też pytanie - kto z grupy docelowej to zauważy. W 5dII jest? Musze przejrzeć jeszcze raz instrukcję, może w siódemce nie poskąpili.
    Chyba jest....w trybie M można ustawić zarówno przysłonę, czas naświetlania jednej klatki oraz ISO podczas filmowania. W trybie A wszystkie te parametry ustawiają się same w zależności ile jest światła...no chyba że gdzieś da się to ustawić (ale jeszcze nie rozgryzłem)

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Otóż to. I to raczej kończy dyskusję co w tej puszce i jak działa. Zresztą jak znam życie to 90% docelowych użytkowników (podejrzewam, że nie przesadzam zbyt wiele) większości z tych funkcji i tak nie ogarnia co kończy się używaniem takiego aparatu na całkowitej automatyce.
    Dokladnie. Widze jakie Alfy przychodza do serwisu - 99% puszek ma ustawiony 'zielony' tryb AUTO i jesli to mozliwe - LiveView. Ludzie kupuja sprzet bo sprzedawca w sklepie im wcisnal, nie wiedzac w ogole do czego to tak na prawde sluzy... Pozniej konczy sie na tym, ze wysylaja sprzet do serwisu bo jest zepsuty - rozmyty obraz, zamiast po prostu wyregulowac dioptrie w wizjerze. Rece opadaja

Domyślnie

Tja. A canony (x)xxxd do serwisu przychodzą ustawione tylko na ful M.

Strona 138 z 163 PierwszyPierwszy ... 3888128136137138139140148 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów