Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
Dokładnie, Piotr dużo rzeczy pisze, co Oly powinien a tymczasem imho powinien jedno: obniżyć ceny obecnych PENów lub puścić kolejnego (IBIS i stopka to podstawa) jeszcze tańszy, jeszcze lepszy/dokładniejszy (AWB, kolor), może być kastrat bez rawa, może być stary LCD, plastik, byle by miał tylko iAuto, S i M.
Dla mnie osobiście JPG to sprawa drugorzędna. Lustrem w 95% przypadków robię RAW. I tak nad każdą fotką chwilę spędzę nad kompem, a to utnę to co niepotrzebnie weszło w kadr, a to balana bieli poprawię, a to ekspozycję o 0,3EV przesunę. Wolę RAW, w JPG każdy błąd do poprawki już jest bardziej problemowy, a i informacji od razu mniej. JPG to sobie mogę zrobić na kompie, jeśl RAW będzie lepszy to i JPG będzie lepszy, choć może nie od razu z puszki.

Przemawia do mnie ruchomy LCD w Sony i większa (choć nie przesadzajmy z tą różnicą rozmiarów) matryca (także zapowiedzie zdjęć/filmów 3D, HDR i panorama z ręki). W Olku przemawia do mnie stabilizacja matrycy, świetny (na stopkę) EVF (choć pewnie Sony też taki zrobi) i ultraszeroki 9-18. W Panasie 20/1.7 (czyli też w Olku) i szybki AF, oraz najlepsze (na razie) opcje fimowe. Na razie nie ma ideałów.

Co do jednego do popieram w 100%. Olek powinien opuścić ceny. Skoro może sprzedawać taniej E620 czy E450, to jeszcze taniej (z uwagi na niższe koszty produkcji i prostszą konstrukcję) powinien sprzedawać EPL1. Nie musi być on lepszy od Sony, ale może być WYRAŹNIE tańszy. Gdyby miał niższe ceny już rok temu, już miałby DUZY kawał tortu i do podziału dla Sony, Samsunga i innych zostałoby znacznie mniej (szczególnie jeśli byłoby JUŻ kilka droższych, ale bardzo zacnych szkiełek do m43), lub zostawałaby opcja przystąpienia do micro43. Panas z Olkiem mieli swój czas na wyłączność, zupełnie bez żadnej konkurencji i zdobycie dużej części rynku i zupełnie go nie wykorzystali.

Gdybym miał już dziś body micro43, EVF na stopkę, ze dwa fajne szkiełka, pewnie bym nawet nie myślał o Sony, tylko patrzył jakie to nowe szkiełko Olek lub Panas wypuszczą lub jakie upgrady zrobią w następnym body. A tak ceny skutecznie zablokowały chęć na zakup i nadal zastanawiam się KTÓREGO PRODUCENTA micro kupię (i w jaki system się wpakuję na dłużej).