Strona 95 z 163 PierwszyPierwszy ... 45859394959697105145 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 941 do 950 z 1624

Wątek: Nowości Sony.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Myślę że zbyt krańcowo do tego podchodzisz . Ani nie byli taką tandetą. W końcu to spadkobiercy systemu Minolty ani nie wydaje mi się, że tak znów łatwo dostaną się na wyżyny. Zresztą tak naprawdę Minolta w segmencie pro zawsze była trochę z tyłu za Nikonem i Canonem. Ciekawe jest i to, że Minolta brylowała właśnie w segmencie konsumenckim dając podobnie jak Sony sporo mało różniących się puszek. Był dość długi okres kiedy to oni byli liderem sprzedaży slr. Dlatego cały czas mam wrażenie, że tam (już w Sony) jednak ciągle decydują o niektórych rozwiązaniach ludzie z Minolty.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 29-08-2009 o 14:34
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar Ernest_DLRS
    Miasto
    Toronto, Kanada

Domyślnie

Nie no dla mnie wszystko poniżej A700 to złom dla dzieci. Taka prawda, to się nie ma jak równać do C czy N. Za to A700/A850/A900 to już naprawde ciekawy sprzęt. Moim zdaniem szybko idą w górę, stosują nowatorskie chwyty, to po wejściu Sony chyba świat DSLR poleciał tak mocno do przodu, Oni są takim mechanizmem przyspieszającym ewolucję, którą Canon stara się za wszelką cenę hamować. Robią chałe (mam na myśli puszki z segmentu tandeciarskiego) ale ostatnio robią też i konkret, czyli starają się wystandaryzować FF jako to co powinno być czymś normalnym w DSLR a nie czymś dla bogaczy, pracowników wielkich studii itd... To mi się w nich właśnie podoba.
    Oni nadal będą trzymać segment amatorski w swoich łapach bo dość dobrze się w nim rozwinęli, i dobrze, bo mają z tego kasę na poważniejsze projekty. Canon i Nikon nadal będą trzymać segment pro, ale moim zdaniem, o ile Canon nie zacznie robić puch z myślą o konsumentach, lecz wciąż będzie robił z myślą o swych kieszeniach, wprowadzając drobne nic nie znaczące poprawki, to Sony dołączy do segmentu pro a może nawet w ciągu kilku lat przejmie pałeczkę. Sony wykonuje milowe ruchy wprowadzając każdą nową puchę z segmentu semi-pro. Mają dość technologii, by za rok czy dwa lata wprowadzić szybką puchę (8kl/s) z b.dobrym AF, mającą matrycę FF - ideał zarówno do studia jak i na ulicę. Albo też podzielą się na studyjne i reporterskie.
    Ostatnio edytowane przez Ernest_DLRS ; 29-08-2009 o 15:23
    FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
    APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Tyle że to póki co właśnie Canon i Nikon trzymają segment amatorski "w swoich łapach" - także nie jest to takie proste. I nie miej nadziei, że Sony przyświeca cokolwiek innego jak myśl o swojej kieszeni.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Dopiero zaczyna Awatar domi

Domyślnie

Mateoosh: Panu z pewnością chodziło o starsze obiektywy minolty pod bagnet A, czyli te od 1985 roku. Szkiełka z bagnetem MD (odpowiednik canona FD) nie pasują z całą pewnością, a przejściówki zawierają dodatkową optykę. Pasuje za to przez przejściówkę bez optyki takie M42 i podobne. W każdym razie nie zrób błędu i nie polecaj rokkorów do nowych alf, bo raczej trzeba myśleć, że ich nie ma jak podpiąć.

AdamMaxx: to po prostu kolejny gracz na rynku, z swoimi wadami i zaletami. Dla mnie najważniejsze, że jako jedyni pełnoklatkowo mają w korpusie stabilizację i to był dla mnie najważniejszy argument przy wyborze. Na ślub wszystko od A700 w górę IMHO świetnie się nadaje, ale to podobnie jak możesz iść na ślub z 50D czy D700.

Kolekcjoner: w sonym zdecydowanie czuć duch minolty. Jak porównasz A900 z Dynaksem 9 to od razu widać że coś z czegoś wynika. Oczywiście w sony zrobili sporo drobnych zmian, np uporządkowali całe nazewnictwo optyki itd. Puszki też mają bardziej jednolity design (takie samo logo, podobnie ułożone przyciski itd). Nie ma już loga minolty, albo koniki minolty, ale dzisiejsze puszki to z pewnością dzieła tego samego zespołu, tyle że z nowym oddechem i nowymi środkami. Samo sony nie odcina się od minolty, na targach i prezentacjach pokazują minoltowe elementy i zestawiają je razem z nowym.

Miasto
    Toronto, Kanada

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Tyle że to póki co właśnie Canon i Nikon trzymają segment amatorski "w swoich łapach" - także nie jest to takie proste. I nie miej nadziei, że Sony przyświeca cokolwiek innego jak myśl o swojej kieszeni.
    Wiadomo - każdy chce zarobić jak najwięcej. Z tym że Sony robi to z głową i stara się wychodzić do swych klientów z ciekawymi rozwiązaniami. Canon natomiast ma klientów w głębokim poważaniu i robi na siłę "ulepszane" puchy.
    A co do trzymania segmentów rynku, no jak dla mnie Sony wygrywa w amatorskim, potem Nikon dość mocno, a na szarym końcu Canon (przynajmniej spotykam się z coraz to większą liczbą ludzi-amatorów pytających się mnie i nie tylko, o Alfy albo Nikony - to coś znaczy).

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ernest_DLRS Zobacz posta
    Wiadomo - każdy chce zarobić jak najwięcej. Z tym że Sony robi to z głową i stara się wychodzić do swych klientów z ciekawymi rozwiązaniami. Canon natomiast ma klientów w głębokim poważaniu i robi na siłę "ulepszane" puchy.
    Hmmm... nie chcę mi się analizować tych wszystkich parametrów w poszczególnych puszkach ale nie widzę tutaj żadnych większych różnic jedni robią to lepsze inni tamto. Według mnie to pod pewnymi względami w segmencie semipro i pro wyróżnia się Nikon (jeśli chodzi o wychodzenie frontem do klientów) nie Sony.

A co do trzymania segmentów rynku, no jak dla mnie Sony wygrywa w amatorskim, potem Nikon dość mocno, a na szarym końcu Canon (przynajmniej spotykam się z coraz to większą liczbą ludzi-amatorów pytających się mnie i nie tylko, o Alfy albo Nikony - to coś znaczy).
    Nie wiem skąd masz takie informacje ale na świecie w zeszłym roku i do połowy tego wyglądało to mniej więcej tak:
    Canon 41%, Nikon 39%, Sony 10% i reszta. - dane z pamięci więc mogą się trochę różnić ale zachowują istotę proporcji. Podobno Sony ostatnio trochę urosło. Pewnie finał będzie taki jak dawniej czyli z niewielkimi wahaniami po 30% rynku każdy i reszta.
    Kapitan Wagner

Miasto
    Toronto, Kanada

Domyślnie

Danych oficjalnych nie znam a pisałem jedynie o moich spostrzeżeniach
    A co do parametrów - chodziło mi bardziej o skok technologiczny w wykonaniu Sony a skok technologiczny w wykonaniu Canona na przestrzeni dajmy na to ostatnich 4-5 lat

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

A co do parametrów - chodziło mi bardziej o skok technologiczny w wykonaniu Sony a skok technologiczny w wykonaniu Canona na przestrzeni dajmy na to ostatnich 4-5 lat
    No wiem ale w czym się ten skok technologiczny w Sony wyraża? - Sorry że drążę ten temat ale samego mnie interesuje jak to jest wszystko postrzegane. W Sony być może postęp jest bardziej widoczny, bo jednak startowali z innego pułapu przy czym jakiejś wielkiej rewolucji IMO nie zrobili.
    Kapitan Wagner

Dopiero zaczyna Awatar domi

Domyślnie

...olek nie zrobił rewolucji mają 2x więcej czasu, mogąc zbudować całkiem nowy system i nie będąc ograniczanym przez jakąkolwiek kompatybilność wsteczną. Dzisiaj 4/3 jest w ciemnym włochatym miejscu i już wiadomo, że nie ma szans jako system dla profesjonalistów i jego przyszłość to m4/3

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Soniacz a850 ma jedna zasadniczą zaletę - stabilizacja z każdym szkłem. Natomiast dużym problemem jest dostępność i cena dobrych szkieł, a tylko takimi możemy nakarmić 24mpixy. Zestaw a850+16-35 ZA + 24-70 ZA +135 ZA + 70-400 kosztuje praktycznie tyle samo co zestaw 5DII + 16-35L + 24-70L + 135L + 100-400L, ja bym się nie zastanawiał raczej co wybrać pomimo stablizacji w Sony.

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Strona 95 z 163 PierwszyPierwszy ... 45859394959697105145 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów