Strona 64 z 163 PierwszyPierwszy ... 1454626364656674114 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 631 do 640 z 1624

Wątek: Nowości Sony.

Domyślnie

Dla wielu obraz ruszony na komputerze przestaje być zdjęciem, a staje się zwyczajną grafiką komputerową. Liczy się odpowiednie ustawienie ekspozycji i to, co wychodzi z puszki, a nie to, co można uzyskać w photoshopie lub innym programie. W ciemni wywoływało się efekt uzyskany podczas robienia zdjęcia, a nie go poprawiało.

sv
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Iras_PL Zobacz posta
    Dla wielu obraz ruszony na komputerze przestaje być zdjęciem, a staje się zwyczajną grafiką komputerową. Liczy się odpowiednie ustawienie ekspozycji i to, co wychodzi z puszki, a nie to, co można uzyskać w photoshopie lub innym programie. W ciemni wywoływało się efekt uzyskany podczas robienia zdjęcia, a nie go poprawiało.
    o naiwności :-)

lesiu999
    Guest

Domyślnie

W ciemni można było poprawić zdjęcie chociażby czasem naświetlania, filtrami, czy też retuszem a o kadrowaniu już nie wspominam.

Zresztą zaczyna się robić DM.

Cieszmy się wszyscy że jest nowy gracz na rynku bo na bank część osób nie kupi nikona czy canona bo kupi A900 a to zmusi pozostałych do wypuszczenia nowych lepszych aparatów w niższych cenach a o to chyba chodzi a nie o to by naśmiewać się z tych co mają aparat innej firmy.
    no i o to by zdjęcia robić... (nie tabelki)

sv
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lesiu999 Zobacz posta
    bo na bank część osób nie kupi nikona czy canona bo kupi A900 . (nie tabelki)
    to będzie baaaardzo niewielka część. osób. :-)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sven Zobacz posta
    o naiwności :-)
    Żeby nie było - ja nie należę do radykalnych przeciwników photoshopa, jednak znam takich ortodoksów wśród zapalonych fotografów i wiem, że wcale nie są to pojedyncze przypadki. Tak czy inaczej uważam, że miarą jakości aparatu są zdjęcia, jakie z siebie wypluwa, a nie to, co można uzyskać przy pomocy zewn. oprogramowania.

Użytkownicy Sony/Minolty, którzy oczekiwali pełnej klatki, bo jeśli szybko nie poprawią softu (o ile wszystko da się poprawić), wątpię, żeby zyskali nowych klientów.

lesiu999
    Guest

Domyślnie

Mówisz tak bo ten aparat ma napis Sony czy dlatego że cena jest spora ??
    Bo jeśli to pierwsze to nie będę komentował gdyż i tak by nie dotarło a jeśli drugie to tak masz rację ceny pełnych klatek w każdym zresztą systemie są poza zasięgiem przeciętnego Kowalskiego.

sv
    Guest

Domyślnie

Bo jeśli to pierwsze to nie będę komentował gdyż i tak by nie dotarło a jeśli drugie to tak masz rację ceny pełnych klatek w każdym zresztą systemie są poza zasięgiem przeciętnego Kowalskiego.

A jak myślisz, ilu pro lub semi-pro używa sony, a ilu canona, czy nikona? 0,000....00001?
    Mówimy o body za 8 - 9K zł. W tym segmencie sony nie istnieje, a a900 nie ma potencjału żeby to zmienić, choć wolałbym żeby było inaczej.
    Ostatnio edytowane przez sv ; 12-09-2008 o 20:54

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Powiem jeszcze tak, wielu z nas era fotografii cyfrowej sprowadziła do roli operatora spustu migawki, cykasz i oczekujesz że zdjęcie będzie super hiper. Ujawniło się to dobitnie narzekaniem na jakość JPG z A900.
    Kiedyś trzeba było spędzić trochę czasu w ciemni by uzyskać zadowalający efekt i potem jak człowiek patrzył na odbitkę to aż był dumny że połączenie jego doświadczenia, odrobiny szczęścia może i talentu oraz co najważniejsze ciężkiej pracy dało końcowy efekt w postaci udanego zdjęcia. Dziś zmieniły się tylko narzędzia ale pracować trzeba dalej ciężko. Niestety nic co dobre łatwo nie przychodzi.
    No ale jakoś inne puszki potrafią wypuścić jpg-a który jest sporo lepszy.
    Ja też dałem się ponieść pierwszej fali ataków na tę puszkę pod hasłem: jakie to kiepskie obrazki wypuszcza. Teraz przyznaję że w raw-ach całkiem fajnie to wygląda. Może w produkcyjnej wersji jpgi będą dobre.

A jak myślisz, ilu pro lub semi-pro używa sony, a ilu canona, czy nikona? 0,000....00001?
    Mówimy o body za 8 - 9K zł. W tym segmencie sony nie istnieje, a a900 nie ma potencjału żeby to zmienić, choć wolałbym żeby było inaczej.
    Masz słuszność w tej chwili nie istnieje. Ta puszka nie ma szans na rynku pro i to nie dlatego, że pierwsze sample były do d.... tylko dlatego że to jest jeszcze system ze zbyt dużą ilością luk. A i A900 w bardzo niewielkim stopniu tę lukę zapełnia i to bynajmniej nie ze względu na obrazowanie.
    Szczerze mówiąc miałem większe nadzieje na mocniejszy atak Sony ale być może wiedzą co robią i nie rzucają się póki co na obszar w którym wiedzą, że nie mają szans zawalczyć.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 12-09-2008 o 21:55
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

lesiu999
    Guest

Domyślnie

Kolekcjoner, tak tak z tymi jpg to Sony dała ciała.
    Co do reszty wypowiedzi (a właściwie to do całej) to w 100% się z Tobą zgadzam.

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Jeśli jesteśmy ludźmi poważnymi, to sadzę, że niewiele osób trzymajacych poziom, będzie robiło jakiś szum o to jaki napis jest na obudowie aparatu. Co do drugiej części wypowiedzi, to fakt, jest spora, ale o ile dobrze pamiętam Nikon po wprowadzeniu D700 tez zaśpiewal podobna cenę. W takim wypadku mozna sie spodziewać (z uwagi na coraz wieksza konkurencję) sporych spadkow cen, co jest oczywiście z korzyścia dla konsumentów.

Tutaj Sven niestety ma racje. Sony lepiej mogłoby poczekac z segmentem "pro" i zająć się nizszą półką, a nie tak znienacka wyskakiwac z FF. Sądzę, że oprócz tego korpusu Sony nie jest gotowe by z calym systemem wejść do tego segmentu. Moge się jednak mylić, a ten krok Sonego równie dobrze moze bardzo namieszać na rynku lustrzanek.
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Strona 64 z 163 PierwszyPierwszy ... 1454626364656674114 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów