"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
pozytywne, a nawet bardzo entuzjastyczne opinie to slychac tez o Nikkorze 18-200. a jak sie popatrzy na suche testy i przykladowe zdjecia, to ja nie widze wielkiej roznicy miedzy nim a Sigma 18-200, co do ktorej przewaza opinia, ze jest do ****. analogicznie Tokina 16-50 jest do d... ale Pentax 16-50 nagle jest super optycznie (roznice konstrukcyjne miedzy nimi sa, ale nie az takie).
do czego zmierzam? do tego, ze ludzie lubia ekstrapolowac opinie zwiazane z etykietka na wszystko co ta etykietke nosi.
w tym konkretnym przypadku mowie na podstawie tych sampli, ktore widzialem z A700 robionych tym "tak zwanym" Zeissem a Minolta 70-200 (czy tam Sony 70-200). i z tej dwojki to szklo Minolty zdecydowanie i z kretesem bije konkurenta. i te bicie piany, ze ma Zeiss na obudowie wydaje sie wlasnie ekstrapolacja tytulem etykietki. jestem sklonny zalozyc sie, ze gdyby tam nie pisalo Zeiss a np. Sigma, to obiegowa prawda glosilaby "kiepski sloik". a tak...
z tym ze ja nie jestem z tych, co jak pisze na plocie "****" to glaszcza 8)
www.pbase.com/arra
4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu
tego nie napisalem. tylko tyle, ze 16-80 z tym magicznym haslem "jakosc Zeissa" to ma wspolne tylko "Zeiss", bo "jakosc" niestety nie
ze swojej strony zaryzykowalbym stwierdzenie, ze Sony sobie gdzieniegdzie wyciera d* etykietka Zeiss. ale stad jeszcze daleko do wyciagania wnioskow ogolnych na temat jakosci obecnych szkiel Zeissa. z tego co sie slyszy, stalki Zeiss pod mocowanie Sonolty sa super, wiec chocby ten kontrprzyklad wystarczy, zeby odrzucic teze o zeszmacaniu. niemniej, podtrzymuje opinie, ze napis Zeiss na obudowie sprawy nie zamyka. zreszta, tak samo jak czerwony pasek na obudowie
nota bene, takie same wycieranie d* urzadzaja sprzedawcy na Allegro upychajac wytwory z Jeny w bratnim NRD pod pretekstem, ze to Zeiss. gdzie poza nazwa to to z faktycznym Zeissem w Oberkochem nie mialo nic wspolnego
Potwierdzona informacja z SONY Poland:
Oficjalna cena A700 to 5200 zł.
Myślę, że w sklepach sieciowych aparat będzie dostępny za 4200-4500zł ( na początku ). Ceny dotyczą oczywiście body.
no tak
oczywista oczywistość- również sie zgadzam
A tutaj bym podyskutował, bo po pierwsze srajs to spacer zoom, Minolta 70-200 to inna bajka i nie dziwię się, że dostał w dupę.
A po drugie - zerknij na stronkę w linku, ocenianie a700 i tego co jest podpięte do iej pod względem ostrości na podstawie jpgów to ie jest dobry pomysł (muszą jeszcze soft poprawić z tego co widać):
LINK
Cóż Zaiss się sprzedał (jak widzę ten napis na kompakcikach, to nie wiem czy smiać się czy płakać), miejmy nadzieję, że przynajmniej drogo.
No to chyba tez należę do tego klubu![]()
Wczoraj macałem nową alfę - w skrócie - fajna (nie wiem czy pisac coś szerzej).
pozdr
Tomek
analog + cyfra + szkiełka 20-210 mm