Strona 11 z 163 PierwszyPierwszy ... 9101112132161111 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 1624

Wątek: Nowości Sony.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CzłowiekZ Zobacz posta
    Ja też kiedyś podchodziłem sceptycznie do LV do czasu, aż spróbowałem tego przy pracy na statywie na niskiej wysokości.
    na niskiej wysokosci jak na niskiej wysokosci, bo nie kazdy pstryka robactwo

doswiadczylem na wlasnej skorze tego problemu... focac pod gore. konkretnie to kopule (nomen omen) Sony Centre w Berlinie. szczesliwie mam celownik katowy, ktorym dalo sie to zrobic (pomijam kompletne nieprzystosowanie Sherpy 600 do takiej pracy) ale z odchylabym LV to bylaby zupelnie inna bajka
    www albo tez flickr

Uzależniony Awatar merger
    Miasto
    wroclove

Domyślnie

odchylany lv bylby bomba do moich zastosowan skate/snow. przynajmniej czlowiek nie musialby sie rozkladac na ziemi, zeby zobaczyc jakie zdjecie robi.
    5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
    430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

No to jeszcze trochę sampli z alfy: http://www.sony.jp/products/Consumer...00/sample.html.

Szczerze mówiąc to przy tych szkłach spodziewałbym się lepszej ostrości. Nie jest wykluczone, że dla APC - 12 Mpx to już maximum.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 08-09-2007 o 19:09
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    No to jeszcze trochę sampli z alfy: http://www.sony.jp/products/Consumer...00/sample.html.
    Szczerze mówiąc to przy tych szkłach spodziewałbym się lepszej ostrości.
    z tych sampli wychodzi dosc klarownie, ze w porownaniu z 70-200 ten Zeiss-Srajs jest mocno taki se. co zreszta byloby nie pierwszym przypadkiem, gdy Sony rozpieprza ta, badz co badz, marke na drobne

inna kwestia, ze to zdjecie z 16-80 jest zle naswietlone i ani obiektyw ani puszka absolutnie nie zasluguja na tak kiepski przyklad
    www albo tez flickr

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CzłowiekZ Zobacz posta
    Najważniejsze, że LV wciąż ewoluuje, w 4/3 wprowadzono właśnie ruchomy LCD, możliwość wyboru powiększenia na LCD x2, x4, x7, x10 przy możliwości wyboru ostrzenia na dowolny punkt przy 100% kadrze. Do tego nowy Panasonic L10 ma już lepiej rozwiązany AF.
    Dopisze do tego ze w 40D te powiekszenie na LCD nie za bardzo pomaga w ostrzeniu... powiekszcie sobie zdjecie 1000% na kompie i oceniajcie ostrosc - pikseloza, szumy, wyolbrzymienia itp. To jest zwykly zoom cyfrowy, nie za bardzo wiem jak mialby pomagac w recznym ostrzeniu, choc moze po umieszczeniu na statywie i kreceniu w konkretny punkt kadru moze sie do czegos przydac.
    Co do ostrzenia - w 40D ramke sobie przesuwamy i tam gdzie ja przesuniemy tam AF zlapie oraz pomiar swiatla. Normalnie czasy G3 mi sie przypomnialy 8) .

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Dopisze do tego ze w 40D te powiekszenie na LCD nie za bardzo pomaga w ostrzeniu... powiekszcie sobie zdjecie 1000% na kompie i oceniajcie ostrosc - pikseloza, szumy, wyolbrzymienia itp.
    Wszystko to jest kwestia zastosowanego LCD-ka. Na nieszczescie w 40D Canon zastosowal o takiej samej rozdzeilczosci jak w 1,8 cala 10D. Tyle ze piksele sa teraz wieksze. Natomiast samo LV przy odpowiednim LCD, takim np. jaki zastosowal Nikon spokojnie bedzie sie nadawalo do wszystkiego:

Co do ostrzenia - w 40D ramke sobie przesuwamy i tam gdzie ja przesuniemy tam AF zlapie oraz pomiar swiatla. Normalnie czasy G3 mi sie przypomnialy 8) .
    Vitez, a jak sobie przesuniemy ramke poza dostepne punkty AF, to co nam zlapie?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    z tych sampli wychodzi dosc klarownie, ze w porownaniu z 70-200 ten Zeiss-Srajs jest mocno taki se. co zreszta byloby nie pierwszym przypadkiem, gdy Sony rozpieprza ta, badz co badz, marke na drobne

inna kwestia, ze to zdjecie z 16-80 jest zle naswietlone i ani obiektyw ani puszka absolutnie nie zasluguja na tak kiepski przyklad
    Szczerze mowiac to magia Zeissa troche przygasla, jak zobaczylem testy przekonwertowanych na EF orginalnych szkiel zeissa takich jak 85 1.4 T*:
    http://www.photozone.de/8Reviews/len...anon/index.htm

Rozdzielczosc na brzegach jest zenujaca ja na takie wychwalane szklo.
    Ostatnio edytowane przez arra ; 09-09-2007 o 19:15 Powód: Automerged Doublepost

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arra Zobacz posta
    Wszystko to jest kwestia zastosowanego LCD-ka. Na nieszczescie w 40D Canon zastosowal o takiej samej rozdzeilczosci jak w 1,8 cala 10D. Tyle ze piksele sa teraz wieksze. Natomiast samo LV przy odpowiednim LCD, takim np. jaki zastosowal Nikon spokojnie bedzie sie nadawalo do wszystkiego:
    (....)
    Coś z tymi pixelami nie tak. Nie może być ten sam, bo w 10D było 118 tyś punktów, a w 40D jest 230 tyś.
    Samo LV tak jak w Canonie jest bardzo przydatne dzięki trybowi silent. Imo w D300 dla mnie byłoby to mało użyteczne ale nie w 40D.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 09-09-2007 o 19:46
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Dopisze do tego ze w 40D te powiekszenie na LCD nie za bardzo pomaga w ostrzeniu... powiekszcie sobie zdjecie 1000% na kompie i oceniajcie ostrosc - pikseloza, szumy, wyolbrzymienia itp.
    Pierwszy głos rozsądku

Normalnie czasy G3 mi sie przypomnialy 8) .
    A no właśnie

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arra Zobacz posta
    Vitez, a jak sobie przesuniemy ramke poza dostepne punkty AF, to co nam zlapie?
    Najwyrazniej instrukcja oszukuje.
    AF w 40D w LiveView lapie w tym punkcie ktory sobie ustawimy w wizjerze np joystickiem przy wylaczonym LiveView (mozliwe jest ustawienie automatycznego wyboru punktow AF), choc instrukcja wspomina by ustawic centralny punkt AF. Dalej instrukcja pisze "Cover the subject with the focusing frame and press the <AF-ON> button." sugerujac ze ostrosc bedzie zlapana tam gdzie ramka co jest bullshitem bo wlasnie sprawdzilem ze lapie AF w tym miejscu, ktory punkt wybierzemy przed wlaczeniem LiveView.

Mam nadzieje ze to zdanie jest prawdziwe choc to i tak niewiele daje: "The exposure will be set with focusing frame-linked evaluative metering".

Domyślnie

Najwyrazniej instrukcja oszukuje.
    AF w 40D w LiveView lapie w tym punkcie ktory sobie ustawimy w wizjerze np joystickiem przy wylaczonym LiveView (mozliwe jest ustawienie automatycznego wyboru punktow AF), choc instrukcja wspomina by ustawic centralny punkt AF. Dalej instrukcja pisze "Cover the subject with the focusing frame and press the <AF-ON> button." sugerujac ze ostrosc bedzie zlapana tam gdzie ramka co jest bullshitem bo wlasnie sprawdzilem ze lapie AF w tym miejscu, ktory punkt wybierzemy przed wlaczeniem LiveView.

Mam nadzieje ze to zdanie jest prawdziwe choc to i tak niewiele daje: "The exposure will be set with focusing frame-linked evaluative metering".
    Nie wiem jak w Canonie, ale Olympus również realizuje to tak jak podają w instrukcji do 40D, czyli w dowolnym miejscu na całym LCD.

Strona 11 z 163 PierwszyPierwszy ... 9101112132161111 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów