Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
No jasne, że napisz . Przecież Cię nie zjemy .
To wiem, ale nie wiem czy kogoś to w ogóle interesuje. No dobra:

Od razu powiem, że po pierwsze opinia jest mocno subiektywna, ze względu na to że zawsze miałem Minoltę, do niej jestem/byłem przyzwyczajony i lubiłem ją z jej wadami zaletami. Tak więc opinia o alfie nie będzie od tego oderwana.

1. Da się robić zdjęcia - duzy solidny, dobrze wykończony korpusik. Cała dłoń mieści się na uchwycie - mały palec nie ucieka.

2. Świetny jasny wizjer, szybki i pewny AF, ciche kłapanie lustrem, czyli wszystko co potrzeba, a czego często brakowało w amatorkich i półprofi lustrzankach minolty i cyfrach KM i Sony.

3. Właściwie to 700ka już powoli przypomina dobre aparaty (z czasów analogowych, które były lepiej dopracowane). Kilka fotek zrobiłem na ISO 800 dla mnie rewelacja, a jeśli chodzi o szum to dosyć restrykcyjny jestem (w Minolcie D5D ISO 400 tylko od wielkiego dzwonu używałem, a szumy przy ISO 400 z alfy 100 to dla mnie już za dużo).

4. Obsługa - zupełnie odjechana - zupełnie nowa - trzeba się zupełnie od nowa uczyć. Ale za to joy i poruszanie się nim po wszystkich nastawieniach na telewizorku to coś świetnego.

5. Za dużo jesli chodzi o ustawienia nie pokombinowałem, bo czasu mało, ale jesli miałbym szukać wad, to AWB w tym świetle się nie bardzo spisał (ale warunki trudne - połączenie światła żarowego i jarzeniowego).

6. Stabilizacja - miałem podpiętą 50-tkę i czasy 1/13 i 1/6 zrobiłem nieporuszone

Wniosek
Kosmiczna różnica w porównaniu do mojej amatorskiej Minolty D5D. Korpus klasy (porównując z czasów analogowych) Minolty 800si (w Canonie to chyba był canon 50E ??). Czyli coś dopracowanego dla zaawansowanego amatora, a da się też tym pracować.

Myślę, że jest porównywalna do Canona D40 - cena ta sama (w przybliżeniu - sugerowana przez Sony co prawda 5200, ale na forum kupują właśnie od Sony pierwszą partię za 4200 w zestawie z 4GB kartą), gdyby nie stabilizacja (na korzyść Alfy - działa od 2,5-4 EV) i nie pomiar błysku (na korzyść Canona) to którykolwiek się wybierze korpus będzie się zadowolonym.

Tak więc wszystko zależy od szkiełek i jeśli chodzi o nowych użytkowników to od sprzedawcy.

pozdr
tomek