Strona 79 z 163 PierwszyPierwszy ... 2969777879808189129 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 781 do 790 z 1624

Wątek: Nowości Sony.

Początki nałogu Awatar pawel-foto
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Pytałem wczoraj jak zainteresowanie 900-tką w najlepszym sklepie w Kielcach. Tzn. takim w którym się szuka właśnie sprzętu z górnej półki. Tylko jedna osoba na chwilę obecną planuje na poważnie zakup tej puszki. A Kielce to jednak spory i chłonny rynek pod Sony. Minolt tu było sporo - choć sporo wyjechało(między innymi moja!)
    1DIII, 6D, 450D; G10. S 8/3,5(F); S 14/2,8; C15/2,8(F); C 16-35/2,8 II; C 24-70/2,8; 28-105/3,5-4,5; C 50/1,4; C 135/2,0; C 70-200/2,8 IS; C 70-200/4; C Ex.1,4x II; C Ex.2x II, 580Ex II; 430Ex.... Studio w Kielcach (7xELFO)-możliwość wynajęcia ... SPRZEDAM:C 24-70/2,8, C 20/2,8....KUPIĘ obudowę podwodną do G10 (WP-DC28)

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Pojawił się CaptureOne v4.5, który kuma RAWy z A900. Taki kadr (sory za przeostrznenie po zmiejszeniu - mam tylko irfana pod ręką w pracy):
    http://img224.imageshack.us/img224/8306/calykadrwa9.jpg

i crop
    http://img224.imageshack.us/img224/112/cropun8.jpg

Chyba nie ma na co narzekać - nie uważacie? :-)

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

I pojawił się test na dpreview.
    http://www.dpreview.com/reviews/sonydslra900/
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Mając nadzieję, że mój zielony ulubieniec jeszcze nie kupił Claude'a, nieskromnie pozwolę sobie wkleić najlepsze

- Relatively high levels of noise at anything over ISO 400
    - The inherently higher noise, combined with Sony's rather brutal approach to
    noise reduction, means that the Alpha 900 produces rather disappointing output
    at ISO 1600 and above
    - you really need to shoot raw to get the best out of the sensor
    - Focus speed not up to other cameras in this class
    - MS Duo slot pointless
    - Sony has produced one of the noisier D-SLRs launched in the last few years.
    - even with some Photoshop noise reduction there's still a lot more chroma noise
    in the A900's end result, and if you try to get the noise levels down to match
    the D700 you end up with visibly less fine detail than the Nikon is delivering.
    And if you go one stop further (to ISO 6400) the D700 starts to pull well ahead
    of the Sony
    - what really strikes me about these results is just how good the 3 year old EOS
    5D is.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

No nawet po resize jest gorzej niż w D700 jeśli chodzi o szumy. Cóż o 5D lepiej z litości nie wspominać, bo ten zabytek pokazuje miejsce w szeregu nie tylko nowemu Sony.
    Zła wiadomość jest taka: Ds będzie nadal drogi.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

I jeszcze cytat z podsumowania:

"You can't help feel that Sony's long-held worry that as a consumer electronics giant it will never be totally accepted as a serious camera manufacturer has been instrumental in shaping a flagship camera that studiously avoids the creeping 'gadgetization' of DLSRs and concentrates on old fashioned stuff like picture taking."
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

ano... taki kilerek z tego wyszedl. portfel-kilerek, bo konkurencja-kilerek to tylko dla zatwardzialych Sonolciarzy...

bardzo dziwny ten aparat. nie ma jakiejs szczegolnie mocnej strony na tle konkurencji, co dawaloby mu jakis target rynkowy. ma logo "4 magiczne literki" i pierdylion kiepawych megapikseli, wiec bedzie ladnie wygladal w folderach, ale brak mu jakiegos wyraznego jaja, ktorym przyciagnalby profesjonalistow. co z tego, ze Sony wyciera sobie tylek okrzykami "Carl Zeiss" jak ta matryca wyraznie nie dorasta do szkiel. a i z tymi szklami jest... albo nie ma tego co trzeba, albo pieronsko drogie, albo jakosciowo kuleje. nie zeby Canon czy Nikon nie mialy lensow pozbawionych takich wad, ale jednak u obu mozna wskazac takie szkla, dla ktorych centralnie warto wejsc w system. te Zeissy... poki co nie czynia do konca wiosny...

oby dalej bylo lepiej. tu jest bez szalu, a biorac pod uwage cene, to jednak wyraznie ponizej oczekiwan...
    www albo tez flickr

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Oj na niskich ISO jest całkiem nieźle. Detali w RAW sporo. Jak wyjdzie 5D MK II i go (zapewne) zje, to wtedy Sony przepadnie na wieki. Chyba, że spuszczą mocno z ceny. I na to liczmy, bo wtedy pociągną za sobą megapikselową konkurencję :-)

Mi się obrazek w raw na niskich ISO całkiem podoba. Do landszaftów czy studia nie jest zły wcale. Jeszcze oszeklenie by się przydało ;-)

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miklo Zobacz posta
    Mi się obrazek w raw na niskich ISO całkiem podoba. Do landszaftów czy studia nie jest zły wcale. Jeszcze oszeklenie by się przydało ;-)
    problem w tym, ze wbrew rozpanoszonym "urban legends" landszafty sa dzialka wymagajaca matrycy bardzo dobrze pracujacej w wyzszych ISO.
    nawet focac na niskich ISO trzeba czasem uzerac sie z utrzymaniem plynnych tonalnosci fot, bo czasem konieczne jest wyciaganie cieni za uszy, a i nierzadko zdjecia zawieraja jednolite, ciemne niebieskie powierzchnie, gdzie informacji do odtworzenia plynnych tonow notorycznie brakuje. w innych dzialkach fotorgrafii niedociagi przykryje sie odszumianiem, ale tu sie nie da, bo poleca detale we fragmentach szczegolowych, a w malo szczegolowych moze wyskoczyc posteryzacja...

bazowe ISO 200 tez brzmi srednio seksi do landszaftu...
    www albo tez flickr

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dobra. Do portretu jest git. O ;-)

Strona 79 z 163 PierwszyPierwszy ... 2969777879808189129 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów