Strona 63 z 139 PierwszyPierwszy ... 1353616263646573113 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 621 do 630 z 1624

Wątek: Nowości Sony.

Mieszany widok

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Problem polega tylko na tym, że Ty cały czas próbujesz udowodnić że stabilizacja w szkłach jest nie potrzebna, a ta w body doskonale ją zastępuje. Otóż jest potrzebna i daje ona nie większą skuteczność ale większą funkcjonalność - szczególnie w długich szkłach.
    Otóż ja nie staram się nic udowodnić bo tutaj nie ma czego udowadniać. To nie matematyka Wyrażam swoją opinię, która po krótce brzmi: Stabilizacja matrycy to bardzo fajne udogodnienie nawet dla zaawansowanego fotoamatora. Działa z każdym szkłem i jest skuteczna. Nie powiedziałem (ani nie napisałem) że stabilizacja w szkle nie jest potrzebna. To twoja wolna interpretacja tego co napisałem. Napisałem przecież, że najlepszym rozwiązaniem jest dać matryce stabilizowana na 2EV, jeżeli chce się natomiast wydajności stabilizacji rzędu 4EV to wtedy warto wyposażyć się w szkło IS. Stabilizacja w szkle to bardzo dobry pomysł pod względem wydajności. Uważam natomiast że stabilizacja matrycy pomimo mniejszej wydajności jest tańsza i praktyczniejsza. To mniej więcej jak z bluray. Okazał się mimo swoich wad, praktyczniejszy i to on zwyciężył.

Argument o lepszej jakości optycznej jest tutaj słaby gdyż tak patrząc to mamy tutaj szkła które nie są swoimi odpowiednikami. Zatem 18-55 IS vs bez IS to są dwa zupełnie inne szkła o innej konstrukcji optycznej i jedyne co mają ze sobą wspólnego to 80% nazwy. Tak więc i tutaj można podważyć to co wcześniej powiedziałem, że odpowiedniki is vs non is są droższe. Otóż tak patrząc to nie są bo rozpatrujemy dwa zupełnie różne szkła zatem nie można ich w ten sposób porównywać i koło się zamyka. Nadal to jednak nie zmienia faktu, że bardzo dobrze by było gdybyśmy mieli i stabilizację matrycy i dodatkowo super wydajne stabilizatory w szkłach... Wtedy wilk syty i owca cała.

Tak myślę.. z punktu widzenia finansowego to też nie głupie... Olek i sony tracą wtedy jedną z "przewag" (cały czas patrzę z punktu amatora) systemowych wynikających z posiadania stabilizacji matrycy i część przeszła by może do C dając kolejny obrót... Jednak patrząc na zawodowców to wszystko jedno bo i tak korzystają z tego co jest najwydajniejsze, a nie dobre i tańsze.

edit:
    Akustyk: czułem że się zrozumiemy
    Ostatnio edytowane przez Grisha ; 16-09-2008 o 20:23

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grisha Zobacz posta
    (....) Nadal to jednak nie zmienia faktu, że bardzo dobrze by było gdybyśmy mieli i stabilizację matrycy i dodatkowo super wydajne stabilizatory w szkłach... Wtedy wilk syty i owca cała.

(....)
    Bezapelacyjnie 2w1 byłoby optymalne. Wątpię tylko żeby Canon na coś takiego obecnie poszedł. Wstawienie IS-a nawet do najtańszych szkieł temu IMO przeczy.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

@Grisha - naginasz trochę do Swoich potrzeb, bo E-3 w testach wykazał stabilizację 3EV, a kit IS wyciąga ponad 2.

Jeśli chodzi o cenę stabilizowanych szkieł, to nie jest tak, że płacisz tylko za IS. Nowy kit od starego optycznie jest znacznie lepszy. Również 70-200 f/4 jest ostrzejsze, a i nowe powłoki znacznie lepiej radzą sobie z odblaskami. Nowe wersje wypierają z rynku stare, a że są lepsze, są również droższe.

Pełne uzależnienie Awatar Venio
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Jak ktoś ma ochotę pomacać sobie nowa puszkę od Soniacza do zapraszam na MAŁĄ prezentacje w Sony Centre w Budynku "Altus" na Ul. Uniwersyteckiej 13

Ostatnio edytowane przez Venio ; 18-09-2008 o 19:57

sv
    Guest

Domyślnie

Bawiłem się dzisiaj trochę tym sonikiem. niestety tylko jpg; iso 200 i iso 400 da się przeżyć, ale powyżej, to już niestety zaczyna brakować detalu. mam nadzieję, że z rawa da się więcej wyciągnąc :-(

Miasto
    Katowice

Domyślnie

jak moderatorzy usuwają informacje o prezentacji nowej alfy u mnie w salonie to niech usuną tez wszelakie info o prezentacji lustrzanki canona.... wszak to tez reklama!

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Venio Zobacz posta
    jak moderatorzy usuwają informacje o prezentacji nowej alfy u mnie w salonie to niech usuną tez wszelakie info o prezentacji lustrzanki canona.... wszak to tez reklama!
    Jak userzy mają jakieś wąty do moderatorów to niech stosują Punkt 3. Zasad Porządkowych .

A tak bajdełej to nikt ci nic nie usunął o prezentacji, więc OCB?

Przejrzyj sobie swoje posty jak się pogubiłeś a nie od razu szukasz winnych nie tam gdzie trzeba.
    Zajrzyj np do wątku obok : http://canon-board.info/showthread.p...677#post529677

Nie, nie musisz przepraszać ??: .

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

to ja przepraszam - info o prezentacji przeniosłem przypadkiem do innego wątku, ale już wróciło na swoje miejsce.

Oczywiście prawda, że w takich sytuacjach zawsze najlepiej wejść we własny profil i wyswietlić sobie swoje posty (zakładka "statistics). Wtedy mimo przeniesienia (celowego lub przypadkowego) każdy powinien swoje posty znaleźć.

natomiast wracając do tematu:
    Cytat Zamieszczone przez Venio Zobacz posta
    zapraszam na MAŁĄ prezentacje w Sony Centre w Budynku "Altus" na Ul. Uniwersyteckiej 13
    wypadałoby chyba podać trochę więcej informacji...
    kiedy?
    gdzie?
    DC-default city W-wa? czy może K-ce? (vide profil)
    bo "budynek Altus" to nie jest kurde wieża Eiffla, żeby każdy wiedział gdzie to jest...
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Miasto
    Katowice

Domyślnie

Kurcze no to przydała by się mała informacja o ewentualnym przeniesieniu postu bo potem wychodzą takie nieporozumienia. Tak czy tak przepraszam za zaistniałą sytuację.

Wszelkie info jest TU -> http://www.centrumsony.katowice.pl/ jak również w lokalnej prasie.

Pozdrawiam i... Vitez - nigdzie się nie zgubiłem ja wiem gdzie piszę posty.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Na fotopolisie dali sample z A900 (chyba jeszczenie nie było). Ściągnąłem sobie jeden krajobrazik http://www.fotopolis.pl/download/DSC00066.JPG no i szału nadal nima . Zauważcie że miejscami na drzewach zamiast liści (ew. choćby kształtu świerków) papka kompletna. Obawiam się że tu nawet PS by niewiele wskórał. Oczywiście po sporym zmniejszeniu jest lepiej ale nadal niektóre obszary drzew to plamy. Mam wrażenie, że chyba da się więcej wycisnąć z takiej matrycy.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 19-09-2008 o 22:25
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 63 z 139 PierwszyPierwszy ... 1353616263646573113 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów