"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
a nikon bedzie musiał robic po prostu najlepsze aparaty ;-)
tak, było 5 firm - C, N, M, P, O no i jeszcze Leica i wszyscy jakoś współistnieli.
ja rozumiem ciągoty do dominacji canona, ale jak widac to wcale firmie na dobre nie wyszło, bo spoczeła trochę na laurach (5D). A tu nie tylko D3 nikona, ale i Sony chce FF i to 24 MP, Pentax pokazał coś fajnego+szkła - zdaje się, że monopolu C nie będzie. I chyba to dobrze? I dla nowych body i dla cen.
Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)
No było tak - sam pamiętam. Z dominacji Canona nic dobrego szczególnie użytkownikom systemu nie przychodzi więc jak najbardziej dobrze, że inni dociskają śrubę
. Ja mam wrażenie, że ostatnie premiery Canona wskazują że już się coś zmienia. Myślę że z czasem będzie co raz lepiej.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
ta zapowiedz sony jest gwarancja tego ze teraz cena 5d bedzie leciec łeb na szyje...canon tak naprawde nie ma już nic do zyskania za to duuużo do stracenia
Nikon oczywiście też się włączy do tej walki bo już nie ma innego wyboru...pewnie liczył ze jeszcze z rok spokoju będzie![]()
daja rade chlopaki. na prawde godne podziwu tempo i determinacja we wprowadzaniu sprzetu, ktory ma sporo ciekawych udogodnien.
z tym detronizowaniem Panow Markow i Pan eL to moze nie tak od razu, ale na pewno jest to interesujacy i wart grzechu sprzet.
teraz pan Canon moglby troche ruszyc d* i przestac serwowac odgrzewane kotlety. konkurencja juz ma dobre matryce, teraz pora, zeby Canon sie wzial za korpusy...
Ja myślę że ta "premiera" jest dlatego istotna, bo Sony przestanie być postrzegane mentalnie jako firma, która sobie coś tam skrobnie od czasu do czasu tylko jako jedna z najbardziej liczących się w branży.
Taka zmiana może na początku nie będzie odczuwalna ale z czasem doprowadzi do tego, że zaczną zyskiwać z tego powodu użytkowników z entry-level. I to tych najbardziej wartościowych - chcących się rozwijać i dokupowywać szkła, lampy etc. Dla kogoś kto wchodzi dopiero w system możliwość (nawet tylko potencjalna) kupienia puszki profesjonalnej jest bardzo zachęcająca.
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 01-02-2008 o 01:23
Kapitan Wagner
Sony pokazuje ten model ze względu nie tyle na profesjonalistów, a ze względów czysto psychologicznychLudzie wchodzący w dany system często chcą mieć system nie gorszy od innych. Lepszość/gorszość wyznaczana jest przez to jak daleko mogą sięgnąć marzeniami o sprzęcie. Tak to działa w Canonie i tak to działa w wielu branżach, np. w motoryzacji gdzie ktoś "wchodzący" w Mercedesa może sobie marzyć o S-klasie jeżdżąc klasą A i mówiąc - ja też mam merca
Ponad to uważam, że niektórym wspaniałym szkiełkom minolty należy się wreszcie taki korpus cyfrowy który jest w stanie wykorzystać ich potencjał![]()
5D mk II + szkła. A900 + szkła. Minolta 600si + szkła. Zenit + szkła
Akurat pomysl z dwoma wersjami o roznych ilosciach mpix jest fenomenalny-jak ktos patrzy tylko jaki zuuuum, ile to ma megapixeluff, to bedzie zachwycony wersja 14mpix, natomiast jak ktos pomysli: a po co mi to? Jeszcze zacznie bardziej szumic... to sobie wezmie ten aparat z mniejsza matryca, i obaj beda zachwyceni. Jakby 450d mial do wyboru 8-12mpix, to ja pewnie wzialbym ta pierwsza wersje
![]()