Strona 122 z 163 PierwszyPierwszy ... 2272112120121122123124132 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 211 do 1 220 z 1624

Wątek: Nowości Sony.

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

To zupełnie co innego.

Domyślnie

Dlaczego więc Canon nie ma takiego wynalazku? Sony wypuściło go już w 2006. Przecież to jest bajka obiektyw do portretów.

Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Sony "przejęło" ten obiektyw od Minolty. Teraz go tylko kontynuuje.

Nie wiem czemu Canon nie ma takiej propozycji. Używałem go z A900 i obraz daje przepiękny. Trzeba tylko pamiętać, że nie ma AFa ani potwierdzenia oraz jego faktyczna jasność to f4.5.

Domyślnie

Myślę, że można by było dandeliona dokleić i było by potwierdzenie. A 4,5 też by mi nie przeszkadzalo, a wręcz przeciwnie bo ja żeby uzyskać podobny efekt muszę dawać jak najmniejszą przesłonę, a przez to filtry ND zakładać (robię tylko w plenerze, a nie w studio). Reasumując chcę go w Canonie! A jak by AF dorzucili to już w ogóle miód.

Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Na którejś z zagranicznych stron czytałem mądry wywód, że AFa nie da się w takim szkle zrobić.
    Niestety, powodów nie pamiętam.

Domyślnie

ah szkoda. No cóż. Bez AF też bym łyknął. Dzięki za odpowiedzi

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    Na którejś z zagranicznych stron czytałem mądry wywód, że AFa nie da się w takim szkle zrobić.
    Niestety, powodów nie pamiętam.
    Powód jest taki, że AF patrzy przez obiektyw na geometrycznych krańcach jego max. otworu, bez wzglętu na to jaki ten otwór jest.

A ta Minolta/Sony ma soczewkę sciemniającą sie stopniowo ku brzegom (apodyzacyjną). Przy samym brzegu musi być dobrych kilka stopów ciemniej (bo średnia jest ponad 1 stop ciemniej), i dla AF to jest za mało światła.

Więc AF "fazowego" ani potwierdzenia raczej nigdy w tego typu szkle nie będzie. Ale za to nie ma problemu z ostrzeniem na matrycy z Live View.

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy
    the silence is deafening

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Powód jest taki, że AF patrzy przez obiektyw na geometrycznych krańcach jego max. otworu, bez wzglętu na to jaki ten otwór jest.
    A jakiś powód jest, dla którego AF patrzy na krańcach otworu? Szczerze to nawet nie potrafię sobie tego wyobrazić. Nie musiał by się moduł AF wtedy jakoś przesuwać?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Nie na bezwzględnych końcach, tylko na określonych stałych kątach względem osi opt. Na pewno nie korzysta z pełnego otwarcia np 1,4.

Strona 122 z 163 PierwszyPierwszy ... 2272112120121122123124132 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów