Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: uszkodony spust migawki "wcisniety"

Uzależniony Awatar Przemek Białek
    Miasto
    Świnoujście

Domyślnie uszkodony spust migawki "wcisniety"

wczoraj na weselu zauwazylem ze spust migawki wydaje dzwiek jak w plastikowym aparaciku

stalo sie mianowicie cos takiego jakby tak podkladka , albo cos innego tam jest pod spodem sie spula jest taki pusty i glosny dzwiek, dodatkowo po zorbieniu fotki musze "poglaskac przycisk" palcem , w i nnym razie blokuje mi wszystkie przyciski tak jakby spust byl wcisiniety do polowy, jak narazie moge robic fotki i nic sie nie dzieje, ale moze ktos juz to mial i odpowie czy warto wysylac do serwisu i ile moze kosztowac...
    dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
    "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

U mnie wymiana spustu w gripie to bylo ok 120zl, w body moze byc troszke wiecej bo wiecej rozkrecania.

Miasto
    Świnoujście

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    U mnie wymiana spustu w gripie to bylo ok 120zl, w body moze byc troszke wiecej bo wiecej rozkrecania.
    tez miales ten sam przypadek?

i przedewszystkim odchodza ci koszty transportu

Dopiero zaczyna Awatar woyakus

Domyślnie

ja ostatnio, a mianowicie wczoraj zauwazylem ze w moje 20d tez spuscik w body sie powoli zacina i czasem nie chce zrobic fotki a w ta sobote robie wesele i modle sie zeby wytrzymal ale zadnego dzwieku nie wydaje. Przerazilem sie i dodatkowo w koncu po jakims czasie spedzilem 1,5 godz na gruntownym czyszczeniu mojego zestawu w mini "profesjonalnym" serwisie tzn. spirytusik, waciki, ircha, sprezone powietrze poszlo w ruch oczywiscie matrycy nie ruszlame bo sie dygam i jak wroce z wakacji to wszystko leci na ul. Ż to czyszcznia,sprawdzenia itp. Canon 20d kochane body ale nieudane jak dla mnie

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek Białek Zobacz posta
    tez miales ten sam przypadek?
    Nie do konca. Spust w gripie czasem nie stykal po prostu. Wymienili calosc spustu.

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez woyakus Zobacz posta
    ja ostatnio, a mianowicie wczoraj zauwazylem ze w moje 20d tez spuscik w body sie powoli zacina i czasem nie chce zrobic fotki [...]
    Hmm, też kiedyś przerabiałem takie objawy. Na szczęście okazało się, że przyczyna była prozaiczna - naciskany (nieświadomie) przycisk podglądu GO nie pozwalał na wyzwolenie migawki (szczególnie łatwo o to podczas pracy z 17-40L mającym dość wąski i sytuowany blisko korpusu pierścień ogniskowych)...

Początki nałogu Awatar piszczal
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

w mojej 350 coraz ciężej jest wyzwolić migawkę, pierwsza pozycja AF jest ok, ale późniejsze wciśnięcie wymaga znacznie większego nacisku niż dawniej
    Jak czytałem, problem jest znany, po pewnym czasie należy wymienić te blaszki lub je przeczyścić i podgiąć pod przyciskiem spustu.
    Czy ktoś rozkręcał 350D? :-)
    aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Miasto
    Świnoujście

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piszczal Zobacz posta
    w mojej 350 coraz ciężej jest wyzwolić migawkę, pierwsza pozycja AF jest ok, ale późniejsze wciśnięcie wymaga znacznie większego nacisku niż dawniej
    Jak czytałem, problem jest znany, po pewnym czasie należy wymienić te blaszki lub je przeczyścić i podgiąć pod przyciskiem spustu.
    Czy ktoś rozkręcał 350D? :-)
    to widocznie po ty 35000 klapniec sie blaszki powyginaly
    ale ktos moze wiedziec ile by naprawa stala?

Zablokowany

Domyślnie

U canona wymienią ci cały spust a wystarczy wymienić blaszkę albo ją odgiąć lub podmienić na coś innego. Kiedyś widziałem tutorial jak to zrobić, ale raczej nie mam jak go teraz znaleźć. Chociaż spróbuję - może się uda. Jeżeli nie chcesz sam się za to brać to i tak się nie przyda.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    To co udało mi się znaleźć - raczej mało przydatne:

http://www.sportphotocollections.com.../indexpag.html

http://doug.kerr.home.att.net/pumpki...er_Release.pdf

http://www.pbase.com/gmr2048/20d-dissection&page=all
    Ostatnio edytowane przez asdfasfd ; 03-09-2007 o 20:11 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec Awatar zonk
    Miasto
    Suchedniów

Domyślnie

witm!
    W moim 40D też spust migawki się zacina. Działo się tak już od jakiegoś czasu, ale dość rzadko (raz na kilkaset zdjęć). Od wczoraj spust zacina się praktycznie na każdym zdjęciu. Zacinanie to polega na tym, że wciskam spust do połowy -ustawia ostrość- a jak już chcę docisnąć do końca to nie robi zdjęcia w tym momencia tylko jakieś 2 sekundy później.
    Co to może być i ile będzie kosztowało ;-)
    >>>--------> założyłem sobie bloga <--------<<<

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów