"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
witm!
W moim 40D też spust migawki się zacina. Działo się tak już od jakiegoś czasu, ale dość rzadko (raz na kilkaset zdjęć). Od wczoraj spust zacina się praktycznie na każdym zdjęciu. Zacinanie to polega na tym, że wciskam spust do połowy -ustawia ostrość- a jak już chcę docisnąć do końca to nie robi zdjęcia w tym momencia tylko jakieś 2 sekundy później.
Co to może być i ile będzie kosztowało ;-)
>>>--------> założyłem sobie bloga <--------<<<
zonk,
Normalnie, masz wypracowany ten element, plus usyfione styki, w 40D był tu kolega który wymieniał trzykrotnie spust w dość krótkim odstępie .
Żytnia ok.200 pln, chyba ,że szukasz metod alternatywnych i masz zdolności, to wtedy np.dłubanka
5D, 30D, C 50/1.4 , 85/1.8 , 300/4L , 17-40/4L , 70-200/4L , z16/2.8 , N Di866
albo stary analog np. uszkodziny z ok spustem. Ja swoj dobity w 20D podmienilem na idealnie smigajacy z EOS 500. Srodek spostu czyli te blaszki sa identyczne. Wymiana bardzo prosta.
No ale jak ktos foci weseliska to czy jest sens bawc sie samemu??
>>>--------> założyłem sobie bloga <--------<<<
Witam, wyczyściłem matrycę, lustro i matówkę; wymieniłem spust migawki; określiłem ilość klapnięć migawki - cena brutto w serwisie ul.Żytnia 172,20 zł
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
.... w 20D...
Ostatnio edytowane przez PiotrWro ; 20-02-2011 o 17:32 Powód: Automerged Doublepost
jak widać we wpisie powyżej ceny od tamtego czasu praktycznie się nie zmieniły a rozsądnych porad nigdy dość ;D
zgadza się.
niemniej jednak mi już kilka razy wymieniali spust prawie za darmo - za 10 zł - czyli prawie po kosztach części (6 zł nowy oryginalny włącznik spustu) przy okazji innych napraw body, np. w trakcie wymiany migawki. po prostu najwięcej kosztuje rozebranie aparatu, sama wymiana spustu to pikuś :wink:
pozdro.,
m.