aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L
Kit źle foci pod światło jest wrażliwy na odblaski więc osłona przeciwsłoneczna ( tylko nie tulipan - kit kręci mordką ) będzie przydatna. Filtr polaryzacyjny uwydatni kolory zlikwiduje odbicia światła w wodzie itp . Także takie "gadżety" mogą być przydatne. I ewentualnie drugi akumulatorek i karta CF.
P.S.
Choć ustawienie polara też jest kłoptliwe z uwagi na zoomowanie kita
Ostatnio edytowane przez zbyszekjan ; 02-09-2007 o 20:25
Jeśli nie chcesz się rozczarować to kup 17-40/4.0 L + Hoya Super HMC 77mm (obiektyw ma w zestawie osłonę przeciwsłoneczną typu tulipan), naprawdę nie pożałujesz tego
Wiem, że powiesz że to na taki wydatek się nie nastawiałeś, ale uwierz, nie pożałujesz.![]()
40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
Ktoś naruszył Twoje prawa?
... która jest o kant d..py potłuc przy użyciu tego obiektywu z aparatem APS-C.
http://www.burren.cx/photo/alternate_hoods.html
Oprócz filtra polaryzacyjnego i osłony poleciłbym jeszcze filtr połówkowy szary
(przydatny gdy niebo zbyt jasne)
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
Bez przesady! To może jest pewne utrudnienie, ale nie jakieś wielkie. Najpierw ostrzysz a potem tylko poprawiasz połówkę. A jak to jest Cokin (a myślę, że inna połówka nie ma sensu), to akurat takie poprawienie to już jest najmniejszy problem. Żeby nie było, to sam tak właśnie robię, bo kit jest moim jedynym szerokim obiektywem. I myślę, że nie ma co się na siłę napinać na L-ki. Krajobrazy robi się przy dużych przysłonach a przy f/8 kit jest zupełnie dobrym szkiełkiem.
BTW - polara też przecież trzeba po wyostrzeniu obrócić.
Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 03-09-2007 o 17:43
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
Wydaje mi się że jej szerokość jest za duża. Winietowałaby na 18mm![]()
40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
Ktoś naruszył Twoje prawa?