Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 39

Wątek: numeracja zdjęć canon + nikon

Dopiero zaczyna

Domyślnie numeracja zdjęć canon + nikon

Witam,

mam w jednym katalogu zdjęcia z dwóch systemów - canon i nikon. I chciałbym je ponumerować wg kolejności ich powstawania. Jednak niczym nie mogę ich przesortować wg takiej kolejności - z tego co mi się wydaje to data powstania zdjęcia w jednym i w drugim jest zapisana pod innymi parametrami. Czy to jest możliwe aby to jakoś zrobić czy nie da rady?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez azdanowski Zobacz posta
    Witam,

mam w jednym katalogu zdjęcia z dwóch systemów - canon i nikon. I chciałbym je ponumerować wg kolejności ich powstawania. Jednak niczym nie mogę ich przesortować wg takiej kolejności - z tego co mi się wydaje to data powstania zdjęcia w jednym i w drugim jest zapisana pod innymi parametrami. Czy to jest możliwe aby to jakoś zrobić czy nie da rady?
    Fast Stone i zwykłe sortowanie po dacie, a po tym "rename" - czasem problem może Ci wyjść inny - C zapisuje na karcie pliki w innej kolejności niż zostały faktycznie zrobione - mam tak z 5D i zdjęciach robionych seriami. Efekt jest taki że jakbym chciał najpierw zrobić rename całości po jotpegach (bo w obu przypadkach robię RAWy i JPGi) a potem po rawach to się z tego syf robi i te pliki ni cho**** nie są po kolei w sensie JPG1+RAW1, JPG2+RAW2 ... etc.

Swoją drogą może ktoś ma patent na szybkie zsynchronizowanie takiego bajzlu ??
    Ostatnio edytowane przez Myszoor ; 02-09-2007 o 19:41
    (korpus + kit-zoom + krótki tele-zoom + flesz) + (korpus + szeroki-zoom + kit-zoom) + (statyw + monopod) + (błyskograty 2x0.5KW + pudełka + antenki) + (plecak + torby: duża i mała) + 28Gb CF + laptok
    => www.MysiaPercTeam.tk | www.Kanu.pl | Fotografia ślubna | Zdjęcia ślubne | Blog (niekoniecznie) ślubny

Uzależniony
    Miasto
    Koszalin i okolice

Domyślnie

nie zauważyłem tego problemu w 5d ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez scooter Zobacz posta
    nie zauważyłem tego problemu w 5d ...
    To może Cię okulista okłamuje?? :P A może po prostu masz szczęście do C ??

Coś jeszcze?? W Nikonie mam JPG, NEF, JPG, NEF, JPG, NEF, JPG, NEF, JPG, NEF, JPG, NEF, JPG, NEF, JPG, NEF, JPG, NEF, JPG, NEF, do bólu i znudzenia ... Jak w szwajcarskim zegarku

___

Andrzej - jeżeli przez "pod innymi parametrami" rozumiesz raz czas letni raz zimowy (nie napisałeś tego wprost), to jak dla mnie : FAR (http://www.farmanager.com/) >> zaznaczasz interesujące Cię pliki (Insert'em) >> Ctrl+A >> w polach "File modification time" i "File creation time" wstawiasz tylko potrzebną godzinę a pozostałem pola pozostawiasz puste (czyli trzeba by to zrobić w kilku podejściach). Potrenuj to najpierw
    Ostatnio edytowane przez Myszoor ; 03-09-2007 o 08:34
    (korpus + kit-zoom + krótki tele-zoom + flesz) + (korpus + szeroki-zoom + kit-zoom) + (statyw + monopod) + (błyskograty 2x0.5KW + pudełka + antenki) + (plecak + torby: duża i mała) + 28Gb CF + laptok
    => www.MysiaPercTeam.tk | www.Kanu.pl | Fotografia ślubna | Zdjęcia ślubne | Blog (niekoniecznie) ślubny

Uzależniony
    Miasto
    Koszalin i okolice

Domyślnie

ale jaki jest problem?? numery Ci się nie zmieniają, a data i godzina pliku jest dokładnie naprzemian ?? a to że są to te same godziny i przeglądarka interpretuje jak chce to do kogo pretensje ?? poukładaj pliki po nazwie i po zawodach ...

Do zabawy z plikami to polecam Total Commandera ...

Domyślnie

ale jaki jest problem?? numery Ci się nie zmieniają, a data i godzina pliku jest dokładnie naprzemian ??
    idzie o to że czasem jest dokładnie nie na przemian ... nie widzisz tego??

a to że są to te same godziny i przeglądarka interpretuje jak chce to do kogo pretensje ??
    przeglądarka sortując po dacie poprawnie interpretuje to co aparat wypluł z cache - jak na screenie - nie rozumiesz tego?? Problem C jest taki, że aparat nie wypluwa tego konsekwentnie na przemian w stałej sekwencji JPG, RAW, JPG, RAW, JPG, RAW, JPG, RAW, JPG, RAW, ... Paniatno ???

poukładaj pliki po nazwie i po zawodach ...
    chłopie - pliss - czytaj ze zrozumieniem - chodzi o poukładanie plików z dwóch systemów nazw - po datach i na datach w części z nich z godziną przesuniętą o względem pozostałych ... czyli najpierw normalizacja tej przesuniętej godziny a potem sortowanie po dacie. Jak są TYLKO RAWy czy TYLKO JPGi to pikuś, jak się robi RAWy + JPGi na dwóch maszynach to się robią jaja. Nie proponuj sortowania po nazwach, bo jak niby to ma być ??
    Ostatnio edytowane przez Myszoor ; 03-09-2007 o 15:11

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Myszoor Zobacz posta
    idzie o to że czasem jest dokładnie nie na przemian ... nie widzisz tego??
    heja, spokojnie, pozwolę sobie się nieco wtrącić ;-)

wg mnie całe zamieszanie bierze się z oszczędności, jakie microsoft zrobił kilkanaście lat temu - zauważ, że windows nie zapisuje dokładnie sekund, robi to na skróty, np. nie ma sekund nieparzystych.

dodatkowo każdy plik ma 3 różne daty (utworzenia, odczytu i modyfikacji), których znaczenie jest - łagodnie mówiąc - dość niejasne i często mieszane.

i teraz - jeżeli czasy są zbliżone, albo identyczne, to sortowanie windows może nawalać i będzie nawalać (kolejność tzw. unsorted).

być może nikon jest wolniejszy od 5D i odstęp zapisu plików NEF i JPG jest większy niż CR2 i JPG, co pozwala windzie już "zauważyć" różnicę. być może karta w nikonie była wyczyszczona (sformatowana) i pliki są tam naturalnie ułożone w dobrej kolejności (nawet, gdy winda czyta unsorted to będzie dobrze). być może nikon zapisuje właściwe daty (utworzenia, odczytu i modyfikacji), a canon nie. nigdy nie będzie pewności...

dlatego wg mnie jedyne wyjście to albo nie robić JPG, albo zastosować software, który ci zamieni nazwy plików na zgodne z datą i godziną i stosować tylko sortowanie po nazwach plików.

jedna uwaga: zawsze przed foceniem trzeba pamiętać o zsynchronizowaniu zegarków we wszystkich aparatach. kiedyś musiałem tak zgrać fotki z kilku aparatów, w których połowa miała jeszcze czas zimowy, a połowa już letni - masakra

swoją drogą temat ciekawy i powoli mnie też dotyka: jak zgrywać zdjęcia z różnych aparatów (a nawet systemów) tak aby układały się we właściwej kolejności w katalogu sortując tylko po nazwach??

przy okazji: zdecydowanie bardziej wolę 5-cyfrowe numery w nazwach plików:

pozdro.,
    m.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxw Zobacz posta
    wg mnie całe zamieszanie bierze się z oszczędności, jakie microsoft zrobił kilkanaście lat temu - zauważ, że windows nie zapisuje dokładnie sekund, robi to na skróty, np. nie ma sekund nieparzystych.
    he he - fakt - teraz to widzę

być może nikon jest wolniejszy od 5D i odstęp zapisu plików NEF i JPG jest większy niż CR2 i JPG, co pozwala windzie już "zauważyć" różnicę. być może karta w nikonie była wyczyszczona (sformatowana) i pliki są tam naturalnie ułożone w dobrej kolejności (nawet, gdy winda czyta unsorted to będzie dobrze). być może nikon zapisuje właściwe daty (utworzenia, odczytu i modyfikacji), a canon nie. nigdy nie będzie pewności...
    pewności nie będzie, ale w C są generowane pliki w których pierwszy jest zapisany JPG a po nim CR2, a czasem odwrotnie, co uniemożliwia poprawne posortowanie po dacie a po tym zrobienie "renejma" raz na JPG i raz na RAWach. Obecnie wychodzi chlewik.

... albo zastosować software, który ci zamieni nazwy plików na zgodne z datą i godziną i stosować tylko sortowanie po nazwach plików.
    czyli ... ??

jedna uwaga: zawsze przed foceniem trzeba pamiętać o zsynchronizowaniu zegarków we wszystkich aparatach. kiedyś musiałem tak zgrać fotki z kilku aparatów, w których połowa miała jeszcze czas zimowy, a połowa już letni - masakra
    ciekawostka - N (D200) w ustawieniach daty ma GG:MM:SS, C (5D) tylko GG:MM

swoją drogą temat ciekawy i powoli mnie też dotyka: jak zgrywać zdjęcia z różnych aparatów (a nawet systemów) tak aby układały się we właściwej kolejności w katalogu sortując tylko po nazwach??
    konstruktywne propozycje i przykłady wdrożeń oczekiwane

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

pewności nie będzie, ale w C są generowane pliki w których pierwszy jest zapisany JPG a po nim CR2, a czasem odwrotnie
    he, he, to akurat może dobrze świadczyć o C, bo może oznaczać, że stosuje w puszkach oprogramowanie współbieżne

co uniemożliwia poprawne posortowanie po dacie a po tym zrobienie "renejma" raz na JPG i raz na RAWach. Obecnie wychodzi chlewik.
    czyli ... ??
    pisząc o grupowym renejmie miałem na myśli sofcik, który zmieni nazwy plików na podstawie daty, godziny i sekundy zapisanej w EXIF/RAW (są takie sofciki), a nie na podstawie daty pliku - bo na niej jak już wiesz polegać nie można.

konstruktywne propozycje i przykłady wdrożeń oczekiwane
    chmmm, to ja oczekuję na propozycje, a - może - wdrożę je w nowej wersji fotoloader'a :wink:
    pozdro.,
    m.

Domyślnie

he, he, to akurat może dobrze świadczyć o C, bo może oznaczać, że stosuje w puszkach oprogramowanie współbieżne
    no jasne sypie się sortowanie, ale to przecież OK :P

pisząc o grupowym renejmie miałem na myśli sofcik, który zmieni nazwy plików na podstawie daty, godziny i sekundy zapisanej w EXIF/RAW (są takie sofciki), a nie na podstawie daty pliku - bo na niej jak już wiesz polegać nie można.
    Twój sofcik? Jeżeli tak, to już wiesz o co można go wzbogacić Swoją drogą nawet wtedy to uporządkuje tylko jeden z aspektów szerszego problemu jakim jest pozbieranie w chronologiczną całość zdjęć z kilku puszek (rożnych producentów) i w kilku formatach. Tutaj rozbija się jeszcze o to by w takich porządkach uwzględnić na przykład dwu etapowość przebierania zdjęć. Pierwszy kosz na databanku/laptopie, drugi już na spokojnie na kompie roboczym i wtedy na przykład ostateczny podwójny "renejm" (1xJPG i 1xRAW) - taka unifikacja nazw plików pod obróbkę wynikową i archiwizację.

chmmm, to ja oczekuję na propozycje, a - może - wdrożę je w nowej wersji fotoloader'a :wink:
    Czy to coś przerabia tylko pliki z Canona czy jest bardziej otwarte??
    Ostatnio edytowane przez Myszoor ; 03-09-2007 o 21:57

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów