Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 25 z 25

Wątek: Jakie obiektywy do 20D? - doradźcie

knoxville
    Guest

Domyślnie

Witam. Odświeżam ponownie wątek...

Jestem niezdecydowany jak baba... Podjąłem decyzję, że do 40D kupuje szkło Canon 24-70/2.8L. Nie pytam czy to dobry wybór bo wiem, że lepszego nie ma ;-)

Pozostaje mi kwestia drugiego szkiełka i tu się waham. Podepnę je prewencyjnie do drugiego body i myślę, żeby było to coś jasnego. Pierwotnie chciałem 70-200/4L ale na śluby myślę będzie za ciemny, zresztą pewnie nie wykorzystam długiej ogniskowej. Skoro nie to, to może:

1. Canon 50/1.4
    2. Canon 85/1.8

Wiem, że oba są warte uwagi. Waham się tylko czy 85 nie bedzie za wąska do kościoła i plener (na wesele na pewno) i tu pewnie bardziej uniwersalnym wyborem będzie 50, tylko trapi mnie czy warto wchodzić w zakres, który - bądź co bądź - mam już w drugim szkle (24-70/2.8L) i go powielać.

Co byście wybrali?

Bywalec Awatar radmro
    Miasto
    Kraków/Warszawa

Domyślnie

Brałbym raczej 17-55 2.8 IS + 85 1.8. Zastanów się, czy rzeczywiście 24-70 2.8 na długim końcu da Ci więcej niż 85 - oczywiście jeżeli kupujesz 24-70 z tą myślą. Stabilizacja naprawdę działa i da Ci większy komfort przy fotografowaniu we wnętrzach.
    5d2 + 6D + 24-70 2.8 + 70-200 2.8 IS II + 24 1.4 + 50 1.4
    flickr

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez radmro Zobacz posta
    Brałbym raczej 17-55 2.8 IS + 85 1.8. Zastanów się, czy rzeczywiście 24-70 2.8 na długim końcu da Ci więcej niż 85 - oczywiście jeżeli kupujesz 24-70 z tą myślą. Stabilizacja naprawdę działa i da Ci większy komfort przy fotografowaniu we wnętrzach.
    Też bym tak brał... znaczy wziąłem . Zakres lepszy, stabilizacja, światło. Owszem "bo to nie L-ka" , ale wg mnie jedynie budową (solidność i uszczelnienia) różni się od Lki. A 85 1.8 bardzo ładnie uzupełnia zestaw.

knoxville
    Guest

Domyślnie

No Vitez nie ukrywałem, że liczyłem najbardziej na Twoją wypowiedź. Nie wiem czemu ale upatrzyłem sobie Ciebie jako mojego foto-guru ;-) a to chyba z uwagi na fakt, że obserwując Twoje posty stwierdzam, ze często zmieniałeś szkła i na pewno nie bez przyczyny w związku z czym masz na pewno sporo doświadczenia na tym tle.

Dzięki za pomoc. Zamawiam wobec tego C17-55 IS, 50/1.4 (albo 1.8, zobacze jak z kasą) i 85/1.8

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez knoxville Zobacz posta
    No Vitez nie ukrywałem, że liczyłem najbardziej na Twoją wypowiedź. Nie wiem czemu ale upatrzyłem sobie Ciebie jako mojego foto-guru ;-)
    Projekt moich kapliczek do domowego użytku juz jest opracowywany i wrzucę na Allegro jak tylko będą gotowe .

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów