Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: Jakie obiektywy do 20D? - doradźcie

knoxville
    Guest

Exclamation Jakie obiektywy do 20D? - doradźcie

Witam. Mam takie pytanko jako amator. Ostatnio dość często zdarza mi się, że robię gościnnie fotki na różnego rodzaju imprezach - śluby, wesela, chrzciny itp. Często nie biorę za to kasy - są to głównie znajomi znajomych którym strasznie się moje zdjęcia podobają a ja traktuję to jako hobby. Wraz z ilością zrobionych fotek coraz bardziej zauważam ograniczenia sprzętu - aktualnie mam 300D/BG-E1 + kitowe szkło 18-55 + lampa SL420EX. Jako, że jadę niebawem do USA to postanowiłem, że kupię sobie tam lepszy sprzęt.

Co do body to będzie to raczej 20D z gripem. Lampa zapewne 580EX. Dylemat mam ze szkłem.

Zastanawiam się pomiędzy:
    1. Tamron 28-75mm f/2.8 - jako szkło "główne", czy może lepiej dopłacić i wziąć coś bardziej uniwersalnego w stylu Canona 24-105 f/4?

2. Tamron 11-18mm f/4.5-5.6 Di-II LD - czy w ogóle przydaje się szeroki kąt do tego typu zdjęć czy po prostu sobie darować?

3. Canon 70-200mm, F/4 L - czy warto wydawać na to kasę? Mam aktualnie badziewie w stylu Canon'a 75-300mm f/4-5.6 i czasami używam tego w kościele ale jest to po prostu za ciemne szkło.

Nie chcę kupić czegoś czego nie będę używał. Będę wdzięczny za rady i sugestie.

Bywalec Awatar levybike
    Miasto
    Zwierzyniec/Kielce/Zamość

Domyślnie

Zastanawiałeś się nad Sigmą 18-200mm F3.5-6.3 DC OSOS ?? Super zakres, stabilizacja i bardzo dobre wyniki jak na tak wielki zoom.
    Polecam przeczytać http://www.optyczne.pl/88.4-Test_obi...ć_obrazu.html

P.S. przepraszam za błąd nie OSOS tylko OS
    Aparat firmy Kanion

Początki nałogu
    Miasto
    Pomorze Środkowe

Domyślnie

Canon 17-55/F2.8 IS USM jasny stałe światło :-) akurat do ciemnych pomieszczeń, cena:-(
    Canon 70-200/F2.8L USM j.w.
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez zbyszekjan ; 02-09-2007 o 16:30

knoxville
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez levybike Zobacz posta
    Zastanawiałeś się nad Sigmą 18-200mm F3.5-6.3 DC OSOS ?? Super zakres, stabilizacja i bardzo dobre wyniki jak na tak wielki zoom.
    Cena 480$... Jakoś tajemniczo "mało" jak na dobre szkło ??: Boję się, że mogłoby być zbyt ciemne do słabo oświetlonego kościoła. Może się mylę. Poza tym, czy nie jest aż nadto "uniwersalne"?

Uzależniony

Domyślnie

Jesli fotografujesz uroczystosci i sa ta uroczystosci wyjatkowe to nie mozesz (byloby wskazane) aby sprzet, ktorym robisz Cie nie zawiodl. Wniosek jest prosty. Tyle ile wsadzisz tyle do Ciebie wroci. Jesli chcesz zainwestowac w optio to porzadnie. Canon 24-70/2.8 L lub Canon 28-70/2.8 L. Pozdrawiam.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Dziwne pytanie. Jeśli robisz zdjęcia, to już chyba sam wiesz, czego brakuje Ci w kicie. Jeśli zakres jest ok i chodzi tylko o jakość i do tego nie pojedziesz za rok do stanów po FF, to 17-55/2,8. W szkłach 24-xx poczujesz pewnie brak dołu. Będziesz musiał dołożyć dół z kita, albo z 17-40. Czy 24-105 jest bardziej uniwersalny niż 28-75, to sprawa dyskusyjna, ale nie bez znaczenia może być fakt, że AF canona powinien lepiej pracować w ciemnych pomieszczeniach.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Dąbrowa Tarnowska

Domyślnie

Miałem dokładnie ten sam problem i rozwiązałem go (tak mi sie przynajmniej wydaje ) w następujący sposób zamówiłem Canon 24-70/2.8 L i 70-200 f/4 L i do tego dołożyłem Canon EF 85 f/1.8 USM ale zobaczymy jak już będzie w moich rękach czekam jedynie na porozumienie z panem z D-Photo

knoxville
    Guest

Domyślnie

Czyli jak rozumiem kupno szerokiego kąta 11-18mm do takich uroczystości z praktycznego punktu widzenia mija się z celem. Chciałem mieć szeroki kąt do "objęcia" kościoła lub na weselach większej gromady gości, ale zapewne takowych ujęć byłaby zbyt mała ilość więc obiektyw by mi się "nie zwrócił". Chyba, że kupno do ładnej panoramy w plenerze bądź na jakiejś wycieczce.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Szerzej niz 28 mm na FF, 18 na cropie, pojawiaja sie znieksztalcenia geometrii na tyle duze, ze nie wszscy goscie byliby zadowoleni

Początki nałogu

Domyślnie

Jako zamiennik kita polecam albo EF-S 17-55/2,8, albo Canona 17-40/4L (ale tu brakować będzie góry). Do tego przydałaby się portretówka 50/1,4. Jeśli chcesz taniej to Tamrona 17-50/2,8 i Canona 50/1,8. Ja ostatnio całe wesele siostry zrobiłem Canonem 24-70/2,8 i nie brakowało mi zakresu. Fakt, przydałaby się portretówka, ale byłem drugim fotografem (był wynajęty fotograf, który portrety robił Sigmą 30/1,4).
    chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF :rolleyes:

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów