dzięki![]()
ale pierwsza zbyt niebieska, coś z balansem bieli nie tak
morska, nie niebieska
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
ostatnia sesja Tomka dla mojej koleżanki, jak zwykle chętnie wysłucham Waszej krytyki, dzięki temu następne będą*lepsze
ps. przypadłoby mi się*jakieś dobre narzędzie do redukcji szumów na maca. Zna się*ktoś. To ostatnie powyżej było nieumiejętnie przezemnie odszumiane w photoshopie, a na drugim widać nadmiar ziarna ewidentnie...
300D strasznie słabo radzi sobie już z ISO400... miejmy nadzieję, że 5D będzie w tej dziedzinie lepszy...
Ostatnio edytowane przez Adam Kasprzak ; 15-09-2007 o 23:29 Powód: Automerged Doublepost
Pkt 8 regulaminu forum
Powiedzialbym inaczej, porownujac do kilku poprzednich fotek - pomiar swiatla ci lezy. Niedoswietliles, soft ci wyciagnal niedoswietlenie pewnie o 2 EV albo i lepiej a wtedy i z iso400 (i z 5D pewnie tez) szumy wylaza przepieknie.
Tak wiec punkt pierwszy - cwiczenia z pomiaru swiatla (ksiazka + praktyka + review na LCD 2sec z histogramem i repeta jak niedoswietlone), dopiero potem kombinacje z obrobka.
Sesja Tomka od 1 do 3 nieostre, szczególnie 2 i 3.
Canon
Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...
nie żebym się tłumaczyłratowałem się lekkim nidoświetleniem (-1EV) bo było już ciemno (19:00). Warto chyba inwestować w jasne szkła, bo z przysłoną f/4 dużo się nie zdziała jak jest troche ciemniej.
Koniec końców zdjęcia były wywołwane 20x30 i wyglądało super, a najważniejsze,*że się bardzo podobały klientowi, czyli mojej koleżance![]()
Pkt 8 regulaminu forum