bardzo ładno-śliczne !! !! !!
50/1.4?
a widziałeś w jakim kolorowym magazynie na okładce zdjęcie tylko z jednym ostrym okiem gdy widać drugie w całości ... bo ja nieto błąd w sztuce!
możesz sobie pozwolić na takie podejście do tematu tylko wtedy gdy drugie nie ostre oko nie zajmuje tak dużej części kadru... i chcesz postawić akcent na to właśnie ostre oko np reklama szkieł kontaktowych, choć nie widziałem jeszcze takiej ...
A dlaczego okładki magazynów muszą być wyznacznikiem? A co jesli ktoś chce robić zdjęcia po swojemu a nie "bo takie są w magazynach" ?
Gdzie miejsce na indywidualizm?
Widziałem takie zdjęcia i podobały/podobają mi się. Jednak nie w magazynach a w różnych galeriach/portfoliach internetowych. Jak już gdzieś pisałem cytat: "Nie to ładne co jest ładne ale co się komu podoba" .
Więc o co mi chodzi? O nie przymuszanie kogoś pseudoobiektywnie "rób tak, bo tak trzeba" a raczej zaprezentowanie swojej opinii z subiektywnego punktu widzenia, choć oczywiście przytoczenie przykładów z magazynów czy fotografii reklamowej to jak najbardziej słuszny argument... ale nadal subiektywny.
Umiejętne wyjeżdżanie poza koleiny - to jest sztuka!to błąd w sztuce!
nie, no tutaj muszę*się zgodzić z Vanem - akurat w tym 513 jakby oba oczka były ostre - zdjęcie byłoby lepsze, ale np. w 508 już nie - tutaj moim zamiarem było uwydatnienie jednego tylko oka (tzn. tak miało być :P)
Ostatnio edytowane przez Adam Kasprzak ; 17-12-2007 o 19:49
Pkt 8 regulaminu forum
chciał bym zobaczyć twoje Umiejętne wyjeżdżanie poza koleiny,
chciałem tylko pomóc koledze, bo darzę Adam szczególna sympatią
a to co zaprezentował na kilku ostatnich fotach to przykład fascynacji otwarta na maxa, przysłona jasnego obiektywu (50/1.4), barakiem kontroli na GO...
wiem że galeriach różne rzeczy pokazują, niektórzy malują swoje ciała farba i nago tarzają się po płótnie ... jak chcesz nazwać to sztuka to twoja spraw ...
mz trzeba najpierw umieć zapanować nad sprzętem, posiąść technikę pozwalającą na w miarę nieograniczoną zdolność przekazu, a dopiero później można się bawić we własne artystyczne interpretacje i środki wyrazu..
dla mnie np malarz abstrakcjonista który nie potrafi naszkicować swojej ręki to ZERO, muzyk grający free jazz nie znający standardów z lat 20/30, zasad harmonii, akordów i skal - to również ZERO!!!
Adam podążaj za głosem "własnego serca"i słuchaj tylko dobrych doradców - tych z dorobkiem,
Vitez zdjęcia z okładek magazynów takich jak Vogue, Vanity Fair, Rolling Stones, czy nawet Wired, Forbes, to fotki największych fotografów naszych czasów, nie będziesz chyba kwestionował ich doświadczenia i pozycji ...
pozdrawiam
o tu przepraszam, przymykałem czasem do 1.8-2.0, a to nieszczęsne 513 było nawet przymknięte do 4.0
ale to nauka na przyszłość. jeszcze raz dziękuję*za odwiedziny i pouczające wskazówki
Ostatnio edytowane przez Adam Kasprzak ; 17-12-2007 o 22:13
Pkt 8 regulaminu forum
VanMurder-juz wiem co miales na mysli piszac gdzies ze jestes bezposredniALE moze i bledem jest ustawianie tak malej GO, ze ostre jest tylko jedno oko (nie wiem, na portretach sie znam tak samo, jak na pilotowaniu samolotu
), ale na 508 ten wlasnie blad (?) wyszedl bardzo dobrze, i gdyby cala twarz dziewczyny byla ostra, to zdjecie by mialo kompletnie inny wydzwiek
Takie jest przynajmniej moje zdanie
Swoja droga-ladne zdjecia i modelka (bo chyba jeszcze na ten temat sie nie wypowiadalem
)
![]()
Aj! Cudowne zdjęcia. Czy to zasługa fotografa, czy 5D nei wiem, ale się napatrzeć nie mogęGenialna i piękna modelka
![]()
No i zbiera się chmura. Czarna. Canon/Velbon DF 50/Svierdlovsk 4/Lubitel 166B/Ami 66/Zorka 5
Mówcie, bo kiedyś będę robił takie zdjęcia i takie, i takie, i takie, i takie, a to wszystko tylko kwestia czasu, bo póki co robię takie zdjęcia.
Zaczątek portfolio: link
teraz wyjdzie na to, że podbiję*sprzedaż 5D + 50/1.4
A modelka początkująca, zdjęcia fioletowe, pokazywane trochę wcześniej to jedne z pierwszych jej pozowanych "prawdziwych zdjęć" - tak samo jedne z pierwszych moich tego typu![]()
Pkt 8 regulaminu forum