Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: Migawka w kompaktach?!

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ale czy wszystkie kompkaty maja migawke elektroniczna?np. taki panasonic FZ 20 albo canon pro1 ?

Początki nałogu Awatar alahari
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie wszystkie... Na modelach sie nie znam, ale sama elektroniczna maja chyba tylko te z dolnej półki
    Canon G3 & Nikon D70

Darius
    Guest

Domyślnie

W a 60 musi być migawka bo jeśli patrzę przez obiektyw to coś tam sie zamyka i otwiera ale jak to działa w połaczeniu z właczoną matrycą nie mam pojęcia. Gdy ustawiam ostrość widać jak sie zamyka "coś" nie wiem czy to jest migawka ale mimo wszytko dalej śledze na monitorze co się dzieje w kadrze. Już sam niei wiem co się tam dzieje W lustrzance sprawa jest prosta, ale jak to jest w kompaktach ciekawe pytanie? Może zadzwońmy do Canona

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

nikt nic o tym nie wie?

Coś już napisał Awatar Wisozup
    Miasto
    Dolny Śląsk

Domyślnie

chyba nieliczne osoby rozbieraly swoje kompakciki. Ja tez nie- jak trzeba zostawiam to fachowcom(ale przydalby sie tutaj jakis, co by powiedzial jak to dziala)

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sid
    nikt nic o tym nie wie?
    Skoro w kompaktach jest full-time podglad na ekranie LCD to migawka jako taka (mechaniczna) jest po prostu niepotrzebna, wiec zastapiona ja 'migawka' elektroniczna (o ile wlaczenie i wylaczenie matrycy mozna nazwac migawka)
    Mozliwe, ze zastosowano w niektorych kompaktach dodatkowa migawke, ktora spelnia role wylacznie ochronna, ktora zamykalaby sie wraz z wylaczeniem aparatu.

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jestes pewny, ze w takich aparatach jak Konica Minolta Dimage A2 ktora ma taka migawke jak np. 300D (1/4000) czy w Olympus C-8080 Wide Zoom i innych podobnych ktorych cena siegala (teraz juz troszke stanialy) 4000zl (moge podawac kolejne przyklady podobnych kompaktow za podobna cene) jest migawka elektroniczna polegajaca na wlaczaniu i wylaczaniu matrycy!? Jakos mnie to ani troche nie przekonuje! I nie chodzi mi o to, ze jak sa drogie to musz miec migawke jak lustra... tylko o to, ze ich osiagi sa tak dobre jak lustrzanek z dolnej polki (z wyjatkiem optyki) wiec to chyba jednak nie to!

A to ze jest podglad na LCD nie przeszkadza temu, zeby tuz przed robieniem zdjecia migawka na chwile zamykala sie, zeby na chwile sie odslonic i znow zamknac a nastepnie powrocic do podgladu na LCD czyli otwozyc sie na stale. Zreszta zrobili juz lustrzanke ktora ma podglad na LCD (po co mnie nie pytajcie)a ona napewno nie ma elektronicznej migawki.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sid
    A to ze jest podglad na LCD nie przeszkadza temu, zeby tuz przed robieniem zdjecia migawka na chwile zamykala sie, zeby na chwile sie odslonic i znow zamknac a nastepnie powrocic do podgladu na LCD czyli otwozyc sie na stale.
    Ja się tylko pytam.. po co?!

[ Dodano: 01-04-2005, 10:39 ]
    Aczkolwiek chyba jednak macie rację... Wystarczy wpisać w google "compact digital mechanical shutter" i wychodzi że nawet mniejszym kompaktom się zdarza

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Czyta ktos prfc?
    Tam Marek Lewandowski (w odpowiedzi na takie samo pytanie) pisal ze za migawke w kompaktach robi czesto przyslona. Zamyka sie na chwile przed zrobieniem, otwiera i zamyka (normalnie) i potem znowu otwiera do podgladu...

Dosyc logiczne rozwiazanie... wystarczy niewielka modyfikacja przyslony ktora i tak jest...
    ...

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

i stad zaleznosc czasu od przyslony
    Tylko jaka wytrzymalosc ma takie rozwiazanie? I czy to sie wymienia jak migawke w lustrach? Ale nareszcie jakas konkretna odpowiedz dzieki

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów