Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Cło od uzywanego sprzetu ??

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie Cło od uzywanego sprzetu ??

Witam

Mam pytanie jak wygląda sprawa naliczania cła na uzywany sprzet ( kilkuletni ) o trudnej do oszcacowania wartości ( ze względu na stopień zużycia ) sprowadzany z USA bądż Hong kongu ?? Czy sa jakieś sztuczki pomagajace takie ewentualne cło ominąć albo zminimalizowac

Bywalec Awatar zOOn
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Mi naliczyli clo i vat od 20-35L (o ktorym Ci odpisalem w innym watku).

Policzyli sobie 6.7% cla + 22% VAT od wartosci calkowitej (wartosc towaru + koszt przesylki) wg faktury z ebay-a, ktora kazali sobie przyslac mailem. (Na przesylce wartosc deklarowana byla 100 USD i do tego GIFT, ale nie zwracali na to uwagi w ogole).

Nie pomagalo zadne tlumaczenie, ze sprzet ma 16 lat itp... Urzad celny Poczty Polskiej w Bytomiu...

Najlepiej jakby ktos to przywiozl...
    5D

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

No właśnie nie jest problemem cło tylko vat. Jak kupowałem używane 20D w USA to najgorszy był vat .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony Awatar towersivy
    Miasto
    WLKP-Krotoszyn

Domyślnie

Masz 90% szans że przywalą opłaty.....w urzędzie celnym w Pozku wszystko jest bardzo skrupulatnie clone.....czyli faktura z ebay, paypal itp i od tego naliczają cło i vat....gifty ich raczej nie obchodzą, chyba że dogadasz się ze sprzedawcą i do paczki dołączy pisemne wyjaśnienie, musi sie tam znajdować:

Do kogo paczka idzie czyli twoje pełne dane wraz z numerem dowodu, od kogo paczka idzie i czy ta osoba jest firma czy tez osoba fizyczna, absolutnie nie możne napisać że wysyła to jako firma. Następnie opis przedmiotu, oraz dla czego jest to gift. Z taka zawartością powinno się udać :smile:

Powodzenia :smile:

Początki nałogu

Domyślnie

A zadziałałoby gdyby dołączyć jakieś lewe zaświadczenie że paczka idzie z serwisu? czy coś w tym stylu

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Molde, NO

Domyślnie

Witam!
    A ja dostałem od znajomego ze Seattle używane szkło do mojego Contaksa G2. Na paczce napisał GIFT, wartość 100USD. Oczywiście z UP w Warszawie przyszło zawiadomienie, że muszę wysłać im oswiadczenie, że jest to gift, co to jest, do jakiego aparatu, jaka jest wartość itp. Napisałem więc, że szkło jest dawno nie produkowane, a cena na rynku wtórnym waha się w granicach 80-130USD. No i paczka przyszła, kazali niestety mi zapłacić cło około 106zł. Byłem przekonany, że nie wrąbią żadnych opłat a tu takie coś...

pozdrawiam,
    Marcin
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Oczywiście musiałem dorzucić, tak jak pisze towersivy, także ksero dowodu...
    Ostatnio edytowane przez Tilt ; 02-09-2007 o 11:17 Powód: Automerged Doublepost
    Canon EOS R6 | EF16-35L | EF35L | RF70-200L | RF100-400

Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez towersivy Zobacz posta
    Masz 90% szans że przywalą opłaty.....w urzędzie celnym w Pozku wszystko jest bardzo skrupulatnie clone.....czyli faktura z ebay, paypal itp i od tego naliczają cło i vat....gifty ich raczej nie obchodzą, chyba że dogadasz się ze sprzedawcą i do paczki dołączy pisemne wyjaśnienie, musi sie tam znajdować:

Do kogo paczka idzie czyli twoje pełne dane wraz z numerem dowodu, od kogo paczka idzie i czy ta osoba jest firma czy tez osoba fizyczna, absolutnie nie możne napisać że wysyła to jako firma. Następnie opis przedmiotu, oraz dla czego jest to gift. Z taka zawartością powinno się udać :smile:

Powodzenia :smile:

No własnie dlaczego jest to gift ??

Domyślnie

W kazdym razie to rozboj w bialy dzien by kasowac clo za kilkuletni sprzet. Ciekawe czy celnicy tez placa clo za zakupione za oceanem towary....
    C-40D + C-BG E2N + C-EF50 f1.4 + C-EFS17-55 f2.8 IS USM + C-EF24-105 f4L IS USM + C-EF70-200 f2.8L IS USM + Speedlite 430EX+580EX + 2xSanDisk-III 4gb + Lowe Pro Mini Trekker Classic (w planie: EF 16-35 II f2.8L)

Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez schuvi Zobacz posta
    W kazdym razie to rozboj w bialy dzien by kasowac clo za kilkuletni sprzet. Ciekawe czy celnicy tez placa clo za zakupione za oceanem towary....

trudno sie nie zgodzić z pierwszą częscią tego zdania - jeszcze od nowych jakoś można zrozumiec - ale przy starym sprzecie który może wykopyrtnąc w każdej chwili to już lekka przesada

Bywalec Awatar jedrucha
    Miasto
    Warszawka

Domyślnie

Też kiedyś o podobną rzecz pytałem:
    http://www.canon-board.info/showthread.php?t=23771
    W końcu zdecydowałem się poczekać dłużej na przyjazd
    znajomego ze Stanów do Polski...

Uprawnienia umieszczania postów