Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Jak długo żyją Elki ??

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie Jak długo żyją Elki ??

Witam !

Od razu zaznaczam że nie chodzi mi o królowa angielską ani o moją żone . Pytanie podyktowane jest dylematem przedzakupowym dotyczącym szkła 300 4,0L które ma na karku 13 lat ( stan idealny- jak na rocznik i z zaufanych rąk - pierwszy właściciel ) Mam jednak watpliwości na ile lat szczęśliwego związku moge liczyć ?? Te obiektywy mimo naprawde wielkiej solidności niezniszczaklne przeciez nie są . Czy słyszeliście jaki jest średni wiek tych szkiełek ( seria L ) po których trzeba oddać je na złom a może macie u siebie w kolekcji jakies rekordowe sztuki ??

Pozdrawiam

Początki nałogu

Domyślnie

20 letnie "L"ki miałem i działają bez usterek do dzisiaj.Obecnie moim ulubionym jest 28-80 z 89 roku,zadnych problemów nie mam z nim

Bywalec Awatar zOOn
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ja zaryzykowalem i kupilem, z mniej zaufanego zrodla, 20-35L. Jak wynika z numeru seryjnego - obiektyw ma 16 lat (1991).

Sprawuje sie niezawodnie - nie mam zadnych zastrzezen. Oczywiscie widac te parenascie lat uzywanie - chocby po wyslizganym od rak pierscieniu zooma - ale na jakosc optyczna i mechaniczna to nie rzutuje. Czuc jakosc i solidnosc wykonania.

16 lat w tym systemie to nienajgorszy wynik, kiedy najstarsze L-ki EF maja po 19-20 lat.

Starsze sa New FD - z przelomu '70 i '80, ale z tym systemem do czynienia nie mialem. Ale mysle, ze paru kolegow na temat New FD sie moze wypowiedziec.

pzdrw
    5D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zOOn Zobacz posta
    J Jak wynika z numeru seryjnego - obiektyw ma 16 lat (1991).
    a jak sie odczytuje wiek szkla z nr seryjnego ?

Bywalec Awatar zOOn
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez luft Zobacz posta
    a jak sie odczytuje wiek szkla z nr seryjnego ?
    Dekodujac literki i cyferki z 'dupki' szkla.

Tutaj jak to robic.
    5D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zOOn Zobacz posta
    Dekodujac literki i cyferki z 'dupki' szkla.

Tutaj jak to robic.
    DZIEX ZIOM!
    moje szklo ma 16 lat!!! wow

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paweleverest Zobacz posta
    Witam !

Od razu zaznaczam że nie chodzi mi o królowa angielską ani o moją żone . Pytanie podyktowane jest dylematem przedzakupowym dotyczącym szkła 300 4,0L które ma na karku 13 lat ( stan idealny- jak na rocznik i z zaufanych rąk - pierwszy właściciel ) Mam jednak watpliwości na ile lat szczęśliwego związku moge liczyć ?? Te obiektywy mimo naprawde wielkiej solidności niezniszczaklne przeciez nie są . Czy słyszeliście jaki jest średni wiek tych szkiełek ( seria L ) po których trzeba oddać je na złom a może macie u siebie w kolekcji jakies rekordowe sztuki ??

Pozdrawiam
    Wiesz ja mam obiektyw Meyer, który ma spokojnie ze 40 także 13 lat to nie problem. Rzeczona 300-tka to świetne szkło. Wg. mnie warte dużo więcej niż niejedno aktualnie produkowane. Ja bym się nie zastanawiał ani minuty zwłaszcza, że bardzo trudno je dostać.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Wiesz ja mam obiektyw Meyer, który ma spokojnie ze 40 także 13 lat to nie problem. Rzeczona 300-tka to świetne szkło. Wg. mnie warte dużo więcej niż niejedno aktualnie produkowane. Ja bym się nie zastanawiał ani minuty zwłaszcza, że bardzo trudno je dostać.
    Tyle ze to szkło 40 letnie jest manualne czyli przy rozsądnym użytkowaniu - niezniszczalne ( no chyba że przesłona strzeli ) a w 300 jest AF (znając życie pewnie jeszcze wersja już nie produkowana ) i jak on strzeli to tak jakby obiektyw stracił 60% swojej wartości ( bo naprawic go bedzie ciężko)

Uzależniony Awatar towersivy
    Miasto
    WLKP-Krotoszyn

Domyślnie

Znajomy leśnik posiada 500mm f/4.5L, kupione bodajże w 1992 roku więc dzisiaj ma 15 lat, szkiełko nie dość że wygląda jak nowe to jeszcze chodzi rewelacyjnie. W L płaci się właśnie za taki staż pracy.....15 lat chodzenia po bagnach, chaszczach itp to dla mnie sporo :smile:

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Bracia Kłosowscy zajeździli jedną 500/4 na śmierć. I chyba zajęło im to mniej niż 15 lat.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów