Dekodujac literki i cyferki z 'dupki' szkla.
Tutaj jak to robic.
Dekodujac literki i cyferki z 'dupki' szkla.
Tutaj jak to robic.
5D
Mam 80-200/2,8 - pełnoletni, znaczy 18 lat mu stuknęło w tym roku, spisuje się bez zarzutu
Moja 300-tka ma kod G czyli 1992 - 15 lat. I działa bez zarzutu mimo, że z wyglądu jest troszke dojechana.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Szkła są na pewno długowieczne z tym że pojawia się jedno ale....
Co w przypadku gdy np AF odmówi posłuszeństwa. Ostatnio dowiadywałem się na Żytniej za ile naprawią / wymienią AF w około 16 letnim 70-210 f/3.5-4.5. Dostałem niezbyt optymistyczna odpowiedz: "szkła nie możemy naprawić w związku z tym, że części do w/w obiektywu są już nieprodukowane". Fakt nie jest to Lka i możliwe ze do nich części są dostępne i 50 ;-) lat po wyprodukowaniu.
Nie twierdzę, że nie warto kupować kilkunastoletnich obiektywów, ale jak każda rzecz z dłuższym "przebiegiem" obarczona jest większym ryzykiem.
podpis...
Szkła żyją dotąd dokąd ich sie nie potłucze albo nie porysuje w jakiś perfidny sposób - to zrozumiałe . Przyczyny śmierci (szczególnie w teleobiektywach ) której najbardziej można sie obawiać to awaria AF ( wiadomo bez AF też sie kiedyś robiło ale jak dla mnie takie szkło jest bezużyteczne ) . AF można naprawić w serwisie ale pojawia sie następne pytanie poruszone przez przedmówce - jak długo po zaprzestaniu produkcji danego modelu w serwisach canona bedzie można dostac do niego częśći ( mówimy o ELKACH ) ??
L-ki to wytrzymalae bestie,mialem 400/2.8 L ktora miala juz mature za soba i wiem ze dalej niezle sobie radzi,problem zaczyna sie gdy cos sie trafi...naprawa starszych szkiel to ogromny problem i wielkie koszty dlatego sporo osob rezygnuje z starszych wersji choc moim zdaniem czesto duzoo lepszych otycznie.
Regulamin pkt 8.