No ja bym jednak polecił strzelić od czasu do czasu jakiś murek - tak dla zachowania równowagi .

Tak w kwestii tego 17-40. Jak go kupiłem to też wpadłem - dzięki niektórym postom na forum zresztą - w lekką panikę. Nie było super ostro - przynajmniej tak jak sobie wyobrażałem, a że musiałem iść robić zdjęcia - nie testy - niestety to znalazłem się na drodze do Morskiego Oka. Tam pośród innych zdjęć zrobiłem jedno ze słupkiem z tabliczkami z oznaczeniem szlaków - było potrzebne do czegoś innego (zresztą już go nie mam). Na jednej z tych tabliczek był napis doklejony przez Park bardzo drobnymi literami - o czymś tam informowali. I później w domu dla zabawy zacząłem powiększać to zdjęcie do momentu aż pojawi się napis - ciekawy byłem nie czy go odczytam tylko co na nim było . I ku mojemu zdziwieniu na sporym powiększeniu odczytałem bez problemu , mało tego literki były zupełnie ostre. Pomyślałem sobie wtedy skoro to szkło odwzorowuje tak drobne detale to coś jest ze mną nie tak, a nie z obiektywem . Jeszcze dla wyjaśnienia - nie było to w centrum kadru i zdjęcie było robione na pełnej dziurze. Co oczywiście było moim błędem, bo przecież nie można mydlanym szkłem robić zdjęć bez przymykania . Na tym testowanie tego szkła zakończyłem i cieszę się nim prawie każdego dnia, bo bardzo często go używam.