A ja mam pytanko.czy jak kupie osłone et- 60 do 55-250 mm czy potrzebuje jeszcze dodatkowo jakiegos filtra zeby ja zalozyc? ostatnio tak kupilam oslone i okazalo sie ze powinnam miec do niej filtr uv innaczej nie pasuje.prosze o odp
A ja mam pytanko.czy jak kupie osłone et- 60 do 55-250 mm czy potrzebuje jeszcze dodatkowo jakiegos filtra zeby ja zalozyc? ostatnio tak kupilam oslone i okazalo sie ze powinnam miec do niej filtr uv innaczej nie pasuje.prosze o odp
Witam,
To i ja pozwolę przyłączyć się do dyskusji, jako że świeży posiadacz kitowego szkła 'Canona EF-S 18-55 IS' również borykałem się z zakupem osłony przeciwsłonecznej.
Priorytetem było szukanie oryginału/zamiennika 'EW-60C', choć ciekawiły 'tulipany' to właśnie ich montaż na gwincie filtra był odstraszający. Dodatkowo doszedł jeszcze argument, że w trakcie transportu aparatu osłonę oryginalną można zamontować w odwrotnym kierunku i zmniejszyć tym samym jego rozmiar.
Do wyboru więc pozostały 2 opcje, oryginał za 65pln lub zamiennik za 25pln.
Rachunek był prosty, zakup padł na tańszy zamiennik, jak dla mnie bez jakichkolwiek zastrzeżeń.
Dodam jednak, gdybym wykonywał zdjęcia profesjonalnie (kitowym szkłem? :P), i nie mógł bym sobie pozwolić na przypadkowy odblask światła przez osłonę słoneczną w szkło obiektywu (jak to koledzy wcześniej napomnieli), wówczas wybrał bym bez wahania droższą osłonę.
Witam...zamierzam kupic osłone przeciwsłoneczna do 18-55 i zastanawiam jaka lepiej kupic. Mam tu 2 takie :
http://allegro.pl/canon-oslona-przec...763845492.html
http://allegro.pl/oslona-przeciwslon...766710592.html
lepiej tulipan czy taki stozek ? czy to jaka roznica ?
Kup dedykowaną albo zamiennik (np taki jak 1 linku), zakup osłony uniwersalnej może się skończyć winietowaniem więc lepiej taką wcześniej przetestować na obiektywie.
Osłona z drugiego linku nie bardzo się nadaje, choćby dla tego iż końcówka obiektywu 18-55 rotuje, co będzie się wiązało z obracaniem się osłony.
Ostatnio edytowane przez OrzelPiotr ; 10-09-2011 o 11:39
tulipan się nie nadaje, bierz ta z pierwszego linka
Podepnę się do tematu.
Mam takie pytanie, czy bagnet w osłonie dedykowanej EW-60C do kita jest taki sam jak w innych osłonach canonowskich/zamiennikach o tej samej średnicy mocowania?
Chodzi mi dokładnie o głębszą osłonę, ale nie wkręcaną, tylko od jakiegoś tele, którą można by założyć na bagnet w kicie. Pomijam tu kwestię winietowania.