Strona 9 z 9 PierwszyPierwszy ... 789
Pokaż wyniki od 81 do 87 z 87

Wątek: Jaka osłona do do kitowego EF-S 18-55?

Coś już napisał Awatar Carine

Domyślnie

A ja mam pytanko.czy jak kupie osłone et- 60 do 55-250 mm czy potrzebuje jeszcze dodatkowo jakiegos filtra zeby ja zalozyc? ostatnio tak kupilam oslone i okazalo sie ze powinnam miec do niej filtr uv innaczej nie pasuje.prosze o odp
    Canon eos 450D + canon 18-55 mm IS + canon 55-250 mm IS + canon 50mm 1.8 + dodatki
    Moje foto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Carine Zobacz posta
    A ja mam pytanko.czy jak kupie osłone et- 60 do 55-250 mm czy potrzebuje jeszcze dodatkowo jakiegos filtra zeby ja zalozyc? ostatnio tak kupilam oslone i okazalo sie ze powinnam miec do niej filtr uv innaczej nie pasuje.prosze o odp
    Nie, nie potrzebujesz.

KLIFord
    Guest

Domyślnie

Witam,
    To i ja pozwolę przyłączyć się do dyskusji, jako że świeży posiadacz kitowego szkła 'Canona EF-S 18-55 IS' również borykałem się z zakupem osłony przeciwsłonecznej.

Priorytetem było szukanie oryginału/zamiennika 'EW-60C', choć ciekawiły 'tulipany' to właśnie ich montaż na gwincie filtra był odstraszający. Dodatkowo doszedł jeszcze argument, że w trakcie transportu aparatu osłonę oryginalną można zamontować w odwrotnym kierunku i zmniejszyć tym samym jego rozmiar.

Do wyboru więc pozostały 2 opcje, oryginał za 65pln lub zamiennik za 25pln.
    Rachunek był prosty, zakup padł na tańszy zamiennik, jak dla mnie bez jakichkolwiek zastrzeżeń.

Dodam jednak, gdybym wykonywał zdjęcia profesjonalnie (kitowym szkłem? :P), i nie mógł bym sobie pozwolić na przypadkowy odblask światła przez osłonę słoneczną w szkło obiektywu (jak to koledzy wcześniej napomnieli), wówczas wybrał bym bez wahania droższą osłonę.

Początki nałogu

Domyślnie Jak osłona ?

Witam...zamierzam kupic osłone przeciwsłoneczna do 18-55 i zastanawiam jaka lepiej kupic. Mam tu 2 takie :

http://allegro.pl/canon-oslona-przec...763845492.html

http://allegro.pl/oslona-przeciwslon...766710592.html

lepiej tulipan czy taki stozek ? czy to jaka roznica ?

Początki nałogu Awatar OrzelPiotr
    Miasto
    St-ce

Domyślnie

Kup dedykowaną albo zamiennik (np taki jak 1 linku), zakup osłony uniwersalnej może się skończyć winietowaniem więc lepiej taką wcześniej przetestować na obiektywie.

Osłona z drugiego linku nie bardzo się nadaje, choćby dla tego iż końcówka obiektywu 18-55 rotuje, co będzie się wiązało z obracaniem się osłony.
    Ostatnio edytowane przez OrzelPiotr ; 10-09-2011 o 11:39

Coś już napisał

Domyślnie

tulipan się nie nadaje, bierz ta z pierwszego linka

Domyślnie

Podepnę się do tematu.
    Mam takie pytanie, czy bagnet w osłonie dedykowanej EW-60C do kita jest taki sam jak w innych osłonach canonowskich/zamiennikach o tej samej średnicy mocowania?
    Chodzi mi dokładnie o głębszą osłonę, ale nie wkręcaną, tylko od jakiegoś tele, którą można by założyć na bagnet w kicie. Pomijam tu kwestię winietowania.

Strona 9 z 9 PierwszyPierwszy ... 789

Uprawnienia umieszczania postów