Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 87

Wątek: Jaka osłona do do kitowego EF-S 18-55?

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jeden update co do "przeszkadzalnosci" oslony.
    Sigma 18-50 + Canon 10D + oslona przeciwsloneczna typu "Osłona aluminiowa - tubus krótki, czarny" (polecana do standardowych zoomow i ogniskowych) - winietuje przy 18mm! (czyli 28.8mm po przeliczeniu).
    Czyli do standardowych zoomow analogow (28-costam) rowniez by winietowala przy szerokim kacie.
    Alternatywa jest oslona typu "Osłona aluminiowa szerokokątna" ale nie wiadomo czy wystarczajaco dobrze by chronila przed flarami przy nastawieniu obiektywu na tele (w przypadku tej Sigmy - odpowiednik 80mm).
    Poniewaz bardziej potrzebowalem szerokiego kata niz oslony to z niej zrezygnowalem w zamian starajac sie robic zdjecia w cieniu (i spiep* slicznie pomiar swiatla gdzieniegdzie lub zapominalem doswietlac lampa te cienie ).

alpin19
    Guest

Domyślnie

Przepraszam że się wtrącam, ale wydaje mi się dziwne doradzanie:
    1. nie markowych osłon;
    2. prawdopodobnie nieodpowiednich osłon.
    Dobrze wiadomo, że canon projektuje poszczególne osłony dla poszczególnych obiektywów. Tak na przykład dla kitowego 18-55 osłona nosi symbol W-60C, a dla szkła EF 80-200mm f/4,5-5m6 II - to ET-54.
    Jestem również zdania, że powinno się dobierać sprzęt firmowy. Jestem przeciwnikiem podpinania do Canonów szkieł Tamrona, Cosiny, Sigmy itp. - canon ma własny system, technologie, i (niestety) jego szkiełka współpracują najlepiej.
    ...ale to tylko moje zdanie....

Początki nałogu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez alpin19
    Przepraszam że się wtrącam, ale wydaje mi się dziwne doradzanie:
    1. nie markowych osłon;
    2. prawdopodobnie nieodpowiednich osłon.
    Wybacz kolego, ale LOL.
    Oslonka markowa kosztuje nawet 150 zł. Oslonka gumowa kosztuje 25 zł. Dostaniesz w prezencie mojego 300D, jesli znajdziesz jakies roznice na zdjeciach wynikajace z zastosowania roznych osłon. Poza tym oslonka gumowa po zlozeniu miesci sie w kieszonce, a plastikowa zajmuje tyle samo miejsca co obiektyw.

Dobrze wiadomo, że canon projektuje poszczególne osłony dla poszczególnych obiektywów. Tak na przykład dla kitowego 18-55 osłona nosi symbol W-60C, a dla szkła EF 80-200mm f/4,5-5m6 II - to ET-54.
    Jestem również zdania, że powinno się dobierać sprzęt firmowy. Jestem przeciwnikiem podpinania do Canonów szkieł Tamrona, Cosiny, Sigmy itp. - canon ma własny system, technologie, i (niestety) jego szkiełka współpracują najlepiej.
    ...ale to tylko moje zdanie....
    Moze cos w tym jest, nie wiem. Zaraz Ci ktos powie, ze np Tamron ma licencje Canona na bagnet EF, ze Sigmy sa tanie a czasem dobre... ale rozumiem, ze mozna miec kaprys i stosowac tylko canonowskie szkła. Ale osłonki przeciwsloneczne??? A moze akumulatorki tez tylko oryginały za 400 zł? Torby na sprzet tez wyłacznie od Canona? A wg Ciebie zalozenie na obiektyw dekielka z allegro to profanacja?
    Bez przesady...
    Pozdr - JaW
    Moja galeria Fotojaw
    Moje zdjęcia na plfoto
    Kiedyś miałem: 300D, Canon 28-135 IS, Canon 100mm Macro USM, Canon 50mm f/1.8, 550EX

alpin19
    Guest

Domyślnie

Kolego JaW - nie unoś się. Przecież napisałem, że to moje subiektywne zdanie w tej materii. Osobiście jestem zwolennikiem sprzętu markowego, ale nikomu tego stanowiska nie narzucam.....
    Przepraszam jeśli poczułeś się urażony.....

Początki nałogu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Kolego JaW - nie unoś się. Przecież napisałem, że to moje subiektywne zdanie w tej materii. Osobiście jestem zwolennikiem sprzętu markowego, ale nikomu tego stanowiska nie narzucam.....
    Przepraszam jeśli poczułeś się urażony.....
    Ojej Nie unosze sie ani nie czuje urazony, spokojnie Raczej rozbawiłeś mnie lekko Twoim podejsciem, ale jestem tolerancyjny i niech kazdy sie bawi tak jak lubi.
    Jednak nasze Forum czytają tez niedoswiadczeni uzytkownicy, ktorzy po przeczytaniu Twojego posta mogliby nabrac przekonania, ze wydając 150 zl na oslonke uzyskają lepsze jakosciowo zdjecia.
    A poza tym to kilka Twoich zdjec z plfoto bardzo mi sie podoba
    Pozdr - JaW
    Moja galeria Fotojaw
    Moje zdjęcia na plfoto
    Kiedyś miałem: 300D, Canon 28-135 IS, Canon 100mm Macro USM, Canon 50mm f/1.8, 550EX

alpin19
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JaW
    po przeczytaniu Twojego posta mogliby nabrac przekonania, ze wydając 150 zl na oslonke uzyskają lepsze jakosciowo zdjecia.
    Wiesz, przecież że im więcej opinii, tym szerszy pogląd i łatwiej coś wybrać. Dużo czytam, a później sam się długo zastanawiam, opiniami się tylko nieznacznie sugeruję (w sprawie zakupów).

Cytat Zamieszczone przez JaW
    A poza tym to kilka Twoich zdjec z plfoto bardzo mi sie podoba
    Gdybyś zechciał powiedzieć, które zdjęcia się tobie podobają - wiedziałbym jak się ukierunkować ponieważ cały czas się uczę....

Początki nałogu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Gdybyś zechciał powiedzieć, które zdjęcia się tobie podobają - wiedziałbym jak się ukierunkować ponieważ cały czas się uczę....
    Ogolnie to widze fajne zabawy z kompozycja, głebia ostrosci, kolorem... roznorodnosc tematow tez mi sie podoba. A ukierunkowac sie musisz sam, wedlug tego co czujesz, co Ci sie najbardziej podoba i co lubisz. Ale myśle, ze bedziesz robic super fotki, czego tez Ci zycze.
    Pozdr - JaW
    Moja galeria Fotojaw
    Moje zdjęcia na plfoto

pascor
    Guest

Domyślnie oslona p.sloneczna do 18-55 (kit z 300D)

Witam,

temat powazny a nie znalazlem ani jednego posta
    ani na ppl.rec.foto.cyfrowa ani tu

Chodzi o ospone przeciwsloneczna dla kita 18-55
    od 300D przeciez napewno warto cos mu nalozyc
    sam mam obecnie taka gumowa, ale musialem ja
    przyciac bo winietowala.

Po przycieciu jest ok, poza wzgledami estetycznymi
    Stracila sztywnosc i jest pofalowana we wszystkich
    kierunkach, ale pewnie lepsze to niz nic.

Ktos moze ma sprawdzony model oslony ktory
    by sie nadawal bez ciecia i giecia?

Pozdrawiam
    pascor

Bywalec Awatar Klosiu
    Miasto
    Tarnów/Kraków

Domyślnie

cos Ci kiepsko idzie szukanie

Osłona p-słoneczna do kit 18-55 ef-s gdzie, za ile i jak....
    http://www.canon.marczak.info/viewto...1d34c0dd69eb82

z takimi pytaniami kieruj posty na dzial Obiektywy i Lampy blyskowe
    5d II | 50/1.4 | T 28-75/2.8

Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów