Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Wątek: Wybór blendy

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Wybór blendy

Witam,

Interesuje mnie zakup blendy no i mam kilka pytań nim zakupie bubla

http://allegro.pl/item227993747_blen..._warszawa.html
    http://www.quantuum.pl/detal.php?id=19&lang=pl&curr=PLN

Co sądzicie o tych blendach, są jakieś w nich różnice? Do nich chciałbym statyw oświetleniowy, żeby je jakoś zamocować. Jakieś doświadczenia ze statywami? Czy jakieś dodatkowe elementy trzeba dokupić do statywu aby zamontować na nim blendę?
    40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
    Ktoś naruszył Twoje prawa?

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

można uchwyt na blendy kupić ale równie dobrze samemu można dorobić takie coś do statywu. ja w sumie na gołym statywie zaczepiam blende - 102x168 cm. te blendy różnią się wielkościa - im większa blenda tym bardziej miekkie świetło. lepiej kupić dużą, bo jak się ja żłoży to uzyskuje się blende o małej srednicy i może ona zastąpić małą. a mała nie zastąpi dużej
    ja mam blende z funsportu-5 w 1. czarnej powierzchni nie używam i jedyne jej zastosowanie widze w wykorzystaniu jej jako tło ale środkowa, transparentna strona jest pomocna - robi czasem za softa, którego nie zawsze chce się brać i go rozkładać i tą blende polecam - jakieś 150PLN kosztuje.
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

Polecam 2 blendy zamiast jednej. Do pleneru używam najwiekszego eliptycznego dyfuzora i okrągłą blendę złoto srebrną - bo jak masz ostre światlo to lepiej nad głowy dać dyfuzor a twarze rozjasnić srebrną i masz pełną kontrolę nad światłem. IMO czarna jest bezużyteczna - nie widzę zastosowania. Złotej tez nie uzywam często.
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

schabu - będę właśnie kupował eliptyczną 92x122cm albo 100x150cm

ripek - mógłbyś dokładniej opisać jak ustawiasz dwie blendy na modelke/modela pisząc od jakiej strony odbijasz światło itd. Blendą chciałbym czasami zasłaniać ostre słońce (co czasami się przydaje) oraz rozświetlać Chętnie poczytam jak to dziadostwo ustawić żeby dało ciekawy efekt.

Ja myślałem o tym aby w plenerze zasłaniać słońce lub rozświetlać jak sytuacja tego wymaga, a mając dwie blendy do dyspozycji odbijać światło z obu stron w przypadku gdy nie muszą użerać się ze słońcem, gdyż mam do dyspozycji dwie lampy, 430 EX i 580 EX, a już nie raz przekonałem się że światło odbite jest o wiele lepsze niż na wprost uderzyć w modelka/modelke. Tylko muszę nabrać doświadczenia z kontrolowaniem światła za pomocą blend.

A czy dałoby mi coś ustawienie blendy za modelem i odbicie światła za pomocą również ustawionej lampy błyskowej 430 EX na statywie? Bo z tego co pamiętam ( a gdzieś o tym czytałem, ale że to było dawno wolę podpytać) powinno to dać większy zarys postaci, lepiej wyeksponowana powinna być, zgadza się?
    Ostatnio edytowane przez Olszewski ; 01-09-2007 o 14:39

Domyślnie

Normalnie - dyfuzor nad głową a blenda jakies 3-4 metry dalej odbijajaca swiatło slonca na twarz. Kup i poeksperymentuj

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ale dyfuzor nad głową oczywiście modelki/modela? A jeśli nie masz słońca to odbijasz błysk z lampy czy po prostu odpuszczasz?

Domyślnie

Nad głową modela - chyba że kupujesz dla siebie zeby chronić sie przed słońcem

Jak są chmury to dyfuzor jest niepotrzebny - chmury są twoim dyfuzorem.

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

jednak najlepiej jest jak można podpatrzeć jak to robi ktoś kto już ma z tym do czynienia

Wiesz kilka razy robiłem gdy miałem chmury i jakoś dyfuzorem to one nie były Eh, nie mogę się doczekać porządnego szkła portretowego Wtedy będę kombinował z blendami

ripek - skąd jesteś?

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

z Tarnowa zapewne
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Olszewski Zobacz posta
    Wiesz kilka razy robiłem gdy miałem chmury i jakoś dyfuzorem to one nie były
    Jak nie jak tak Chyba nie mówisz ze przy chmurach na niebie miałeś cienie pod oczami ? Jak tak to jakieś świetliste musiały być

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów