Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Chrzest - jakie momenty najwazniejsze dla fotografa.

Coś już napisał

Domyślnie Chrzest - jakie momenty najwazniejsze dla fotografa.

W niedzielę mam chrzest do sfotografowania - nigdy przedtem nie robiłem - może ktoś się ze mną podzieli wiedzą, co należy wtedy focić i kiedy - nie mam o tym zielonego pojęcia, na codzień robię sluby. POMOCY!!!!!!

Uzależniony Awatar TomS
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

parę z gośćmi, rodziców z dzieckiem i chrzestnych w kościele. Jak ksiądz robi krzyż na czole, potem jak leje wodą (raczej najważniejszy moment). To takie najważniejsze co muszą być.
    Można też jedno z księdzem i ołtarzem, jak któryś z chrzestnych świecę zapala i jak ksiądz daję rodzicom (nie wiem jak to się nazywa) ale to jest jakaś pamiątka czy coś takiego.
    powodzenia

Bywalec Awatar Nicram
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TomS Zobacz posta
    ...i jak ksiądz daję rodzicom (nie wiem jak to się nazywa) ale to jest jakaś pamiątka czy coś takiego.
    powodzenia
    to się nazywa krzyżmo - przynajmniej w mojej parafii
    jakieś D + sporo zapału

Coś już napisał

Domyślnie

dzieki, tylko, jak to idzie po kolei i kiedy następuje, żebym nagle się nie zrywał do akcji, czyli, na poczatku mszy ?, na końcu ?, w srodku,? muszę z góry wiedzieć i wyprzedzać wydarzenia....kiedys, kucze byłem na chrzcie, ale nic nie zapamiętałem...

Uzależniony

Domyślnie

Czy jesteś w ogóle w stanie sfotografować coś, czego nigdy przedtem nie widziałeś!? Robisz śluby, więc wiesz, gdzie w prezbiterium można się ustawić i reagować bez "zrywania się". Patrzysz, widzisz, reagujesz. A w ogóle googiel sie kłania, np to: http://www.opoka.org.pl/biblioteka/M...ja_chrztu.html

Coś już napisał

Domyślnie

Może komuś się te spostrzeżenia przydadzą (chrzest fociłem pierwszy raz) proszę też poprawić co należało by zrobić, aby było lepiej.

Ja jestem właśnie po chrzcie i muszę przyznać, ze nie jest to proste zadanie. Przede wszystkim dlatego, ze wszystko odbyło (prócz mszy) sie w kacie gdzie bardziej trzeba było focic jako fotoreporter (przydał by sie 40D z LV). Momenty o których pisali przedmowcy są najważniejsze i je trzeba starać sie uwiecznić. W kościele tak jak i podczas ślubu trzeba wiedzieć też kiedy nie "Cykac", aby ksiądz sie nie wkurzył.

Trochę o sprzęcie. Myślałem, żeby zadziałać 70-200, aby ładne najazdy zrobić. Niestety ten obiektyw sie nie nadaje na chrzest. Wszystko dzieje sie zbyt blisko i jest bardzo ciasno. Sadze ze idealny byłby zakres 17-80 (ale z 24-85 powinno być OK) ja robiłem 17-50 i czasami było za krotko, a 17 do 20 sie nie nadawała ze względu na wprowadzanie zniekształceń (jedynie do szerokiego planu wnętrza kościoła). Bylem z lampa EX 550 i muszę przyznać, ze sie trochę zawiodłem - sprzęt pożyczony wiec pewnie tez źle robiłem (pomimo ciasnoty do sufitu kupę metrów wiec o odbiciach można zapomnieć), robiłem prostopadle z lekkim uniesieniem w kierunku góry. Efekt taki, ze zdjęcia w pierwszym planie wyszły na pograniczu przepalenia (używałem dyfuzora), a tło mocno ciemne (robie na pełnym manualu). Poratował RAW, gdzie mocno zredukowałem kontrast + rozjaśniając fotografie. Robiłem na ISO200, ale wydaje mi się, że ISO400 jest optymalną wartością. Oczywiscie pomaga wstępne strzelenie foty na biała kartkę i ustawienie WB. Z kolorów jestem zadowolony. Samego cykania w kościele nie jest dużo w sumie najważniejsze są 4 momenty (opisano wyzej) + parę fot ukazujących gdzie to sie działo i kto był. Wiec można śmiało zamknąć sie w 30 fotach (ja wykonałem około 14-20).

Uzależniony Awatar TomS
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

Od siebie dodam, że warto dowiedzieć jak w danym miejscu ksiądz przeprowadza chrzest. Bo u mnie (Dolny Śląsk) a na Górnym Śląsku jest trochę inaczej.

Początki nałogu Awatar terminator
    Miasto
    Waldenburg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wakeford Zobacz posta
    dzieki, tylko, jak to idzie po kolei i kiedy następuje, żebym nagle się nie zrywał do akcji, czyli, na poczatku mszy ?, na końcu ?, w srodku,? muszę z góry wiedzieć i wyprzedzać wydarzenia....kiedys, kucze byłem na chrzcie, ale nic nie zapamiętałem...

Ja też ze swojego nic nie pamiętam:-?

Bywalec Awatar jar14
    Miasto
    Domanowice-Wrocław

Domyślnie

u mnie w kościele jest chrzest po mszy. gdzieś powinna być chrzcielnica u mnie jest w bocznym ołtarzu i tam sie wszystko odbywa. kiedyś jak robiłem chrzest to całą msze stałem przy rodzinie ze sprzętem gotowym na focenie jak sie okazało niepotrzebnie

Uzależniony Awatar TomS
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

U mnie też jest po mszy. Ale jak raz robiłem to rodzice z dzieckiem kilka razy musieli podchodzić pod ołtarz w trakcie mszy. A żeby wejść do kościoła musieli czekać na księdza.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów