Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37

Wątek: Co to jest??? - CANON 5D - problem

Mieszany widok

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aslovik Zobacz posta
    Po prostu - zamiast błękitu nieba jest powtarzający się wzorek z różnych odcieni a nie - tak jak na drugim - w miarę jednolite odcienie błękitu...
    Jeśli rzeczywiście każdy z konwerterów z RAW produkuje Ci taki "deszczyk", to coś z aparatem może być nie teges. A na L_JPG (L jak low?) nie widać, bo - mocna kompresja "znika" deszcz. Spróbuj to sprawdzić konwertując RAW-a do JPG-a, by nagrać go z takim stopniem kompresji, żeby rozmiar pliku JPG był taki jak L_JPEG. Choć i tu też może wyjść trochę inaczej - w zależności od tablic kwantyzacji w implementacji JPG w aparacie i w komputerze.
    Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 31-08-2007 o 01:03
    EOS - conditio sine Kwanon...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Hmm... czy tylko mi się wydaje, czy artefakty na pierwszym zdjęciu to po prostu nieumiejętnie zrobiona Bayerowska demozaika?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Oczywiście pomyślałem, że to kwestia alternatywnych algorytmów wywoływania RAW, ale pracowałem już wcześniej na 5D i wszystkie RAWy obrabiałem w Camera RAW albo LightRoom i nie było takiego efektu.
    Cytat Zamieszczone przez HuleLam Zobacz posta
    Hmm... czy tylko mi się wydaje, czy artefakty na pierwszym zdjęciu to po prostu nieumiejętnie zrobiona Bayerowska demozaika?
    W świetle tego co powyżej, to właśnie nie...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    W świetle tego co powyżej, to właśnie nie...
    W świetle tego linku jednak wygląda, że tak. Spójrz proszę na porównanie artefaktów z metody AHD i VNG. To co pokazal aslovik wygląda na klasyczne artefakty metody AHD.
    Oczywiście nie wiem dlaczego wystąpiły na Jego zdjęciach :-)

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HuleLam Zobacz posta
    W świetle tego linku jednak wygląda, że tak. Spójrz proszę na porównanie artefaktów z metody AHD i VNG. To co pokazal aslovik wygląda na klasyczne artefakty metody AHD.
    Ano faktycznie - nie najechałem myszką na obrazki :-D

aslovik
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Jeśli rzeczywiście każdy z konwerterów z RAW produkuje Ci taki "deszczyk", to coś z aparatem może być nie teges. A na L_JPG (L jak low?) nie widać, bo - mocna kompresja "znika" deszcz. Spróbuj to sprawdzić konwertując RAW-a do JPG-a, by nagrać go z takim stopniem kompresji, żeby rozmiar pliku JPG był taki jak L_JPEG. Choć i tu też może wyjść trochę inaczej - w zależności od tablic kwantyzacji w implementacji JPG w aparacie i w komputerze.
    L_JPG - Large JPG - w aparacie ustawiony. Konwertowałem RAWa do TIFF za pomocą ZoomBrowsera (już o tym pisałem) i nie ma tego efektu. Ale jak konwertuję za pomocą Camera Raw to jest (chociaż z innych 5D tego nie ma) - stąd moje pytanie - co to może być ? :razz:

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

(chociaż z innych 5D tego nie ma) - stąd moje pytanie - co to może być ? :razz:
    A sprawdziles czy te inne 5D maja ta sama wersje softu w aparacie. Ewentualnie ustawienia.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez McKane Zobacz posta
    Wrzuc moze jakiegos przykladowego rawa moze komus uda sie go wywolac bez takich mozajek i pochwali sie rozwiazaniem.
    Konwertowałem RAWa do TIFF za pomocą ZoomBrowsera (już o tym pisałem) i nie ma tego efektu. Ale jak konwertuję za pomocą Camera Raw to jest (chociaż z innych 5D tego nie ma)
    Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
    A sprawdziles czy te inne 5D maja ta sama wersje softu w aparacie. Ewentualnie ustawienia.
    Za McKanem - to dawaj Waść RAW-a!

Uprawnienia umieszczania postów