Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 37

Wątek: Co to jest??? - CANON 5D - problem

Mieszany widok

aslovik
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez McKane Zobacz posta
    Ło jezu kolejny zlot czarownic. Dajcie sobie spokoj nie umiecie pomoc to sio do nastepnego watku.

W ACR taki efekt moze byc wynikiem ustawionego standardowo wyostrzania 25 punktow. Zobacz tez jak rawy wychodza z C1 bo tam tego typu efekty chyba wystepuja najslabiej.

Wrzuc moze jakiegos przykladowego rawa moze komus uda sie go wywolac bez takich mozajek i pochwali sie rozwiazaniem.

Pozdrawiam
    W końcu pomocna dłoń
    Ustawienia ACR - detail - standardowe - czyli:
    sharpness: 25
    luminance smoothing: 0
    color noise reduction: 25

Na takich samych ustawieniach (tylko nie jestem pewien co do firmware) z Canona 5D kolegi nie ma tego efektu (nie jestem teraz w stanie sprawdzic jaki mial kumpel firmware bo go w kraju nie ma).
    Capture One - rzeczywiscie bardzo ladnie wywoluje i tego efektu nie widze dopoki nie zmniejsze noise supression. I znowu - w rawach z innych 5d tego nie ma

Wyglada to jakby matryca miala standardowo zbyt mocne wyostrzanie (niezalezne od ustawien). Kolega od ktorego kupuje aparat cos krecil mocno ze sprzet byl na KALIBRACJI matrycy - nie spotkalem sie z czyms takim - no moze poza mapowaniem martwych pikseli. Dlatego moje obawy i zwracanie uwagi na szczegoly (aparat niby okazyjnie ale kosztowac mnie bedzie prawie tyle co nowy - biore na raty). Ech..

Wysylam adres do RAWa: http://www.adamslowikowski.com/raw/_MG_3755.CR2

i dzieki za pomoc!

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aslovik Zobacz posta
    Wyglada to jakby matryca miala standardowo zbyt mocne wyostrzanie (niezalezne od ustawien). Kolega od ktorego kupuje aparat cos krecil mocno ze sprzet byl na KALIBRACJI matrycy - nie spotkalem sie z czyms takim - no moze poza mapowaniem martwych pikseli. Dlatego moje obawy i zwracanie uwagi na szczegoly (aparat niby okazyjnie ale kosztowac mnie bedzie prawie tyle co nowy - biore na raty). Ech..
    Wyszło podobnie jak kolegom - deszcz ze wzrostem "Amount of sharpening" - toteż nie brałbym - skoro na raty, to może w sklepie z jakimiś "0%" dużo drożej nie będzie, a gwarancja...
    EOS - conditio sine Kwanon...

aslovik
    Guest

Domyślnie

Dzięki za pomoc! Spróbuję jeszcze może pokombinować. Właśnie wgrywam firmware jeszcze raz (chociaż jak wziąłem puszkę, to 1.1.0 już było). Może to coś da. Pozdrawiam wszystkich i jeszcze raz dzięki za pomoc!
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    p.s. - tak jak sie mozna bylo domyslac - ponowny update firmware nic nie dal. czyli to musi byc cos powaznego
    Ostatnio edytowane przez aslovik ; 31-08-2007 o 12:47 Powód: Automerged Doublepost

Coś już napisał Awatar acekd
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Witam
    Otworzyłem Rawa z podanego przez Kolegę linka, porównałem z moimi rawami z 5d, przy tych samych ustawieniach ACR, i zdjęcia o podobnej tonacji. Takiego "efektu" nie mam. Wniosek: jest to wina aparatu, może matrycy lub oprogramowania puszki.

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Odnosze wrazenie, ze autor nie rozroznia powiekszenia pliku oraz powiekszenia podgladu i mysli, ze to bedzie ta sama jakosc - stad stres zwiazany z widocznymi pikselami. Wytlumacze to w takim razie obrazowo.

Widac roznice?

Bywalec
    Miasto
    3City

Domyślnie

600% z z jpg wywolanego w C1 4 beta

600% z jpg wywolanego w Rawshooterze

oba pliki otworzone w PS na 600%

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Dominique
    photozoomem powiekszales?
    Ostatnio edytowane przez Shutterway.pl ; 31-08-2007 o 12:05 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Shutterway.pl Zobacz posta
    Dominique
    photozoomem powiekszales?
    Raw wolany w ACR. Plik powiekszany w PS

Bywalec Awatar zOOn
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Tez otworzylem tego RAW-a z linku (PS2 ACR) - i czegos takiego jeszcze nie widzialem... Na moim monitorze ten efekcik to juz przy 1:1 widac - w podgladzie rawa w ACR, pozniej w jpg/tiff tez.

Sprawdzilem jeszcze DPP - to samo.

Ja bym sobie odpuscil ta piatke. Jest ewidentnie walnieta.

pzdrw
    5D

Bywalec Awatar zOOn
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DoMiNiQuE Zobacz posta
    Odnosze wrazenie, ze autor nie rozroznia powiekszenia pliku oraz powiekszenia podgladu i mysli, ze to bedzie ta sama jakosc - stad stres zwiazany z widocznymi pikselami. Wytlumacze to w takim razie obrazowo.

Widac roznice?
    Mysle, ze nie w tym problem.

ISO 100, 1/400, RAW - a na niebie i kontrastowych krawedziach sieczka jak z LUMIXA przy JPG 50%.
    5D

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Niestety cos jest z matryca i nie sa to raczej artefatky po demozaice. To dostalem jak przepuscilem cr2 przez Bibble (z wlaczonym Demosaicing Artefact Reduction - z i bez ten sam efekt). Troche inaczej to wyglada niz z ACR, ale ewidentnie widac pasy (banding?):

HMmm, w Silkypix nie ma tego efektu :/

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez arra ; 31-08-2007 o 12:20

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów