Rawy, można tylko przeglądać zdjęcia, reszta nieaktywna
Rawy, można tylko przeglądać zdjęcia, reszta nieaktywna
czy przypadkiem nie wczytales zdjec prosto z aparatu lub poprzez czytnik ??? u mnie w takich wypadkach program zachowywal sie identycznie.
Powiem szczerze, trochę się zawiodłem. Głównie brakiem możliwości używania skrótów klawiszowych. Nawet zwykły insert nie działa.
Trzeba przyznać, że program działa przyjemnie szybko. 9s obrabia mi rawa z 5d, to duużo szybciej niż 3.7. Tylko co z tego, jeśli zaoszczędzony czas stracę na ciągłe klikanie myszką? Dlaczego nie można zaznaczać miniaturek hurtem z shiftem i controlem? Dlaczego jak kliknie się między miniaturami, to znika wszystko, co zaznaczone? To jest strasznie denerwujące..
Kopiowanie ustawień między plikami też jakieś porąbane. Już nie mam złudzeń, że będę siedział na 3.7 najdłużej jak się da. A w wolnych chwilach będę się przyzwyczajał do tego porąbanego interfejsu..
Jarek
Jarek - nie jest tak źle. Odpal pdf'a z manualem i na końcu są skróty klawiszowe (F1 z C1 go odpala). Skróty się zmieniły. Brakuje mi skrótów dla WB, Exp i kontrastu. Ale da się przeżyć. Zaznaczać wiele można. Są fajne warianty (widzisz na ekranie obok siebie kilka kopii tego samego zdjęcia z różnymi ustawieniami - Twoimi, nie jakimiś automatami). Można w ten sposób samego siebie przekonać, że dana wersja jest de best ;-) Kółko myszy błyskawicznie skaluje zdjęcia. Jeśli masz kursor myszy na jakimś suwakiem, to kółkiem przesuwasz go precyzyjnie i szybko (tego mi w 3.7 brakowało). Na prawdę można się przyzwyczaić. Ja już jakiś czas temu odinstalowałem 3.7 i jadę na 4 (wcześniej na becie). Jak klikniesz kilka miniaturek, to widzisz ich prevki obok siebie, lub nie - zależy, jaką opcję masz ustawioną. Na prawdę sporo się zmieniło. Po przyzwyczajeniu - na lepsze.
Aha - i to nie jest wersja PRO. To dopiero LE :-)
Dzięki, zajrzę do helpa. Dobrze, że ci od Adobe'a nie wpadli na pomysł zmieniania skrótów..![]()
Czyli zabiorę się za przyzwyczajanie, ostatnie 3 sesje z tego roku zrobię jeszcze na 3.7, po Sylwestrze mam chwilę wolnego i postaram się uczłowieczyć ten program.
Na tę chwilę przekonuje mnie szybkość obróbki, w końcu zgrupowanie ważniejszych suwaków w jednym panelu i (to, co najprzyjemniejsze) gratisowy upgrade. Przy tylu plusach, to chyba warto się chwilę pomęczyć![]()
Jarek
ja póki co to oglądam ich filmy instr. też myslałem że pójdzie z nim łatwiej![]()
Heniek
No właśnie to jest najfajniejszy feature. I jeszcze kopiowanie między zdjęciami
jest fajnie rozwiązane (to, że można zaznaczyć co ma się kopiować, a co nie).
Na razie mam Beta 2 i jedna rzecz mnie strasznie denerwuje.
W Beta 1 gdy zaznaczyłem wiele zdjęć i wcisnąłem insert (lub kliknąłem na
zębate kółko) to wszystkie lądowały w kolejce. W Beta 2 to mi nie działa -
można wstawiać do kolejki zdjęcia tylko pojedynczo - i z klawiatury i myszką -
fatalnie! Coś przestawiłem czy jakiś bug? (bo nie sądzę, aby specjalnie tak
zrobili) Też tak mieliście z Beta 2? Czy po zainstalowaniu final mi się
poprawi?
Jest już pełna wersja CaptureOne 4. Można pobrać triala.