Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...
Mam takie kasetki i tusze. Eksploatacja wychodzi wręcz przerażająco tanio, ale odradzam. Tusz, który mam jest ch.... (kiepsko schnie, szczególnie na syfiaszczych papierach) i za cholerę nie da się na standardowych profilach uzyskać poprawnej kolorystyki. Ratuje tylko spektrofotometr i ukręcenie własnych profili. W ogólnym rozrachunku trzeba cholernie dużo zainwestować, żeby coś zaoszczędzić, a i tak rewelacji nie będzie.
W Epsonach Photo powyżej R1800 masz trzy lub cztery czernie (mat, foto, jasną i jasno-jasną) i czarno-białe zdjęcia drukuje się tylko za ich pomocą.
Ostatnio edytowane przez czornyj ; 04-09-2007 o 12:47
sa tusze i tusze i dobrze o tym wiesz nic nowego tu nie powiedzialem
ja uzywam tych http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.d...3703%26fvi%3D1
pomiedzy orginalna claria a tymi nie zauwazylem zadnej roznicy a dodam ze drukuje na przeroznych papierach
pozdrawiam
Już kupiłem za radą flyxray'a (tu uchyla kapelusza) Epsona R360. I choć twardo stałem za Canonem, nie żałuję zakupu bo między innymi przekonał mnie ten tekst:
"glowice termiczne (bubble jet) uzywane w drukarkach Canon/HP uwazane do niedawna jako szybkie sa przewidziane na ograniczona ilosc wydrukow. glowice bubble jet (HP/Canon) padaja jak muchy po 8.000-10.000tys wydrukow. Czy uzywamy oryginalnych tuszy czy tez zamiennikow i tak predzej czy pozniej bedziemy musieli liczyc sie z jej wymiana
dlatego polecam urzadzenia z glowicami piezo (patent epson'a montowany w ploterach profi)
kiedys to nie byly glowice szybkie ale dlugodystansowe
ostatnio wraz z pojawieniem sie nowych modeli Epsona R286 i R360 sytuacja sie nieco zmienila wydajnosci 30ppm teraz moze pozazdroscic glowica termiczna.
Jesli kupowac atramentowke to tylko z glowica micro piezo - nie do zajechania..."
Wtargałem właśnie do domu ip5300. Szybka instalacja sterowników, podłączenie drukarki i... zonk. Drukarka jest uszkodzonaGłowica się nie rusza. Nic a nic. Coś na starcie strzela w środku i nic więcej.
A tak się cieszyłem.
Jedyny plus jest taki, że sam ją sobie sprzedałem i nie będę miał problemów z wymianą na nowy egzemplarz.
Ślubna
No i niestety N.
Mam od ponad roku HP 8250 460 PLN, z systemem CIS (kupiłem przez internet w USA 97$, przysłali z Honkongu z fakturą po chińsku na 10$Tusze niemieckiej firmy OCP kupione w www.agawa.pl Drukuję przeważnie na papierach HP nieraz na Ilfordzie i ostatnio na papierze konfekcjonowanym przez firmę CEZEX. Po zamianie tuszu z oryginalnego na OCP, papiery wymagały profilowania (kolor lekko uciekał w zielony), po tym wydruki wyglądają perfekcyjnie. Porównując do labu, rewelacyjnie wyglądają czerwienie (z labu nigdy nie są tak nasycone) błękity po prostu idealne i zieleń bardzo nasycona i naturalna. Koszty drukowania : papier HP Premium Plus Photo Paper 280g/m2, A4, można kupić za około 1 PLN za arkusz, koszt tuszu na A4 (około 1 ml) to 0,30-0,35 PLN. Są też tańsze papiery, HP Everyday Photo 170g/m2 to ok. 0,50 PLN za A4. Wydrukowałem na tej drukarce około 1000 zdjęć, nie miałem nigdy problemów z dyszami, głowica chodzi bez zarzutu. Nieraz potrafi wciągnąć 2 papiery naraz, szczególnie te cieńsze, ale to ogólnie znana sprawa z HP. Mogę polecić z czystym sumieniem.
Ostatnio edytowane przez Art Mag ; 06-09-2007 o 17:57
ArtMag