Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 46

Wątek: [Płacze i żale] - Canon 20D

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kavoo
    Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    W 20D odnoszę wrażenie (choć może to tylko moja wyobraźnia pracuje ) że po ustaleniu focusa obiektyw często "doostrzał".
    Wylacz AI Focus ;-)
    dobra dobra, wiedziałem, że się ktoś przyczepi :P

Mówiłem tylko o sytuacjach z One Shot. Zresztą po spróbowaniu AF spod * uważam, że jest zdecydowanie wygodniejsze w Servo od tradycyjnej konfiguracji.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

dzisiaj jakby nawet ktos napisal ze eLki maja swietna jakosc wykonania to bym nie uwierzyl

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha
    dzisiaj jakby nawet ktos napisal ze eLki maja swietna jakosc wykonania to bym nie uwierzyl
    Tak jak w vitezowy 1DsMkII?

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Muflon, i co próbowałeś na zmienionych ustawieniach? Jestem ciekaw czy to tak ogólnie z 20D, czy tylko mój.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Muflon, i co próbowałeś na zmienionych ustawieniach? Jestem ciekaw czy to tak ogólnie z 20D, czy tylko mój.
    Bo ja wiem.. dzisiaj polując na robale próbowałem się przestawić, ale jest to trochę wkurzające - jednak ponad rok przyzwyczajenia robi swoje. Niemniej zdjęcia wyszły OK. Zobaczę czy będę miał dość uporu, zeby próbować dalej

Domyślnie

W mojej 50'ce kiedy wcisnę spust do połowy i AF potwierdzi złapanie ostrości obiektyw ani drgnie, tak długo jak trzymam przycisk. W 20D odnoszę wrażenie (choć może to tylko moja wyobraźnia pracuje ) że po ustaleniu focusa obiektyw często "doostrzał". Czyli mam potwierdzenie w wizjerze w postaci kropki, ale nie mam pewności, że utrzymam dany punkt ostrości.
    No niestety ale to nie Twoja wyobraznia :-/ Tez mam - mialem to samo z moim 20D i przy robieniu zdjec tez to zauwazylem. Aby sie upewnic, ze masz to samo co ja, zrob sobie test - wcisnij do polowy przycisk spustu migawki aby zablokowac AF/AE a nastepnie zaslon reka obiektyw i delikatnie poruszaj przyciskiem spustu migawki, ale bez dociskania do konca. U mnie juz w tym momencie zaczynal szukac ostrosci od nowa. Inny test to ustaw sobie np tylko centralny punkt AF, zablokuj wciskajac do polowy spust na czyms co jest blisko, a potem przekadruj np na jakas gladka powierzchnie. AF wtedy nie zlapie ostrosci i ladnie widac, ze ostrzy drugi raz. Generalnie problem tkwi w przycisku spustu. Po wcisnieciu go do polowy zwierany jest obwod nr 1 a po wcisnieciu do konca , rowniez obwod nr 2 ale jednoczesnie obwod nr 1 w tym czasie nie moze zostac przerwany. Niestety wskutek jakiejs wady w przelaczniku, obwod nr1 w czasie wciskania spustu do konca, jest przerywany co w zasadzie jest rownoznaczne ze zdjeciem palca ze spustu i zaraz potem wcisnieciu go od razu do konca. I zeby bylo zabawniej, to to przerywanie nie zawsze wystepowalo. Czasami bylo ok, a czasami nie. Generalnie w moim przypadku pomoglo kilkunastokrotne szybkie naciskanie spustu migawaki do konca i na razie jest ok. Moze tylko jakies styki zasniedzialy albo co?
    pozdrawiam

------------
    Adoks

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

A to ciekawe - bo w zasadzie potwierdzałoby, że to co proponuje Kubaman (zamiana AF i AE lock) ma szanse dawać dużo lepsze efekty. Chyba jednak się trochę jeszcze pozmuszam ;-)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    A to ciekawe - bo w zasadzie potwierdzałoby, że to co proponuje Kubaman (zamiana AF i AE lock) ma szanse dawać dużo lepsze efekty. Chyba jednak się trochę jeszcze pozmuszam ;-)
    ee no nie ma sie co odrazu tak zmuszac ;-) Zrob test, ktory opisalem i bedziesz wiedzial czy masz z tym problem. Oprocz tego jak juz wiesz o co biega, to zwroc uwage czy przy dociskaniu spustu do konca w czasie robieniu zdjecia masz drugi blysk aktywnego pukntu AF - na poczatku to tylko sie wydaje, ze cos blyslo, ale potem to juz wiesz, ze cos nie gra i ze to jest wlasnie to :-/
    Adoks

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Adoks
    Zrob test, ktory opisalem i bedziesz wiedzial czy masz z tym problem.
    Przetestowalem kilka razy - na pewno nie mam problemu ze spustem migawki 8)
    A jestes pewien ze tryb AF masz na One Shot?

Oprocz tego jak juz wiesz o co biega, to zwroc uwage czy przy dociskaniu spustu do konca w czasie robieniu zdjecia masz drugi blysk aktywnego pukntu AF - na poczatku to tylko sie wydaje, ze cos blyslo, ale potem to juz wiesz, ze cos nie gra i ze to jest wlasnie to :-/
    Tu rowniez nie mam problemow - zadnego drugiego blysku przy dociskaniu.
    Ze mnie to jednak jest farciaz co do body , zadnych FF/BF czy uszkodzonych przyciskow...

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Vitez.. ty to masz szczescie.. ech..

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów