Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 45 z 45

Wątek: Okularnik i 400D

Początki nałogu
    Miasto
    Biała Podlaska

Domyślnie

ja mam do oporu 'do góry', a u okulisty na badaniach żadnej większej wady nie wykryli...
    Pozdrawiam,
    Michał

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Iras_PL nie ma czym sie martwic ! Ja tez mam skrecony na minus na maxa w mojej 300D, dlaczego ? Poniewaz tak widze najlepiej, i zdjecia robione manualnie bez AF potwierdzaja ze jest bardzo dobrze. Zdjecia wychodza ostre Myslalem ze z moim wzrokiem jest cos nie tak, tak samo jak Ty, ale jakies 2 miesiace temu mialem badania do pracy i wszystko wyszlo na 0 Problemow ze wzrokiem nie mam i tez mnie to strasznie dziwilo ale byc moze tak musi poprostu byc

Domyślnie

No to mnie uspokoiliście, Panowie. Wielkie dzięki :-)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Iras_PL Zobacz posta
    Odkopię temat. Co prawda mam 450D, ale kłopot podobny.

Na ile korekcja od +1 do -3 dioptrii to korekcja od +1 do -3 dioptrii? Zdaję sobie sprawę, że wzroku idealnego nie mam. Spodziewam się, że gdybym poszedł do okulisty (nie spieszy mi się), mogłoby się to skończyć jakimiś okularkami, ale gdyby opierać się na aparacie, byłyby to aż -3 dioptrie (kółko przekręcone na minus do oporu).

Nie wiem, czy powinienem zacząć się martwić o swoje oczy. Czytam bez najmniejszych problemów, laptop z małym ekranem to nie kłopot, z większej odległości widzę całkiem nieźle. Z drugiej strony w aparacie -3. Co sądzicie?
    powinieneś zacząć się martwić - oczy są często niedoceniane dopóki je mamy w komplecie i/lub zdrowe
    gdy zaczyna sie coś dziać wtedy sie mówi 'kurde moglem iść wcześniej do lekarza'
    okulary korekcyjne bardzo sie przydają - ułatwiają widzenie i poprawiają komfort; co ważniejsze przestajesz mrużyć oczy a więc nadwyrężać mięśnie; ciągłe mrużenie może czasem pogłębić wadę a okulary potrafią ja wyhamować lub zatrzymać
    medycyna to nauka ze sztuką - bo sztuką jest dobrać okulary tak aby nie były w sam raz i nie rozleniwiały oka swoją zbyt dużą mocą

ja noszę okulary minusy: zaczęło sie od -0,5; potem -1,5 (duże ilości godzin przy grach z monitorem CRT); obecnie mam ~-1,7/-1,75
    w wizjerze skręcam na -3 - tak mi lepiej wygląda
    za kazdym foceniem podnosze okulary zakładam na czoło/głowe/włosy
    próbowałem robić w okularach ale wkurza mnie ciągłe ich czyszczenie oraz to ze nie moge sie rozejrzeć po wizjerze

jakbym focił łśuby za pieniądze to jednak założyłbym kontakty - jak na siatkówkę albo rower
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!
    sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana
    dwa lata z lustrem, a update'u brak...

Miasto
    Bytów/Braunschweig DE

Domyślnie

hehh u mnie było podobno z wada ... najpierw mały minus na prawym oku i po kilkunastu latach mam -8 a na lewym -2 i foce lewym także z tego powodu iż jest ono w lepszym stanie fizycznym ... prawe po odklejonej siatkówce i już tak nie smiga jak lewe. w soczewkach oczywiście już 10 lat siedzę i narazie wada stoi na szczęście a kumpel z dobrym wzrokiem także foci lewym okiem
    -----------------------------------------------------
    najpierw Coolpix l4, potem Fuji 6500fd, teraz 400D + kit 18-55 , 50 1.8 II, Canon EOS 100 + 28-80 3.5-5.6 II EF USM i jakieś tam filterki

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów